A WEBBeteg különdíjjal jutalmazta a marosvásárhelyi Népújság munkatársát

Szerző: WEBBeteg

Az Astellas-díj - Az év orvosa, valamint a Média az orvosokért pályázatok eredményhirdetésén egy különleges elismerés átadására is sor került: Bodolai Gyöngyi, a marosvásárhelyi Népújság munkatársának "Mindig készenlétben" című cikkét a WEBBeteg.hu portál különdíjjal ismerte el. Az újságírónőnek a díjat portálunk az orvos-beteg közötti bizalom erősítése miatt ítélte oda.

Bodolai Gyöngyi különdíjas írása:

Mindig készenlétben

A neve kapcsán a szülőföld iránti hűséget, a helytállást emlegetik. Ő maga „örök őrködésnek” nevezi azt az emberöltőnyi időt, amely az állandó készenlét állapota volt, s az ma is. 35 év alatt több mint 1.100 csecsemő született meg vele, s jelenléte megnyugvás az életből távozóknak.

Dr. Ballók Jolán gyermek- és családszakorvos, Görgényüvegcsűr háziorvosa népszerű határokon innen és túl is. „Több évtizedes gyógyító-betegségmegelőző tevékenysége, valamint a magyar kisebbség érdekében végzett munkája” elismeréseként 2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, beválasztották a Magyar Tudományos Akadémia kültagjai közé és a Magyarország Barátai testület körébe is.

Egy félreeső székely faluból, Székelyderzsről érkezett a Görgényi-havasok tövében levő patakvölgy végtelepülésére, amelynek lakói „mélyen és nagyon igazul élnek együtt Istennel és a természettel”. Ennek az egyik legbeszédesebb bizonyítéka, hogy a faluban a születések száma még mindig meghaladja az elhalálozásokét. Lakói azt vallják, hogy a gyermeknek világra kell jönnie, s terhességmegszakítás alig fordul elő. Ezt igazolja az idei év 1,5-ös demográfiai mutatója is, ami 21 újszülöttet és 14 halálesetet jelent.

Egy decemberi kora délután a rendelési idő végére érkezem. Ahogy utolsó betegének felírja a gyógyszert, s lányos mozdulattal megigazítja a sötét, hosszú haját kordában tartó pántot, termete, vonásai a rendelőbe alattomosan beszivárgó alkonyatban Puccini operájának japán hősnőjére emlékeztetnek.

Szeretni az embert

– Nehéz sorsú asszony, sok mindenen átmentünk mi ketten – mondja a vizsgálóágyon ülő 83 éves páciensére. Ez utóbbi felsóhajt, s elpityergi magát, ahogy áldást mond a doktornőre, aki minden betegségéből „kihozta”, s mellette állt, amikor szüleit, testvérét, 52 éves férjét és a hirtelen szívhalál miatt fiát is elveszítette. Dicséri a számítógép mellett szorgoskodó kedves, mosolygós helybeli asszisztensnőt, Bodor Ibolyát is, aki úgy csöppent a rendelőbe, hogy elődje egyik napról a másikra váratlanul felmondott....

A teljes cikket az e-nepujsag.ro oldalán olvashatja el: Mindig készenlétben>>

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.