A WEBBeteg különdíjjal jutalmazta a marosvásárhelyi Népújság munkatársát

WEBBeteg
megjelent:

Az Astellas-díj - Az év orvosa, valamint a Média az orvosokért pályázatok eredményhirdetésén egy különleges elismerés átadására is sor került: Bodolai Gyöngyi, a marosvásárhelyi Népújság munkatársának "Mindig készenlétben" című cikkét a WEBBeteg.hu portál különdíjjal ismerte el. Az újságírónőnek a díjat portálunk az orvos-beteg közötti bizalom erősítése miatt ítélte oda.

Bodolai Gyöngyi különdíjas írása:

Mindig készenlétben

A neve kapcsán a szülőföld iránti hűséget, a helytállást emlegetik. Ő maga „örök őrködésnek” nevezi azt az emberöltőnyi időt, amely az állandó készenlét állapota volt, s az ma is. 35 év alatt több mint 1.100 csecsemő született meg vele, s jelenléte megnyugvás az életből távozóknak.

Dr. Ballók Jolán gyermek- és családszakorvos, Görgényüvegcsűr háziorvosa népszerű határokon innen és túl is. „Több évtizedes gyógyító-betegségmegelőző tevékenysége, valamint a magyar kisebbség érdekében végzett munkája” elismeréseként 2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, beválasztották a Magyar Tudományos Akadémia kültagjai közé és a Magyarország Barátai testület körébe is.

Egy félreeső székely faluból, Székelyderzsről érkezett a Görgényi-havasok tövében levő patakvölgy végtelepülésére, amelynek lakói „mélyen és nagyon igazul élnek együtt Istennel és a természettel”. Ennek az egyik legbeszédesebb bizonyítéka, hogy a faluban a születések száma még mindig meghaladja az elhalálozásokét. Lakói azt vallják, hogy a gyermeknek világra kell jönnie, s terhességmegszakítás alig fordul elő. Ezt igazolja az idei év 1,5-ös demográfiai mutatója is, ami 21 újszülöttet és 14 halálesetet jelent.

Egy decemberi kora délután a rendelési idő végére érkezem. Ahogy utolsó betegének felírja a gyógyszert, s lányos mozdulattal megigazítja a sötét, hosszú haját kordában tartó pántot, termete, vonásai a rendelőbe alattomosan beszivárgó alkonyatban Puccini operájának japán hősnőjére emlékeztetnek.

Szeretni az embert

– Nehéz sorsú asszony, sok mindenen átmentünk mi ketten – mondja a vizsgálóágyon ülő 83 éves páciensére. Ez utóbbi felsóhajt, s elpityergi magát, ahogy áldást mond a doktornőre, aki minden betegségéből „kihozta”, s mellette állt, amikor szüleit, testvérét, 52 éves férjét és a hirtelen szívhalál miatt fiát is elveszítette. Dicséri a számítógép mellett szorgoskodó kedves, mosolygós helybeli asszisztensnőt, Bodor Ibolyát is, aki úgy csöppent a rendelőbe, hogy elődje egyik napról a másikra váratlanul felmondott....

A teljes cikket az e-nepujsag.ro oldalán olvashatja el: Mindig készenlétben

díjátadó

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.