Megvannak 2012 legkedvesebb gyermekorvosai

Astellas-díj
megjelent:

Lezárult az idén első alkalommal meghirdetett Astellas Gyermekrajz Pályázat közönségszavazása. A nevezési határidő lejártáig beküldött 335 pályaművet január első napjaiban a zsűri értékelte, majd kiválasztotta azt a 115 alkotást, amely a döntőt jelentő közönségszavazáson is részt vehetett.

A 2012-es Astellas Gyermekrajz Pályázat közönségszavazásán a 6-8 éves korosztályban 854 szavazattal Lévai Levente Imre (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tiszavasvári) „Pacsi a doktor bácsival” c. munkája lett az első. A második helyen 606 szavazattal Daiki Nikko (Budapest) „Az én doktor nénim szeretettel gyógyít” című rajza, a harmadik helyen pedig 432 szavazattal Tóth Eszter (Bács-Kiskun megye, Kiskőrös) alkotása végzett. A 9-11 éves korosztály dobogójának legtetejére 1126 szavazattal Meskó Dóra (Budapest) „Doktor néni munka közben” című munkája került. A második legjobb alkotásnak 864 szavazattal Lévai Nikoletta Bianka (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tiszavasvári) „Az egészségem csoda dokija” rajza bizonyult. Ebben a korcsoportban a harmadik helyre 363 szavazattal Molnár Ivett (Komárom-Esztergom megye, Oroszlány) „Torokgyuszi vizsgálat” c. alkotása került. Az idei pályázat legfelső, azaz a 12-14 éves korcsoportban a közönségszavazás során a következő sorrend alakult ki: 905 szavazattal az első helyen végzett Lévai Viktória Anna (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tiszavasvári) „A nagy ölelés” c. rajza, második lett 133 szavazattal Bagó Brendon (Nógrád megye, Pásztó) „A gyógyító mosoly”c. munkája, a harmadik helyet pedig 130 szavazattal Pércsi Dávid (Baranya megye, Kővágószőlős) „A legjobb orvos” című rajza szerezte meg.

A héttagú zsűri január első napjaiban nem csak a közönségszavazásra továbbjuttatott rajzokat választotta ki, hanem a közönségszavazástól függetlenül, maga is döntött az egyes korcsoportok dobogós alkotásairól. A zsűri a saját értékelése során a rajzban megjelenő gondolatot, a kivitelezést, a képi kifejezés minőségét egyaránt figyelembe vette és a három korcsoportban az alábbi rangsort állította fel:

6-8 éves korosztály:

1. helyezett: Peresztegi Hanna (Budapest)
2. helyezett: Sőrés Vajk (Csongrád megye, Szentes)
3. helyezett: Molnár Bianka (Komárom-Esztergom megye, Oroszlány)

9-11 éves korosztály

1. helyezett: Dombos Leila (Hajdú-Bihar megye, Hajdúszoboszló)
2. helyezett: Molnár Ivett (Komárom-Esztergom megye, Oroszlány)
3. helyezett: Finta Borbála (Vas megye, Szombathely)

12-14 éves korosztály

1. helyezett: Kiss Virág (Vas megye, Szombathely)
2. helyezett: Lévai Viktória Anna (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye,Tiszavasvári)
3. helyezett: Majercsik Boglárka (Budapest)

Bár a pályázati kiírás nem tette kötelezővé, hogy a rajzok mellé rövid történetek is érkezzenek, mégis sokan vállalkoztak arra, hogy néhány sorban leírják, miért az ő doktor nénijük, doktor bácsijuk a legjobb az egész világon. A kedves, olykor megható történeteket a zsűri a rajzok értékelése során örömmel olvasta el és közülük a következő 7 pályázó gyermek írását emelte ki:

Peresztegi Hanna (Budapest)

Doktornéni gyermekrajzAz én doktor nénimnek rövid a haja és a haja szőkés-barnás. De úgy képzeljétek azt a rövid hajat, hogy még az anyukám hajánál is rövidebb! Nekem elhihetitek, hogy az anyukám haja rövid, de hogy milyen kicsi a doktor néni haja! A szeme barna, úgy, mint nekem! A szája mindig fölfelé áll, sohasem szomorú. Legalábbis amikor én ott vagyok, akkor biztos nem. Szülinapomra kaptam egy teljesen ugyanolyan fonendoszkópot, így belekóstoltam az orvosok életébe. Zseblámpa is van otthon, de sok minden nincs nekünk pl. fülnéző meg kémcső. Különben orvos lettem volna... de díszlettervező leszek. De térjünk vissza! A doktor néni úgy tudja beadni az oltást, hogy Zsombornak, a nagytestvéremnek, meg nekem nem is fáj. Meg Mirkónak a négy éves kistesómnak sem fáj. Sőt még nem is sír, pedig sokszor szokott visítozni és zokogni. Ágota doktor néninek van egy segítője, Márti néni, a Papír néni. Márti néninek is rövid a haja, de nem annyira, mint Ágota néninek. Ő adja az igazolást anyukámnak. Segít az oltásnál Ágota néninek és ő megy ki a váróterembe is, hogy felírja: Tóth Csaba lázas. Kiss Bia hányt. Pécsi Lili szédül, fáj a feje, lázas. Richter Ingrid szédül. Kovács Ludmilla szárazan köhög. Csömör Vivien fáj a füle. Így írta fel Márta néni. Remélem, hogy Márti néni és Ágota néni ilyen kedvesen, mosolygósan és barátságosan folytatja majd ezt az ösvényt. És az is fontos, hogy fájdalommentesen folytassák az oltást, vizsgálódást és az ilyesmi dolgokat. Szerintem ezt sikerült elérniük. Vajon ők hogy gondolják? Így? Vagy máshogy? Ha kíváncsi vagy, kérdezd meg tőlük!

Lévai Viktória Anna (Tiszavasvári)

Az Astellas Gyermekrajz Pályázat idei zs?rijének tagjai a következ?k voltak:
  • Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója, a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle című szaklap szerkesztőbizottságának elnöke (a zsűri elnöke),
  • Bartos Erika, a Bogyó és Babóca mesesorozat szerzője,
  • Dr. Dolowschiák Annamária házi gyermekorvos,
  • Dr. Gárdos László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára,
  • Lukács Katalin, a H2O Online (Webbeteg.hu és a Kamaszpanasz.hu portálok kiadója) ügyvezető igazgatója,
  • Varga Edit, az MTVA műsorvezetője, valamint
  • Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója (zsűritag).

Azért ő a világ legkedvesebb orvosa, mert mindig megnyugtat engem és segít rajtam. Történt egyszer, hogy nagycsoportos koromban, az egyik szombat délelőtt részt vettem az anyukámmal a Városi Sportcsarnokban a Mozgás határok nélkül elnevezésű ovis szülő-gyerek vetélkedőn. Itt különböző játékos sportfeladatokat kellett megoldanunk. Az egyik feladat során, amikor az egyik csoporttársam állt elől a hullahopp karika belsejében, én pedig mögötte és így kellett minél gyorsabban futnunk, a társam úgy megrántott, hogy elestem. Az állam beütöttem a kemény padlóba és kicsattant. Ömlött belőle a vér és nagyon sírtam, mert iszonyatosan fájt. Anyukám látta, hogy hatalmas a seb, így nagyon gyorsan a kocsiba ültetett. Meg sem álltunk a központi rendelőig. Ott várakozás nélkül előre engedtek. Nagyon megnyugtatott, amikor megláttam, hogy a mi doktor bácsink van a szobában. Nem pánikolt be a vér láttán, rögtön megkérdezte, hogy hol mikor és mi történt. Megnyugtatott engem és az anyukámat is. Azt mondta, hogy mivel egy fél órán belül vagyunk még valószínű, hogy varrni nem kell, tehát a sebészetet elkerülhetjük. Óvatosan kitisztította a sebet és közben végig azt mondta, hogy mennyire ügyes vagyok, hogy ez most egy kicsit csípni fog, most fertőtlenítem, most kitisztítom. Végig mondott mindent, amit csinált és a hangja olyan megnyugtató volt, hogy nemsokára a sírásom is abbamaradt. Akkor megfogta a doktor bácsi a seb két oldalát és összeszorította a vágást. Sokáig úgy tartotta az állam, majd, hipp-hopp és egy tapasszal összefogta a sebet. "Szerencsére elég rá ez a szorító tapasz. Vigyázz rá, hogy ne érje víz és hétfőn a rendelési időben gyere el újra hozzám! Átcserélem a kötést" - mondta.

Nagyon zsibbadt és sajgott az állam, de már egyáltalán nem féltem. Köszönhető volt ez az én doktoromnak. A sebkötözést még kétszer meg kellett ismételni. Azóta is látszik az államon egy kis fehér vágás, ha a fejem a magasba emelem. De mindig emlékezni fogok arra, ahogy a doktor bácsi megnyugtatott és segített rajtam.

Lévai Nikoletta Bianka (Tiszavasvári)

Ritkán vagyok beteg, de amikor találkozunk a rendelőben, mindig mosolyog, megkínál cukorkával és a legjobb szirupot írja fel. 10 éves vagyok, szerencsére nem sokat betegeskedek, és nem sokat kell orvoshoz járnom. Már nem túl fiatal, de úgy tudom, hogy sok gyereke van. Vannak nagyok, már felnőttek és vannak kicsik, ovis és negyedik osztályos is. Talán ezért szereti nagyon a gyerekeket, mert amikor elmegyünk hozzá, mindig mosolyog, csöndesen és lágyan szól hozzám. Ha a torkomat vizsgálja, olyan gyengéden teszi azt a csúnya fa pálcikájával, hogy nem is leszek rosszul tőle. Amikor injekciót ad, azt is úgy szúrja belém, hogy meg sem érezzem. Olyan, mint egy szúnyogcsípés. Amikor éppen indulunk ki a rendelőjéből, mindig megkínál egy kis cukorkával. Szerintem sokat tanulhatott, míg ilyenné vált. Látszik az is rajta, hogy nagy tudású bölcs, nagyon ért ahhoz, amit csinál. Mindig odafigyel rám. Kedves és nagyon megértő. Anyáéknak sokszor adott már jó tanácsokat. De a kedvencemet, a napocskás szirupot, ha kérem, mindig felírja. Ez a világon a legfinomabb szirup. Mindig megismer az utcán is, köszönünk egymásnak. Nagyon közvetlen. Ezért szeretem olyan nagyon az én doktor bácsimat és szerintem Ő a legkedvesebb gyerekorvos a világon.

Ruff István Zalán (Dunaföldvár)

Az Astellas Gyermekrajz Pályázat idei zs?rijének tagjai a következ?k voltak:

A 2012-es Astellas Gyermekrajz Pályázatra a legtöbb rajzot a szombathelyi Váczi Mihály Általános Iskola küldte be.

A legtöbb rajzot beküldő osztály 2012-ben a Czimra Gyula Általános Iskola 2/B osztálya lett (Budapest, XVII. kerület).

A legtöbb rajz Dr. Bezsilla Erzsébet (Martfű) gyermek háziorvosról készült. Valamennyi nyertesnek és helyezettnek szívből gratulálunk!

Márta doktor néni másfél éves korom óta gyógyít meg mindig. Amikor beteg vagyok, az anyukám ideges. Ő meg nem. A doktor néni nemcsak a gyerekeknek, hanem az állatoknak is jó barátja. A rendelőjében jó illat szálldos, és mindig megengedi, hogy pakoljak az asztalán. Még érdekes könyveket is szokott mutogatni. Mindig nagyon kedves és soha nincs rossz kedve! Az én doktor nénim Dr. Csábi Márta gyermek tüdőgyógyász. Szekszárdra szoktam hozzá járni. Először másfél éves koromban találkoztam vele. Amikor beteg vagyok, az anyukám igencsak ideges, Márta doktor néni pedig nem... Bármikor fel lehet hívni őt telefonom, akkor is segít! Szerintem Ő egy Bacilustáltos! Verset is írtam róla. Rendelőjében széles asztalán csupa érdekes dolog hívogat. Naptár, pecsét, tollak. Ha mindezek között pakolni kezdek, Ő akkor sem lesz tele méreggel. Még a pecsétet is kipróbálhattam. Márta doktor néni mindig kedves, és csak akkor küld a félelmetes vérvételre, ha nagyon muszáj. Sokszor előfordult, hogy nagyon beteg voltam, de az Ő gyógyítási módjai mindig beválnak. Amikor reá gondolok egy jégmadarat képzelek mellé, mert az a legkedvesebb madaram. Márta doktor néni nem csupán az emberek, hanem az állatok nagy barátja is! Szerintem ő a legjobb doktor néni, mert a rengeteg kitűnő tulajdonság összehalmozódik benne.

Lévai Levente Imre (Tiszavasvári)

Azért ő a világ legkedvesebb gyermekorvosa, mert amikor elbúcsúzunk egymástól, mindig megdicsér, matricát és egy nagy pacsit ad nekem. Az én doktor bácsim nagyon kedves. Egyszer, amikor középsős voltam egy este lázas lettem és kiütések lettek rajtam. Anya és apa nagyon megijedtek, azonnal az orvosi ügyeletre indultunk. Útközben azon izgultak, hogy ki lesz az ügyeletes orvos. Azt remélték, hogy valamelyik kedves doktor néni vagy doktor bácsi. Megnyugodtunk, amikor megláttuk, hogy a mi doktor bácsink van ott. Azonnal megvizsgált, megnézte a piros pöttyeimet. Azután azt mondta: "Hát kishaver, ez bárányhimlő. Legalább két hétig nem mehetsz oviba. Naponta háromszor kell kenegetni ezzel a fehér kenőccsel és olyan leszel, mint egy dalmata. Ha ügyes leszel, és nem vakarod, hamar elmúlik a bárányhimlőd. Pár nap múlva küldheted hozzám a testvéreidet is." Végül adott egy viszketéscsökkentő cukorkát és matricát. Tényleg igaza lett, két nap múlva elkapta az egyik tesóm, négy nap múlva a másik tesóm is a himlőt. De a doktor bácsi kenőcse és viszketéscsökkentő matricája rajtuk is segített. Az én pöttyeim is hamar elmúltak és ezt csak a csoda doktoromnak köszönhetem.

Mózes Takács Franciska (Pécs)

Mindig vidám, viccelődik a gyerekekkel, sokan szeretik. A mi öreg doktor bácsinkat nagyon sokan szeretik. 40 évig dolgozott egy faluban és sok-sok gyereket gyógyított. Most már nyugdíjas, de nem tudja abbahagyni a gyógyítást. Éjszakai, hétvégi ügyeleteket vállal, mert hiányoznak neki a kis betegei. Mindig viccelődik a gyerekekkel és így nem félnek, még, ha injekciót is kapnak. Remélem, még sokáig gyógyíthat itt, ebben a városban. Nekem azért is a legdrágább a világon, mert az ő az én Imi papám és nagyon szeretem. Ha nagy leszek én is doktor leszek, olyan, mint Ő.

Szecsődi Bertalan (Nagyesztergár)

Mert mindig kedves, aranyos, barátságos és mindig segítőkész. Régen féltem tőle a szurik miatt, de most már nem félek. Sőt, anya mesélte, hogy azt mondtam inkább ne menjünk el hozzá, nehogy ő is elkapjon valami vírust. Most Eszter, a kishúgom sír a rendelőben. Ugyanolyan félős, mint én voltam. Hajni néni pedig szereti, mindig mosolyog, kedves és ajándékot is kapunk. Esztert én is bíztatom, hogy nem fáj az injekció. Majd ő is belátja és olyan jó barátja lesz Hajni néni, mint nekem. Számomra Ő a világ legkedvesebb doktor nénije, olyan, mintha a családunkhoz tartozna.

Az Astellas Gyermekrajz Pályázat legjobbjai az elismeréseket és a pályázat mellé állt együttműködő partnerek által felajánlott ajándékokat 2013. február 6-án, az Astellas Díjátadó Gálán vehetik át. A nyerteseket a Szervezők e-mailben és telefonon értesítik az eredményekről.

(Astellas az Orvosokért Díj)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.