Génmutáció, amelytől a zsír gyorsabban távozik a vérből

MTI
megjelent:

Holland kutatók azonosítottak egy génváltozatot, amelynek jelenlétében könnyebben szabadul meg az emberi szervezet az elfogyasztott zsírtól, a mutáció hordozóinak véréből gyorsan kiürül az étkezéssel bevitt zsír - közölte a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).

Két olyan családot vontak be a tanulmányba, amelyek tagjainál szokatlanul magas volt a "jó" HDL koleszterin és alacsony a trigliceridek vérszintje. Az elvégzett genetikai elemzés kimutatta, hogy a családok tagjai egy bizonyos génváltozatnak - a GALNT2 jelű gén mutáns változatának - a hordozói.

Amikor a mutációval élő emberek tiszta tejszínt ittak a vizsgálat részeként, vérükből jóval gyorsabban kiürült a zsír, mint a kontrollcsoportban lévő, más génváltozatot hordozó emberek véréből.

Jan Albert Kuivenhoven kutatásvezető, a Groningeni Orvosi Egyetem munkatársa ezt azzal magyarázza, hogy a génváltozat jelenlétében a vérben keringő triglicerideket (zsírmolekulákat) lebontó enzim működését kevésbé gátolja az Apo C-III vegyület. Ez azt jelenti, hogy a táplálékkal bevitt zsír gyorsabban távozik a vérből.

A tanulmányt a Cell Metabolism című folyóirat decemberi számában tették közzé a szerzők.

Neutrális zsírok
A trigliceridek, ún. neutrális zsírok, a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. A trigliceridek közé soroljuk a disznózsírt, a vajat, az olajat, stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző. Triglicerid - neutrális zsírok>>

(MTI)

Cikkajánló

Kobalt
Kobalt

Milyen szerepet tölt be a szervezetben?

Szédülés felálláskor
Szédülés felálláskor

Sokak számára ismerős lehet az érzés.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.