Érdemes sok halat fogyasztani?

MTI
megjelent:

A lábujjak körmeiben lévő mérgező anyagok szintjét mérték vizsgálataikban amerikai kutatók, és megállapították, hogy a halakból a szervezetbe jutott higany nem növeli a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.

A halevés és omega3 zsírsav

A halhús rendszeres fogyasztását, a benne lévő, többszörösen telítetlen zsírsavak miatt valamennyi kardiológiai diétás tanácsadó javasolja. Nagy vizsgálatok igazolták, hogy ez a fajta "mediterrán" étrend jelentősen csökkenti a koszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát.
Halevés és omega3 zsírsav>>

Egészségügyi szakemberek régóta ajánlják az embereknek, hogy egyenek több halat egészségük fenntartása érdekében. Az utóbbi időben azonban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy egyes halfajtákban, például a kardhalban túl nagy mennyiségű mérgező higanyvegyület halmozódott fel, amely az emberi szervezetbe jutva káros lehet.

Egy most közzétett tanulmány szerzői nem hagyatkoztak arra, hogy a felmérésbe bevont emberek bemondása alapján becsüljék meg az elfogyasztott hal mennyiségét, ehelyett a lábujjak levágott körmét gyűjtötték össze, és elemezték a minták higanytartalmát. A kutatást Dariush Mozaffarian, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának kardiológusa vezette, a tanulmány a The New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi szakfolyóirat legfrissebb, csütörtökön megjelent számában látott napvilágot.

A higany nem befolyásolta a szélütés és a szívbetegségek rizikójának mértékét

Az elemzéshez két korábbi tanulmány adatait használták fel, amelyekbe összesen 174 ezer egészségügyi szakdolgozót (orvosokat, ápolókat és más szakembereket) vontak be. A résztvevők egy része beküldte a levágott lábujjköröm-darabkáit, amikor évtizedekkel ezelőtt elkezdődött a nagyszabású felmérés. Mivel a köröm lassan és különböző sebességgel növekszik, analízise pontosabb képet ad a hosszú távú higanyfelhalmozásról, ezen túlmenően begyűjtése és tárolása is egyszerű.

Az átlagosan 11 éves követési idő alatt 3500 résztvevő szenvedett el szélütést vagy alakult ki nála szívbetegség. Az ő adataikat a kutatók ugyanilyen számú egészséges ember értékeivel vetették össze. Az elemzés eredménye azt mutatta, hogy a szívbetegségek és a szélütés előfordulási gyakorisága nem függött össze a felhalmozódott higany mennyiségével. Ez a megállapítás még viszonylag magas - az ajánlottnál kétszer magasabb - körömhiganyszint esetén is érvényes maradt.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.