Nukleáris katasztrófa: Hogyan érinti a világ országait?

MTI/WEBBeteg
megjelent:

Kártérítést követel egy légitársaság az osztrák hatóságoktól, miután a Bécs melletti schwechati repülőtéren sugárzásmérővel ellenőrizték a Japánból érkező utasokat - írta a Kurier című osztrák lap csütörtökön. A biztonsági intézkedést a járási közigazgatási hatóság rendelte el.

Sugárzásmérővel ellenőrizték az utasokat a bécsi repülőtéren

Az Austrian Airlines (AUA) túlzottnak tartja az óvatosságot, és több mint hétezer euróról (mintegy kétmillió forintról) állított ki számlát a hatóságnak. A Tokióból érkező járat 250 utasát sugárszennyezés-mérésnek vetették alá kedd este közvetlenül azután, hogy kiszálltak a gépből. Az eljárás mintegy egy órát vett igénybe, az ellenőrzés során mindent rendben találtak. A légitársaság ugyanakkor azt állítja, hogy az ellenőrzés miatt 15 utast és 51 csomagot csak késve tudtak továbbítani Schwechatról, és egy AUA-gép késve szállt fel.

A hatóság azzal indokolta a mérést, hogy aznap Tokióból "nem egyértelmű" hírek érkeztek. Egy osztrák szakértő nyilatkozata szerint az óvatosság érthető, de a mérés szakmai szempontból indokolatlan volt: radioaktív anyag csak úgy kerülhetett volna az utasokra, ha radioaktív porral érintkeznek, ez azonban jelenleg a katasztrófa Tokiótól 240 kilométerre található színhelyére korlátozódik.

Peking "időben és pontos" tájékoztatást kér Tokiótól

Tokiótól, hogy "időben és pontos" tájékoztatást adjon a világ számára a sérült atomerőműből eredő radioaktív sugárzásról, miközben Kínában megindult a jódozott só és a jódtabletták felvásárlása. "Bízunk abban, hogy a japán fél időben és pontos információkat hoz nyilvánosságra, továbbá ismerteti helyzetértékelését és előrejelzéseit" - hangoztatta Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján a szomszédos országban kialakult nukleáris válsággal kapcsolatban. A légköri méréseken alapuló legfrissebb jelentések Kínában nem jeleznek rendellenességet, de a lakosság aggodalmának már több jele van, így a só és a jódtabletták felvásárlása.

A kínai hatóságok csütörtökön felszólították a lakosságot, hogy álljanak le a só pánikszerű felvásárlásával, amit "alaptalan híresztelések terjesztői" idéztek elő azzal az állítással, hogy a sóban lévő jód hasznos a sugárfertőzés kezelésére. Az elmúlt napokban egyes boltokban eltűnt a sókészlet, s a hiány következtében felszökött az ára. A nemzeti fejlesztési és reformbizottság közleményében nyomozást és a felelősök megbüntetését ígéri. "Ne higgyenek a rémhíreknek, ne terjesszék azokat, és ne kezdjenek pánikszerű felvásárlásokba" - áll a dokumentumban.

Szakértők ezzel egy időben megkezdték a felvilágosítást, és a kínai médiában egyrészt a jódozott só használatának hiábavalóságáról igyekeznek meggyőzni a lakosságot, másrészt újra meg újra felhívják a figyelmet arra, hogy a radioaktív sugárzás több ezer kilométerre történt, történik, s nem jelent veszélyt Kínára. Ennek ellenére egyes fővárosi boltokban az eladók arról számolnak be, hogy nincs idejük a polcra kitenni az árut, a vásárlók sorba állnak a sóért, ami időközben értékes ajándékká vált.

A GDP több mint 3 százalékát is elérheti a kár

Akár a 200 milliárd dollárt, a japán hazai össztermék (GDP) több mint 3 százalékát is elérheti a távol-keleti szigetországban történt kettős természeti katasztrófa okozta kár a Goldman Sachs csütörtöki becslése szerint. A világon valaha mért ötödik legerősebb földrengés és az utána következett szökőár négy prefektúrában - Iwate, Miyagi, Fukusima és Ibaraki - pusztított leginkább. Ez a négy terület adja a japán GDP 7 százalékát. A térségben vannak acélművek, olajfinomítók, atomerőművek és elektronikai, valamint autóipari alkatrészgyárak is. A csütörtöki adatok szerint legkevesebb 87.894 épületben keletkezett kár. Legkevesebb 7.400 épület teljesen megsemmisült. Súlyos károk keletkeztek a közlekedési infrastruktúrában, az energiaellátás pedig akadozik a régióban. Nagyjából 850 ezer háztartásban nincsen áram, miközben a hőmérséklet a fagyponthoz közelít, és 1,5 millió háztartásban szünetel a vízellátás. Az épületekben és az infrastruktúrában keletkezett kár a Barclays Capital brit befektetési bank becslése szerint a GDP 3 százalékának megfelelő összeg lehet. Ez 15 ezer milliárd jen - 183,7 milliárd dollár, vagyis nagyjából 36 ezer milliárd forint, a magyar GDP bő 130 százaléka.

A kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományból a szokásos napi forgalom nyolcszorosát jelentették. Az üzletek több helyütt korlátozzák a fejenként megvásárolható mennyiséget.

A China Salt, az ország legnagyobb sógyártással foglalkozó állami vállalata megerősítette, hogy egyes városokból hiányt jelentettek, de közleményében azt hangsúlyozza, hogy bőséges készletek állnak rendelkezésre. Kína éves gyártási kapacitása meghaladja a 80 millió tonnát, míg tavaly összesen 8 millió tonna étkezési só fogyott el.

Sajtójelentések szerint a főváros patikáiból megkezdték a jódtabletták felvásárlását is; a megszólaltatott vevők között volt olyan, aki a keleti partvidéken élő rokonainak vette a gyógyszert.

Másvalaki elmondta, hogy tíz gyógyszertárban is volt, de nem kapott a keresett tablettákból, míg végül egy kórházban dolgozó ismerőse révén jutott hozzájuk.

Miután kiderült, hogy a só nem szűnő felvásárlása mögött az a félelem is meghúzódik, miszerint a só kinyeréséhez forrásul használt tengervíz radioaktív anyagokkal szennyeződik, a legfrissebb jelentések arról igyekeznek meggyőzni a közvéleményt, hogy Kína vizei nem veszélyeztetettek.

Az országos tengerészeti környezetfelügyelő központ közleményében határozottan kiemeli, hogy Japán irányából tartósan keleti irányban fúj a szél, míg Kína Japántól nyugatra helyezkedik el. A szakemberek azt állítják, a jelen körülmények között lehetetlen, hogy a radioaktív szennyezés a Csendes-óceánon keresztül Kínáig terjedjen.

A japán események hatására a kínai tőzsdemutatók Sanghajban és Sencsenben (Senzhen) is estek, de például a délnyugat-kínai Yunnan Salt & Salt Chemical Co. sógyártó vállalalat részvényei elérték a napi tízszázalékos emelkedési határt, ami részvényenként 15,10 jüan emelkedést jelentett a cégnek az előző kereskedési naphoz képest.

Magyar külügy: halasszák el a Japánba tervezett utazást!

A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy a japán helyzet általános normalizálódásáig a magyar állampolgárok halasszák el valamennyi, nem feltétlenül szükséges és indokolt utazásukat a szigetországba - közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a Külügyminisztérium - a japán helyzet értékelése alapján - az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriába sorolja át Iwate, Miyagi és Fukusima prefektúrákat.

A szaktárca felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Tokióba és vonzáskörzetébe továbbra sem javasolt a beutazás, tekintettel az ellátási és közlekedési nehézségekre. Akinek utazására halaszthatatlan ügyben mégis szükség van, kísérje figyelemmel a tokiói magyar nagykövetség és a japán hatóságok tájékoztatását, valamint tartózkodásának helyéről Japánban és elérhetőségeiről lehetőség szerint tájékoztassa a magyar nagykövetséget - áll a közleményben.

A szigetország rendőrségének csütörtöki közlése szerint a Japánt sújtó múlt heti földrengés és szökőár azonosított halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Az összegzés szerint a katasztrófa 5178 halálos áldozatot követelt, míg az eltűntek száma 8606. Az ezt megelőző, szerdai adatsorban 3771 halott szerepelt. Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy a Kyodo japán hírügynökség szerint délutánra részlegesen helyreállhat a Fukusima-1 atomerőmű áramellátása. Ez a múlt pénteki földrengés, majd szökőár miatt szűnt meg, s emiatt (a hűtőrendszerek leállása nyomán) katasztrofális helyzet alakult ki a létesítményben. A japán kereskedelmi miniszter közlése szerint fennáll a veszélye annak, hogy csütörtök este váratlanul következik be egy áramszünet Tokióban és környékén. Az ország északi részén még mindig mintegy 850 ezer lakos otthonában nincs áramszolgáltatás. A hőmérséklet alig valamivel magasabb nulla foknál a térségben. Legalább másfél millió háztartásban nincs vízszolgáltatás.

A sugárbetegség első tünetei

  • Hányinger, hányás - A hányinger és hányás a sugárfertőzöttség legkorábbi tünetei.
  • Spontán vérzés - A sugárbetegség orr-, száj, fogíny-, végbél - vérzést okozhat.
  • Véres hasmenés - A sugárzás a szervezet azon sejtjeit támadja meg, melyek gyorsan reprodukálódnak – ez magába foglalja a bélrendszer belső bélését is.
  • Bőrleválás - A sugárzásnak kitett bőrfelület felhólyagosodik, bepirosodik, leginkább egy súlyos napégéshez hasonlóan.
  • Hajhullás - A sugárzás károsítja a hajhagymákat, ennek eredményeként a nagy dózisú sugárzásnak kitetteknél két-három héten belül jelentkező, időszakos vagy állandó hajhullás jelentkezik.
  • Kimerültség - A sugárbetegség gyengeséget, kimerültséget okoz, mely tünetei egy makacs influenzánál tapasztaltakhoz hasonló.
  • Szájfekély - A sugárbetegség látható fekélyeket okoz a szájban, vagy az ajkakon.
Bővebben a sugárbetegség tüneteiről | A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei

Franciaország védőfelszereléseket és bórt küld a fukusimai erőműbe

Franciaország a radioaktív sugárzás elleni védőfelszereléseket és mintegy 95 tonna bórvegyületet indított útnak Japánba - közölte csütörtökön Eric Besson francia ipari miniszter. A bór segítségével késleltethető a túlhevülés és a fűtőelemek leolvadása a megrongálódott Fukusima atomerőmű reaktoraiban.

A francia Areva atomenergia csoport már szerdán bejelentette, hogy repülőgépet bérelt, és amint lehet elindítja a gépet Japánba, rakományában különböző védőfelszerelésekkel és 100 tonna bórvegyülettel. A cég tájékoztatása szerint a segélyszállítmány egyebek közt 3 ezer védőmaszkot, 10 ezer védőruhát és 20 ezer pár védőkesztyűt is tartalmaz.

Az EDF energiaipari cég is bejelentette, hogy "osztagokat és felszerelést" tervez Japánba küldeni. A francia szakemberek a meghibásodott Fukusima-1 erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) csapatát fogják segíteni.

Az ipari miniszter a France 2 közszolgálati televízióban elmondta, hogy Párizs már szombaton, a földrengés másnapján felajánlotta ezt a segítséget a megrongálódott fukusimai atomerőmű reaktorainak lehűtéséhez.

A francia hatóságok azt is jelezték, hogy Franciaország vállalja olyan japánok gyógykezelését, akik sugárfertőzést kaptak. "Franciaország természetesen kész fogadni olyan, gyógykezelésre szoruló japánokat, akiknek ellátást Japánban nem tudják biztosítani" - mondta Claude Guéant belügyminiszter az Europe 1 kereskedelmi rádióban.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.