Vérkép és taurin - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Holnap megyek vérvételre és ma energiaitalt fogyasztottam. Kimutatja a vérkép a taurint? Hogyan kell helyesen vizeletmintát adni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A taurin és a vérkép

Az energiaital hatásai: Ártalmas a szívre?

Az energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuk növelni. A hatás hosszú távon azonban inkább negatív és káros: az energiaitalok ártalmasak lehetnek a szív- és érrendszerre. Az energiaital hatásai: Ártalmas a szívre és a szervezetre?>>

A taurint rutin vérvétel nem fogja kimutatni, emiatt nem kell aggódni. Valóban ellentmondásosak az információk a taurinnal kapcsolatban, nincs a hatásáról kellő adat. Állatkísérletek és epidemiológiai vizsgálatok alapján jelenleg úgy tűnik, több taurin fogyasztása (pl. halban bővelkedő diéta miatt), csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és a vérnyomást. A szintetikus, mesterséges úton előállított taurinnal kapcsolatban azonban felmerültek aggályok, de nem találtam ezzel kapcsolatosan végzett konkrét kísérletet. Mindenesetre az energiaitalokban levő taurin elég kis mennyiségű, valószínűleg inkább az izmok működését "javítja", a serkentő hatásért (és a vérnyomás-emelkedésért) a nagy mennyiségű koffein és cukor a felelős.

Koffein teából, kávéból, energiaitalból, gyógyszerből, guaranából

Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabbból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz.
Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tabblettánként. Egyes üdítőitalokban (pl. Coca Cola vagy Pepsi), valamint az energiaitalokban is nagy mennyiségben található.
A guarana a Poullinia cupana var sorbilis növény magjából készül, és természetes koffein tartalma 5 százalék körüli. Általában ginsenggel kombinálják, így növelve a hatást.

Hogyan adjon vizeletmintát?

"Rosszul lettem az energiaitaltól! Miért?"

"Nemrég elfogyasztottam egy energiaitalt és pár órán belül rosszul lettem. Mi okozhatta a rosszullétemet?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A középsugár vizeletnek leginkább vizelettenyésztés esetén van jelentősége A vizelet alapvetően steril, de a húgycső nyílása körül találhatók baktériumok, amik bekerülhetnek a vizeletmintába.

Ezért a húgycsőnyílás környékének megmosása után, a hólyagban levő vizelet első részét ki kell engedni a WC-be, ez lemossa a bacikat, és utána a már (elvileg) steril vizelet kerül a mintavételi tartályba.

Ha ezek után mégis bakt.-ot mutatnak ki, akkor vagy rossz volt a technika, vagy húgyúti fertőzés áll fenn.

(WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus szakorvos jelölt)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.