Depressziós édesanyák gyermekei

Medipress
megjelent:

A depressziós édesanyák gyermekeinek magasabb a stresszhormon szintje, gyakoribb, hogy neurológiai vagy viselkedési zavaruk van, számolnak be a Michigan Egyetem kutatói.

Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy érzékenyebbek a stresszre és sokkal erőteljesebb választ adnak rá, ráadásul kevésbé tudnak megnyugodni stresszes szituációban - magyarázza a kutatás vezetője, Delia M. Vazquez.

A kutatók az anyai depresszió és a gyermekek neuroendokrin rendszerének fejlődése közötti kapcsolatot vizsgálták, amelyik a szervezet stresszreakciójáért, a hangulatért és az érzelmekért felelős. A depressziós édesanyák gyermekeinek két hetes korukban kisebb volt az izomtónusuk, mégis gyorsabban reagáltak olyan ingerekre, mint egy harang vagy csörgő hangja vagy a fényingerekre, amelyek segítségével az idegrendszer érettségét vizsgálják.

Az újszülöttkor pszichológiája

A méhen belüli állapot olyan egyszeri és megismételhetetlen, amelyben a magzat ezernyi szállal kötődik az anyához. Élete, léte az anyától függ. Hat rá minden mozdulat, fejlődését döntően meghatározza az anya hangulata, egészsége, hangja, fáradtsága és örömei. Vizsgálatok igazolják, hogy a magzat reagál a külvilág hangjaira, születés után is megnyugszik az ismert hangokra, simogatásra vagy zenére. Életkorok pszichológiája>>

Mikortól számít kórosnak a gyerek viselkedése?

Nehéz megmondani, hogy ezen válaszok mikortól válnak kórossá, vagy milyen hatásai vannak hosszútávon - mondja az eredményeket bemutató tanulmány első szerzője, Sheila Marcus. A kísérletek még kezdeti stádiumban tartanak.

Célunk, hogy megtaláljuk azokat az édesanyákat és gyermekeiket, akik több figyelmet igényelnek, illetve, hogy kiemeljük azokat, akik a szülés utáni segítő programokból a legtöbbet profitálhatnak - tette hozzá.

A kutatók szerint, azon kismamáknak, akik terhesség alatt megtapasztalták a depresszió tüneteit, célszerű szakember segítségét kérni.

Megjegyzik, hogy a segítség illetve a szülés utáni jó anya-gyermek kötődés fokozza a gyermekek idegrendszerének fejlődését és csökkenti a stresszhormonok szintjét.

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.