Idős emberek és vezetési képességek - Kutatás

MTI
megjelent:

Sok idős autóvezetőnek nem a szemével van gond, hanem a látottak agyi feldolgozásával - állítják brit kutatók. Duje Tadin, a Rochesteri Egyetem professzorának "meglátása" szerint öreg szem többet lát, nevezetesen nem szűri meg annyira a háttérlátványt fontosság alapján, mint az ifjabbak szeme, illetve agya.

Miért nem vezethet teherautót, ha valaki színtévesztő?
"Zöld színtévesztő vagyok és emiatt nem vezethetek teherautót. Az orvos szerint ha a nap mögöttem van, akkor én a piros helyett már piros-sárgát látok és már indulok is. Személyautóval nem ugyanez lenne a helyzet?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Miért nem vezethet teherautót, ha valaki színtévesztő?>>

"Hatalmas körülöttünk a vizuális információ, és nincs elég agyi kapacitásunk az egész feldolgozására" - idézte Tadint a The Daily Telegraph című brit lap. "Az, hogy az idősek többet látnak meg, örvendetesnek tűnhet számukra, ám nagyon dinamikus látványnál, mint például vezetésnél, a lényegtelen háttérlátványok kirekesztése az agyból, vagy elfojtásuk előnyösebb" - tette hozzá. A látványszűrésért az emberi agyban a halántéklebeny középső területe a felelős. Már korábbi tanulmányok is arra jutottak, hogy idősebbek, tudtahasadástól vagy búskomorságtól szenvedők jobban észlelik a háttérmozgásokat.

Tadin csapata úgy vizsgált alanyokat, hogy elektromágnesesen akadályozta az említett agyi terület működését 15 percen át és eközben tesztelte látásukat. Így derült ki, hogy a terület kiiktatásával szélesedett a háttérlátvány, ez pedig arra utal, hogy a nem megfelelően működő agyi rész okozhatja a normálisnál jobb háttérérzékelést, illetve a lényegtelen látványelemek kiszűrésének hiányosságát - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap a Neuroscience című folyóirat tanulmányközlésére hivatkozva.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.