Petefészekrák felismerése - Magyar kutató sikere

Medipress
megjelent:

A rákos petefészek szövetei más szagot bocsátanak ki magukból, mint az egészséges szerv – állapította meg Horváth György, a Göteborgi Egyetem tanára. A különbséget egy „elektromos orr” segítségével érzékelte.

A Svédországban dolgozó professzor korábban speciálisan kiképzett kutyák segítségét vette igénybe a jellegzetes szag felismerésére. Az állatok a beteg petefészket az egészségestől éppúgy meg tudták különböztetni, mint más rákos szervektől.

Azt is megállapították, hogy a betegeknek a vére is másmilyen szagú lesz. Ezután kezdett Horváth professzor két társával - Thomas Lindbladdal és Jose Chilóval – egy olyan eszközön dolgozni, amely hasonló módszerrel fedezi fel a betegséget. „Sikerül felismerni és regisztrálni a daganatos petefészek illetve az egészséges petevezeték és méhizomzat szagát.” – mondta Horváth György – „Ennek a felfedezésnek később számos praktikus következménye lehet, hiszen elég érzékeny a módszer ahhoz, hogy csak Svédországban évente több száz életet mentsünk meg vele.

”Most éppen egy még hatékonyabb érzékelőn dolgoznak. Újabb alkatrészeket adnak hozzá, hogy a lehető legpontosabb eredményt érjék el. „Célunk az, hogy minél előbb felfedezzük a szervezetben növekvő daganatot, hogy még lehetőség legyen annak gyógyítására.” – tette hozzá a professzor. A találmány a Future Oncology című folyóiratban került bemutatásra.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.