• Májcirrózisban a világelsők között

    Szerző: WEBBeteg - F. E., újságíró

    A betegség gyógyítása mellett magával a beteggel is foglalkozni kell. A tudatos, tájékozott beteg ugyanis jobban gyógyul, mert tudja hová fordulhat gondjaival, ismeri jogait, az elérhető terápiás lehetőségeket – hangzott el a rákosok gondozásának, kezelésének aktuális, égető kérdéseivel foglalkozó, és egyben a laikusoknak szóló újságírói pályázatok eredményét ismertető tájékoztatón.

    Nem kell egyedül szembenézni a betegséggel!

    A betegklubokat, egyéni foglalkozásokat vezető mentálhigiénikus Bajorné Lobenwein Beáta (Magyar Rákellenes Liga, az Általános Szolgálat vezetője) a megelőzést, illetve az ellátást, a rehabilitációt segítve úgy tapasztalja, a diagnózis megismerésétől kezdve halálfélelmet érző beteg lelkileg elszigetelődik az egészségesek világától. Ezért a rákgyógyítás szolgálatában dolgozónak fontos feladata, jó hangosan továbbadni az üzenetet: a rák gyakran gyógyítható. Tennie kell azért, hogy kontrollált, hiteles tudás birtokában térjen haza a beteg, ne hiányos, félrevezető, intézeti folyosón szerzett információval. A klubokba sok „túlélő” jár, ők szinte hivatásuknak érzik, hogy tapasztalataikat továbbadják betegtársaiknak, erősítve bennük a reményt.

    Hirdetés

    Májbetegségek megelőzése


    Legfontosabb a nagy mennyiségű alkohol fogyasztásának elhagyása, ha szükséges orvosi segítség bevonásával.
    A hepatitis B és C vírus testnedvek közvetítésével terjed (cseppfertőzéssel nem), így a megfelelően megválasztott védekezési eszköz használatával és a higiénés szabályok betartásával a megfertőződés elkerülhető. A vérkészítményeket Magyarországon már régóta vizsgálják, így az ezekkel való fertőződés veszélye napjainkra jelentősen csökkent.
    A hepatitis B vírus ellen védőoltás létezik, mely a fokozott kockázatnak kitett csoportok számára (pl. egészségügyi dolgozók) kötelező. A terhesgondozás folyamán rutinszerűen szűrik a vírust, a fertőzött anyák újszülöttjei védőoltást kapnak.

    Bár a rákkal mindenkinek saját harcát kell megvívnia, az országszerte működő sorstárs-közösségek tagjai jobb eséllyel indulnak, mert ők mind társaikra, mind a klubot, egyesületet patronáló orvosok, nővérek segítségére támaszkodhatnak, vallja Bajorné. Itt van idő a részletes magyarázatra, ezért a résztvevő páciensek jóval kisebb arányban lépnek ki a daganatellenes kezelésekből, hiszen tisztában vannak a céllal, miért kell vállalniuk a terápia mellékhatásait. Közösségben ugyanakkor jóval könnyebb elviselni, feldolgozni a betegség tudatát, hinni abban, hogy nem hiábavaló az erőfeszítés, mert lehetséges a javulás.

    A Rákellenes Szolgálat vezetője fontosnak tartja, hogy a hozzátartozó is jöjjön el a klubba, hiszen a beteg kettős hallgatásban él. Nem akarja terhelni családját sötét gondolataival, a rokon pedig úgy véli, nem szabad megosztania az érintettel, amit esetéről hallott. Az elszigetelt gyötrődés helyett előnyösebb volna őszintén megbeszélni a helyzetet, ez minden családtagnak felszabadító érzést adhatna.

    Léteznek egészségmegőrző klubok is, ahol stressz-oldást tanulnak, férfi problémákkal foglalkoznak, túrákat szerveznek. A tudatosan élő egészségesek mellett jönnek ide a tumor kiújulását megelőzni kívánók is.

    Végül a dr. Simon Tamástól (Magyar Rákellenes Liga, elnök) idézett hasonlattal zárta mondandóját Bajorné Lobenwein Beáta: Miközben autónk állapotára büszkék vagyunk, azzal nem szokás büszkélkedni, hogy milyen egészségesek vagyunk, hány szűrővizsgálatunk zárult negatív eredménnyel. A kocsival, ha furcsa hangot hallunk a motorból, azonnal rohanunk a szervizbe, önmagunkat azonban ritkán visszük szakember elé az első figyelmeztető jelre.

    A májkárosodás megelőzhető

    Májrák sajtópályázat: díjazták a WEBBeteg újságíróját


    A pályázók közül a 4 tagú zsűri Balogh Ágnes, az MTV szerkesztő-riporterének átfogó és szemléletes riportját, valamint Tóth András, a Webbeteg egészségügyi portál újságírójának a saját példája nyomán az ultrahangvizsgálat jelentőségéről írt cikkét díjazta. Bővebben a sajtópályázatról és eredményéről>>

    Figyelni kellene a jelzésekre. A kocsmák törzsközönségénél ugyanis jóval több embert fenyeget a májbetegség, azonban hajlamosak vagyunk azt gondolni, csak a másik ember iszik májkárosítóan túl sokat, mondta dr. Vajer Péter (Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma, elnökhelyettes). Háziorvosi nézőpontból hangsúlyozta a tájékoztatón is, hogy egy-egy labor-, majd ultrahangvizsgálat nyomán hamar rá lehetne bukkanni azon eltérésekre, amelyek tünet okozása nélkül sokáig lappangva, már gyakran túl későn adnak jelt magukról, panaszt okozva.

    Sokkal több májrákost lehetne meggyógyítani, ha időben indulhatna a terápia, tette hozzá dr. Bodoky György (Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, tiszteletbeli elnök).

    Nem lehetetlen a végleges gyógyulás sem, ám ehhez elsősorban az kell, hogy akkor fedezzünk fel egy tumort, amikor sebészi úton teljesen eltávolítható, még nem adott áttétet. Ha erre már nincs mód, még mindig lehetséges a májdaganat mechanikai pusztítása különféle intervenciós radiológiai technikákkal.

    A gyógyszeres terápia is sokat fejlődött: ma a májrákos már tablettában is hozzájuthat a célzott onkológiai kezeléshez, s ennek révén életkilátásai javulhatnak. Drámainak tartja a professzor, hogy bár ennél a betegségnél pontosan tudni, legnagyobb valószínűséggel a Hepatitisz vírusfertőzés vagy az alkohol okozta májcirrózis esetén alakul ki tumor, mégis, a bajt általában már túl későn diagnosztizálják. Márpedig ha a rizikócsoportba tartozók rendszeresen eljutnának UH-szűrésre, közülük jóval kevesebben halnának meg májrákban.

    Veszélyben a gyógyszerpiac

    Aggodalommal tölt el bennünket a gyógyszerpiac jövője Magyarországon, fogalmazta meg a gyógyszergyártók nevében dr. Gerhard Waltl (Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgató). A gazdasági szabályozás jelentős összegeket von el az egészségügytől, a gyógyszerkasszától – a megszorítások különösen az innovatív készítmények befogadását és felhasználását érintik, jelentős mértékben rontva ezzel a lakosság gyógyulási esélyeit. Úgy látszik azonban, a gyógyszeripar hiába próbál mindent megtenni azért, hogy minél több rászoruló minél hamarabb kaphassa meg a terápiás előrelépést nyújtó, új gyógyszereket. Az innovatív gyógyszergyártók szerint elérkezett az a pont, amelyen túl a gyógyszerkassza további elvonásai már nem csak a gyártók működésére lesznek hatással, hanem veszélybe sodorják a gyógyszerellátás biztonságát is.

    A betegek hiteles tájékoztatása a cél

    Azok a betegek, akik nem jutnak el klubokba, s egyetlen civil szervezet sem működik elérhető közelükben, az egészségügyi ellátórendszerben az átlagosnál is kiszolgáltatottabbnak érzik magukat, véli B. Papp László (Rákgyógyítás Magazin, www.rakgyogyitas.hu).

    A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által működtetett honlap, ingyenes, országos civil újság szerkesztője úgy tapasztalja a betegektől, a hozzátartozóktól érkező kérdések alapján, hogy az érintettek gyakran nem értik leleteiket, azt, hogy mi és miért történik velük. Miközben kétségbeesetten próbálnak információhoz jutni, gyakran tévhitekre bukkannak, ezek pedig tovább ronthatják testi-lelki állapotukat. Hogy ez a jövőben ne így legyen, ezt a célt szolgálja a hiteles tájékoztatást célul tűző, a lakosságnak szóló újságírói pályázatok ismételt meghirdetése is.

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

    Módosítva: 2012.05.15 23:23, Megjelenés: 2012.05.15 23:23
   • Cikkajánló

    Migrén

    Migrén

    Dr. Zsuga Judit

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától is függ.

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Precíziós onkológia a vastagbélrák kezelésében

    Az onkológia területén jelentős szemléletváltás következett be az elmúlt években, melynek következtében a vastagbélrák kezelésében is egyre nagyobb szerepet kap a személyre szabott terápia, melyet más néven precíziós onkológiának is nevezünk.

    A szoftver mint orvosi eszköz a rákgyógyításban

    A rákbetegek ellátásában, a gyógyító kezelésükre vonatkozó döntések megtervezésében napjainkban egyre inkább nélkülözhetetlenek a bioinformatikai, orvosbiológiai és orvosi szoftverek. E rendszerek döntéstámogató segítsége nélkül nem volna lehetséges a molekuláris diagnosztika eredményeinek gyors és hatékony gyakorlati alkalmazása, az egyénre szabott célzott terápia kiválasztása.

    Májkárosodás - Mit mutat meg a vérkép?

    A laboratóriumi vizsgálatok többnyire a máj által termelt anyagok alacsonyabb szintjét, vagy az átalakításra váró molekulák magasabb szintjét jelzik, illetve vannak enzimek, melyek emelkedése a májsejtek szétesésére vagy az epeúti sejtek irritációjára utal.

    Májkárosodás - Hogyan lehet megítélni a súlyosság fokát?

    A máj károsodása alatt a májsejtek pusztulását, működésének csökkenését értjük. Szerencsére a jó regenerációs kapacitás miatt, ha az ártalom időben megszűnik, a funkció tökéletesen rendeződik, az eltérés nyom nélkül gyógyulhat.

    Gyógyszerek által okozott májkárosodás

    A májban nincsenek idegek, nem fáj, ha valamilyen működésében zavar keletkezik. Ha az orvos mégis májfunkciókárosodást állapít meg, említsük meg neki, milyen gyógyszereket szedünk. Ne feledkezzünk meg a vény nélkül kapható készítményekről, sőt a különböző táplálékkiegészítőkről, gyógyteákról sem!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.