Diabétesz - Hatékony gyógyszeres kezelés

MTI
megjelent:

A diabéteszes betegek vérnyomásának, vércukor- és koleszterinszintjének csökkentésére irányuló agresszív gyógyszerezés nem szűkíti a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófa (stroke) kockázatát, viszont megelőzheti a cukorbajjal kapcsolatos szem-, ideg- és veseproblémákat - jelentették be amerikai kutatók.

A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei kockázatának mérséklését elemző ACCORD-vizsgálat (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes) öt éve kezdődött. Ennek során többféle gyógyszert alkalmaztak egyidejűleg a vérnyomás beállítására, valamint a koleszterin- és a vércukormutatóknak az orvosi gyakorlatban jelenleg elfogadhatónak tekintett paramétereknél alacsonyabb szintre való csökkentése érdekében.

Az amerikai kormány támogatásával végzett kutatás eredményiről az Amerikai Diabétesz-szövetség keddi konferenciáján számoltak be a tudósok. A vizsgálatot 2008 februárjában ideiglenesen felfüggesztették, mivel a vércukorszint csökkentésére irányuló intenzív gyógyszerezésben részesülő páciensek körében ötödével magasabb volt a szívhalálozási ráta, mint azok közében, akik hagyományos kezelést kaptak.

Az erőteljesebb gyógyszerezésben részesülő betegeket "enyhébb" terápiás csoportba sorolták, majd a vizsgálat folytatódott. Bár több azonos hatású gyógyszer egyidejű alkalmazása, mint például a sztatinalapú koleszterincsökkentők mellett az azonos célt szolgáló fenofibrát-készítmények adagolása nem szűkítette a szívproblémák rizikóját, ugyanakkor ötvözésük enyhítette a cukorbetegek vakságát előidéző ideghártya-elváltozást, a diabéteszes retinopátia kockázatát: erről tanúskodnak 10 251 idősebb amerikai diabéteszes páciens kockázatával végzett vizsgálatok.

A gyógyszerezett betegeknél kevesebb volt a szövődmény

Az ACCORD keretében elvégeztek egy 3000 főre korlátozódó részvizsgálatot, amelynek során kizárólag az intenzív vérnyomás-, koleszterin- és vércukorcsökkentő terápia és a diabéteszes retinopátia folyamata közötti összefüggéseket elemezték.

A vizsgálatot irányító Emily Chew, az amerikai egészségügyi-kutatási központ, a National Institutes of Health kutatója, aki a New England Journal of Medicine online kiadásában publikálta tanulmányát, kollégáival arra a következtetésre jutott, hogy a fibrát- és a sztatinalapú koleszterincsökkentők kombinálása lelassította a folyamatot. Az agresszív kezelésben részesülő páciensek vizeletében kevesebb volt a kimutatható fehérje is, amely a vesekárosodás egyik tünete.

"Az alacsonyabb fehérjeszínt jó jelnek tekinthető" - hangsúlyozta Faramarz Ismail-Beigi, a Case Western Reserve University kutatója, akinek tanulmánya a The Lancet című tekintélyes orvosi lapban látott napvilágot. Mivel azonban az intenzív vércukorszint-csökkentő terápia növeli némely beteg esetében a szívhalálozás kockázatát, vagy súlyos hipoglikémiás (alacsony vércukorszinttel) járó állapotot idézhet elő, a tudósok arra hívják fel az orvosok figyelmét, hogy minden páciens esetében egyénileg kell meghatározni az optimális gyógyszerezést.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.