• Vírusfertőzés okozza a gyerekkori diabéteszt?

    Szerző: MTI

    A gyerekek szervezetében gyakran megtelepedő enterovírusok összefüggésbe hozhatók az 1-es típusú diabétesz kialakulásával. Az enyhébb fertőzést okozó vírus nem ritka a gyermekek esetében.

    Olasz kutatók összefüggést találtak a gyerekkori diabétesz és egy gyakori vírus között, amely rendszerint enyhébb fertőzést okoz.

    Hirdetés

    A felfedezés információkkal szolgálhat arról, hogy mi váltja ki a cukorbetegséget - remélik szakemberek a kutatási eredmények alapján.

    Az Insubriai Egyetem Antonio Toniolo által vezetett szakemberei 112 gyereket vizsgálva állapították meg, hogy több mint 80 százalékuk vérében kimutatható az enterovírusok okozta fertőzés nyomai.

    Az enterovírusok legtöbbször bélrendszerben telepednek meg, nagyon gyakoriak, ugyanakkor nem kíséri feltétlenül heveny betegség. Akinél mégis kiütközik, tapasztalhat influenzára utaló tüneteket, izomfájdalmat, egyes fajtái pedig az idegrendszert is megtámadhatják.

    A vélelmezések ellenére Toniolo hangsúlyozta, hogy nem törvényszerű a kapcsolat a vírusfertőzés és a gyerekkori cukorbetegség között, de eredményeik egybecsengnek korábbi tanulmányokkal, amelyek szintén feltételezték az összefüggést.

    További ismeretlen okok is számítanak

    "A különböző enterovírusok által okozott fertőzések kapcsolatban lehetnek a diabétesz korai stádiumaival" - mondta az olasz szakember. A gyerekkori, vagy 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelynek során a szervezet nem képes maga előállítani az inzulint.

    A kór világszerte 22 millió embert sújt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. A betegség olyan embereknél jelenhet meg, akik genetikailag hajlamosak rá, a tudósok véleménye az, hogy a diabétesz kialakulásához viszont eddig ismeretlen kiváltó okok is kellenek.

    A szakemberek 2 és 16 év közötti gyerekek vérében enterovírusos DNS-t kerestek, ehhez a beteg gyerekek vérét egészségesekével hasonlították össze. A cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekek 83 százalékának vérében mutatták ki a vírus jelenlétét, míg az egészségeseknél csak hét százalék volt ez az arány.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az eredmények szerint az enterovírusok különböző fajtái jelentős kapcsolatban állhatnak a korai gyerekkori cukorbetegséggel - mondta Toniolo az amerikai mikrobiológiai társaság konferenciáján San Diegóban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.05.26 11:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tünetei

    Míg a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség évről évre nagyjából ugyanolyan számban fordul elő, addig a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik, és a megbetegedést egyre fiatalabb korban - így gyerekeknél is - diagnosztizálják!

    A hőség vagy kezdődő cukorbetegség okozza a gyerek kínzó szomjúságát?

    A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

    Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása - Mi válthatja ki?

    A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) a szervezet anyagcseréjének örökölhető, krónikus megbetegedése. Két nagy csoportot különíthetünk el: az 1-es típust, melyre az inzulin hiánya jellemző, illetve a 2-es típust, melyben inzulinrezisztencia van, azaz csökken az inzulin iránti érzékenység.

    Gyulladásos folyamatok és a cukorbetegség

    Az I-es típusú cukorbetegség hátterében álló patomechanizmusok, illetve a kórkép kialakulását lehetővé tevő körülmények a legszélesebb körben kutatott témák manapság az orvostudomány berkein belül.

    Az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott a cukorbeteg gyermekek száma

    Az elmúlt 20-25 évben megháromszorozódott a gyermekeket érintő, 1-es típusú cukorbetegek száma - mondta Tóth-Heyn Péter, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatornán.

    Aggasztóan sok cukorbeteg fiatal mutatja hosszú távú betegségek korai jeleit

    Aggasztóan magas számú 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalnál tapasztalták hosszú távú egészségi komplikációk, egyebek közt szem-, szív- és vesebetegség korai jeleit a brit szakemberek, akik szerint ugyanakkor jó hír, hogy a korosztály körében egyre inkább ellenőrzés alatt tartják a vércukorszintet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.