Vírusfertőzés okozza a gyerekkori diabéteszt?

MTI
megjelent:

A gyerekek szervezetében gyakran megtelepedő enterovírusok összefüggésbe hozhatók az 1-es típusú diabétesz kialakulásával. Az enyhébb fertőzést okozó vírus nem ritka a gyermekek esetében.

Olasz kutatók összefüggést találtak a gyerekkori diabétesz és egy gyakori vírus között, amely rendszerint enyhébb fertőzést okoz.

A felfedezés információkkal szolgálhat arról, hogy mi váltja ki a cukorbetegséget - remélik szakemberek a kutatási eredmények alapján.

Az Insubriai Egyetem Antonio Toniolo által vezetett szakemberei 112 gyereket vizsgálva állapították meg, hogy több mint 80 százalékuk vérében kimutatható az enterovírusok okozta fertőzés nyomai.

Az enterovírusok legtöbbször bélrendszerben telepednek meg, nagyon gyakoriak, ugyanakkor nem kíséri feltétlenül heveny betegség. Akinél mégis kiütközik, tapasztalhat influenzára utaló tüneteket, izomfájdalmat, egyes fajtái pedig az idegrendszert is megtámadhatják.

A vélelmezések ellenére Toniolo hangsúlyozta, hogy nem törvényszerű a kapcsolat a vírusfertőzés és a gyerekkori cukorbetegség között, de eredményeik egybecsengnek korábbi tanulmányokkal, amelyek szintén feltételezték az összefüggést.

További ismeretlen okok is számítanak

"A különböző enterovírusok által okozott fertőzések kapcsolatban lehetnek a diabétesz korai stádiumaival" - mondta az olasz szakember. A gyerekkori, vagy 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelynek során a szervezet nem képes maga előállítani az inzulint.

A kór világszerte 22 millió embert sújt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. A betegség olyan embereknél jelenhet meg, akik genetikailag hajlamosak rá, a tudósok véleménye az, hogy a diabétesz kialakulásához viszont eddig ismeretlen kiváltó okok is kellenek.

A szakemberek 2 és 16 év közötti gyerekek vérében enterovírusos DNS-t kerestek, ehhez a beteg gyerekek vérét egészségesekével hasonlították össze. A cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekek 83 százalékának vérében mutatták ki a vírus jelenlétét, míg az egészségeseknél csak hét százalék volt ez az arány.

Az eredmények szerint az enterovírusok különböző fajtái jelentős kapcsolatban állhatnak a korai gyerekkori cukorbetegséggel - mondta Toniolo az amerikai mikrobiológiai társaság konferenciáján San Diegóban.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lackó Andrea és Dr. Brasnyó Pál
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.