Étkezés utáni fokozott váladékképződés - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Gyógyszerrel karbantartott cukorbeteg vagyok. Főtt étel fogyasztása után erős tüsszögés és folyamatos orrfolyás következik több órán keresztül. Tart több mint egy éve, mit tehetnék? - Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A panaszt az étkezés során bekövetkezett fokozott váladékelválasztás okozza. A jelenség neve gustatoricus rhinorrhoea.

A téma cikkei

Lényege az, hogy a táplálkozás során a rágás, a nyelés vagy az étel hőmérsékletének hatására - tehát fizikai hatásokra - az orrváladék termelődésében szerepet játszó receptorok ingerületbe jönnek, és váladékot termelnek a sejtek.

Ön nincs egyedül a panaszával. Segíthet rajta az étkezés előtt bevett antihisztamin, de ezt nem javaslom rendszeresen szedni, tartogassa csupán azokra a szociális eseményekre, mikor több emberrel közösen eszik, és a jelenség nagyon zavarja.

Ha mértéke jelentős, akkor fül-orr-gégészt keressen fel.

A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn.
Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.
Ha Ön egyre túlsúlyosabb és fogyókúrás próbálkozásai rendre csődöt mondanak, jóval nagyobb az esélye, hogy Ön 2-es típusú cukorbeteg lesz. Elhízás nélkül ritkán alakul ki 2-es típusú diabétesz (ezzel szemben az 1-es típusú diabéteszre fogyás jellemző).
A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.