• Disznó hasnyálmirigysejtek transzplantációja

    Szerző: Független Hírügynökség

    Új-Zélandon kedden engedélyezték a disznó hasnyálmirigysejtek beültetésének klinikai tesztjét. A disznósejtek emberekbe való transzplantációjától áttörést várnak a cukorbetegség gyógyításában.

    A beültetett malac hasnyálmirigysejtek inzulint termelnének az emberi szervezetben, így az 1-es típusú (veleszületett) cukorbajban szenvedőknek kevesebb inzulininjekciót kellene kapniuk.

    Hirdetés

    Az eljárás óriási kockázatot rejt magában, mert az állati sejtekkel együtt olyan állati vírusok is bekerülhetnek az emberi szervezetbe, amelyekkel szemben mindenki védtelen lenne.

    Az új-zélandi orvosi kamara már 2005-ben felhívta a figyelmet, hogy állati sejtek vagy szövetek beültetése olyan fertőzés előtt nyithatja meg az utat, amely több millió emberéletbe is kerülhet.
    Az orvosi kamara szerint meg kellene akadályozni, hogy azok, akik állati eredetű sejt- vagy szövetbeültetésen esnek át, később vért adjanak vagy szervdonorok legyenek.

    Hogyan kerülhető el a fertőzés?

      Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A malacsejt-beültetésre készülő új-zélandi orvosi cég abban látja a fertőzés elleni biztosítékot, hogy a transzplantációhoz egy olyan disznófajból veszi a sejteket, amely több mint 150 éve nem keveredett más fajokkal.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.10.21 12:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    A gasztroparézis kezelése

    A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

    A 3-as típusú cukorbetegség

    A 3-as típusú cukorbetegség elnevezéssel a diabétesz mellitusz különböző formáit foglalják össze, amelyek nem sorolhatóak be egyértelműen sem az 1-es, sem a 2-es típusba.

    Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata

    Több gyümölcs, különösen áfonya, alma és szőlő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ám a gyümölcslének nincs ilyen hatása - állapította meg egy friss nemzetközi kutatás.

    Mesterséges hasnyálmirigy az 1-es típusú diabétesz ellen

    Mesterséges hasnyálmirigyet próbáltak ki 1-es típusú diabétesszel élő, állapotos nőknél brit kutatók, akik szerint a módszer jelentősen csökkentheti a terhes nők halálozását és a halvaszületések számát.

    Hasnyálmirigy-átültetés robottal - Remény a cukorbetegeknek

    Olasz orvosok végrehajtották a világ első robot-asszisztált hasnyálmirigy átültetését. A műtét világszerte segíthet a jövőben a cukorbetegeken.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.