• A diabétesz kezelése során keletkező hulladékok

    Szerző: Diabetes - Dr. Strényer Ferenc

    A Diabetes lap Facebook-közösségéhez érkezett egy kérdés, amely a lap létezése óta (27 éve!) rendszeresen fel-felmerül, bizonyítva, hogy 27 éve nincs megoldás. (Sajnos, most sincs!)

    „Tisztelt Diabetes! A cukorbetegek egy olyan problémájával találkoztam, amely eddig nem okozott gondot. Az inzulinok elhasznált patronját eddig a patikában leadhattam, de most közölték, hogy nem veszik át. Így nem tudom, mit lehet vele kezdeni. A háztartási hulladékba nem akarom bedobni. Ha tudnak segíteni, megköszönöm.”

    Sajnos, az ön által felvetett probléma valós, és jogi szabályozása jelenleg nincs megoldva. Tudomásom szerint ma még nincs a lakosságnál keletkezett veszélyes egészségügyi hulladékok elhelyezésének kérdését szabályozó rendelet.

    A gyógyszertárakban csak a lakosságnál keletkező gyógyszerhulladékot (a lejárt szavatosságú, vagy egyéb okból nem felhasznált gyógyszereket) kötelesek visszafogadni a humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről szóló 20/2005. (VI. 10.) EüM rendelet alapján. A háztartásban képződő használt tűk, illetve kiürült fecskendők stb. nem tartoznak bele a gyógyszerhulladék fogalmába, és nem minősülnek egészségügyi intézményekben keletkező hulladéknak sem.

    Hirdetés

    Jó néhány patikában és diabetológiai szakellátóhelyen valóban le lehet adni a megfelelően becsomagolt, a diabétesz kezelése során keletkező veszélyes hulladékot, de itt szívességet tesznek a betegnek és nem törvényes kötelezettségüket teljesítik. Ez azonban többletköltséget jelent, amit nem finanszíroz senki, így sok helyen ezt érthető módon nem tudják vállalni.

    A hulladéktörvény (2012. évi CLXXXV.) szerint „A háztartásban képződő veszélyes hulladékot a hulladéktermelő elkülönítve, a környezet veszélyeztetését kizáró módon gyűjti, és azt a gyűjtőnek, a kereskedőnek, a hulladékkezelőnek vagy a közszolgáltatónak átadja.” Aki tehát törvényesen akar eljárni, nem egyszerű a dolga. Először is vesz egy szabályos veszélyeshulladék-gyűjtőt, majd ezt leadja a veszélyes hulladékokat gyűjtő helyen (már ha talál ilyet), de jelenleg mindkettőért fizetni kell. Emellett egyelőre hagyatkozhatunk a gyógyszertárak és egészségügyi intézmények jóindulatára, de nem mindenhol.

    Aki ezek után elvesztette a türelmét, annak marad a közösségi szemét, ami szabálytalan és veszélyes is, de azt hiszem, ma még sajnos ide kerül a legtöbb otthon keletkezett veszélyes egészségügyi hulladék. A kézenfekvő megoldás az lenne, ha a lakosságnál keletkezett egészségügyi hulladékok elhelyezésének kérdését külön rendeletben szabályoznák, és megfelelő csomagolásban lehetővé tennék ennek széleskörű és ingyenes leadását.

    (Diabetes - Dr. Strényer Ferenc)

    Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

    Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.
    Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.
    Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.
     
    Legutóbb frissült: 2017.06.22 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    A gasztroparézis kezelése

    A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

    Komoly fájdalmakat okozhat a cukorbetegség

    A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Hogy milyenek, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.