Dadog és félénk a kislányom, mit tegyek? - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Kislányom dadogni kezdett. A viselkedése is megváltozott, nagyon visszahúzódó és félénk lett. Mit ronthattunk el? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Dadogni kezdett a lányom

"Két éves kislányom mostanában megváltozott. Eddig csukott ajtónál aludt, el, beszédes kislány volt, idegenekkel is kedves és barátkozó. Szépen beszél, nagy szókincse van, okos, értelmes kislány, szobatiszta. Pár hete kezdődött, hogy nyitva kell hagyni az ajtót nála, ha elalszik, fél a sötétben.
A játszótéren fél más gyerekektől, elszalad előlük. Nem beszél mások előtt.
Nagyon anyás lett, sokáig az apja fektette le, most csak velem megy aludni. Pár napja dadogni kezdett, többször bepisilt mostanában. Történt pár dolog mostanában: az apukája sokáig itthonról dolgozott, a lányom is nyilván többet látta, mint most. Ez egy új helyzet neki. Mit lehet tenni, mitől lehet ez? Kell szakemberhez fordulnunk? Mi rontottunk el valamit?"

Tisztelt Levélíró!

Előfordulhat, hogy a dadogást valóban stresszhelyzet váltja ki, ilyenkor az ok felfedésével időben orvosolható a probléma.

Azonban létezik ún. élettani dadogás is: ez a jelenség sok gyerek esetében két-három éves korban jelentkezik. Ilyenkor a szótagismétlések miatt nem szabad a gyereket szólongatni, hiszen a jóindulatú fegyelmezés akár a beszédhelyzetekhez kapcsolódó szorongást is kiválthat. Tartósan fennálló dadogás esetén mindenképpen szükséges logopédus szakember segítségét kérni.

A kislány viselkedésében bekövetkezett változások mögött valóban feltételezhető egy szorongást kiváltó esemény, élethelyzet - ez akár az édesapa munkaváltásával is összefüggésbe hozható.

Az első három évben nagyon fontos az érzelmi biztonság

Az első három életév során a gyermekek egészséges pszichés fejlődéséhez elengedhetetlen tényező a stabil, jelentősebb változásoktól mentes szülői háttér. Az anyához kapcsolódó ősbizalom, a biztonságérzet megrendülése következtében számtalan probléma jelentkezhet.

Ez nem azt jelenti, hogy bármit is elrontottak volna: a gyermek megszokott körülményeiben beálló változás is kiválthat különféle - szerencsés esetben átmeneti - magatartászavarokat. Az új helyzethez való alkalmazkodás a gyerekeket is próbára teszi.

Hagyjanak időt a kicsinek, ne szóljanak rá a tőle nem megszokott viselkedés miatt. Amennyiben az elkövetkező hónapokban még mindig szokatlanul félős, visszahúzódó viselkedés jellemzi a gyermeket, érdemes lenne pszichológus szakember tanácsát kérniük.

Életkorok problémái

(WEBBeteg - Kertész Tímea, pszichológus; Kazimir Ágnes, gyermekpszichológus)

Cikkajánló

Dadogás
A beszédzavarok egyik leggyakrabban jelentkező formája a dadogás, melyre jellemző egyes hangok, szótagok, szavak akaratlan ismételgetése, hangok elnyújtott ejtése, illetve a beszéd folyamatosságának váratlan megszakadása.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.