Hogy motiváljuk a gyerekeket a házi feladat elkészítésére?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A legtöbb gyerek nem szívesen írja meg a házit. Amerikai tudósok szerint azonban a szülők könnyen motiválhatják gyermekeiket.

Sokszor konfliktust okoz szülő és gyerek közt a tanulás kérdése, mind a szülőnek, mind a gyermeknek pszichés megterhelést jelent a hadakozás, s ennek eredménye sok esetben még inkább az iskolai feladatok elhanyagolása lesz.

Tanulási zavarok figyelmeztető jelei

Régen lustasággal vagy butasággal vádolták az iskolában rosszul teljesítő diákokat. Időközben kiderült, hogy a lustaság mellett a kamaszok tanulási nehézségei is okolhatók a nem megfelelő teljesítményért. Tanulási zavarok figyelmeztető jelei>>

Ennek elkerülése érdekében a szülőnek egyszerűen csak el kell magyaráznia, hogy milyen szerepe van az aktuális tananyagnak vagy az épp megoldandó feladatnak abban, hogy a gyermek felnőttként álmai munkáját végezhesse. Ne erőltessük rá saját elképzeléseinket a gyermekre, a legtöbbjüknek már egész kiskorában megvan a válasza arra a kérdésre, hogy „Mi leszel, ha nagy leszel?”. A nagyobbak pedig gyakorlatiasabban állnak hozzá a kérdéshez. Ezzel a módszerrel a gyerekek hosszú távon jobb jegyeket szereznek majd, állítják a Michigani Egyetem kutató pszichológusai.

A felmérésben ötödikes, hatodikos, hetedikes és nyolcadikos tanulók vettek részt. 266 alacsonyabb jövedelmű családból származó gyermeket kérdeztek meg arról, hogy mik a továbbtanulási terveik és milyen szakmát, munkát szeretnének választani.

A legjobb motiváció

Megállapították, hogy a gyerekek 90%-ának tervei közt szerepelt a továbbtanulás, szakiskolában vagy akár főiskolán, egyetemen. 46%-uknak konkrét elképzelésük volt jövőbeli szakmájukat illetően. Ezek a gyerekek jelentősen több időt fordítottak a házi feladatuk elkészítésére illetve a tanulásra, és jobb jegyeket szereztek, mint társaik.

Jelentősen kevesebb időt töltöttek tanulással azok, akik sportolók akartak lenni vagy a szórakoztatóiparban kívántak elhelyezkedni.

Egy másik teszthez a szakértők két csoportra osztottak 295 gyereket. Az első csoportnak tartottak egy előadást az intenzív tanulás és egy szakma sikeres kitanulásának összefüggéseiről. A kutatók megemlítették a gyerekeknek, hogy milyen előnyei vannak az ilyen szakmáknak, így beszéltek a karrierlehetőségről és a magas fizetésről. A másik csoportnak ezzel szemben a zenészek, a színészek és a sikeres sportolók életének előnyeiről és fizetéséről beszéltek.

A kísérlet keretében mindkét csoport tagjai plusz pontokat gyűjthettek, ha extra házit vállaltak. Az eredmények egyértelműek: az első csoportból nyolcszor annyian vállaltak plusz feladatokat, mint a második tagjai. A tudósok véleménye szerint a szülők különösen jól tudják motiválni gyermekeiket a tanulásra és a házi feladatok elkészítésére, ha megértetik velük, hogy a befektetett energia a jövőben megtérül majd.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Az iskolaérettség megítélése orvosi szempontból

Amikor a szülőknek dönteniük kell arról, hogy gyermekük megkezdje-e iskolai tanulmányait, ajánlott nyílt napokra menni, illetve ki lehet kérni a...

Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek...

Tegyük biztonságossá otthonunkat a gyermekek számára!

A gyermekeket ért balesetek több mint fele otthon történik. A kicsik két- és hároméves koruk között vannak a legnagyobb veszélyben.

Úton az iskolába: Tanácsok a biztonságos megérkezéshez

Statisztikák szerint minden hatodik közlekedési baleset, amelyben gyermekek érintettek, az iskolába vezető úton következik be. A megfelelő...

Problémás iskolakezdés - Rengeteg gyermek szorong

Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett...

Tippek iskolakezdéshez - Hogy könnyebb legyen az első nap

Az iskolakezdés mind a gyerekek, mind a szülők számára kihívást jelent. Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük az első napokat.

Oviból suliba - Készüljünk fel az iskolakezdésre!

Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is...

Cukorbeteg gyerekek - Speciális kérdések az életmódról

Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban kerül felismerésre az 1-es típusú, köznyelvben fiatalkori, diabetes mellitus....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.