• Lime és sör - Bőrbetegséget okozhat?

    Szerző: Medipress

    Újabban mexikói sör-dermatitisznek nevezik azt a bőrproblémát, amelyet a sörök mellé szolgált lime karikák okozhatnak.

    Bizarr bőrbetegségek


    A 7 legbizarrabb bőrbetegség - Megrázó fotókkal! >>

    Dr. Scott Flugman a New York-i Huntington Kórház bőrgyógyász szakorvosa az Archives of Dermatology folyóiratban arról számolt be, hogy a tengerparton sörözők számára a napfürdőzés közben fogyasztott mexikói sörökkel együtt felszolgált citrom vagy lime olyan anyagot tartalmaz, amely bőrelszíneződést provokál, ha nemrég medúza csípte meg a fogyasztót. Ez ugyan még talán nem volna olyan nagy gond önmagában, de akár hónapokig is eltart, amíg az elszíneződés elmúlik.

    Hirdetés

    A bőrre spriccelődött anyag a lime-ból napfény hatására először vörös elszíneződést okoz, majd a vörösség bebarnul - ám egyáltalán nem úgy, ahogy azt a napozók szeretnék, a barnaság távolról sem emlékeztet a napfény barnító hatásának eredményéhez.

    Az UV sugárzás káros hatásai


    Mivel az ember az élete folyamán begyűjtött fényerősség akár 80 százalékát is 18 éves kora előtt kapja, valamint amiatt, hogy a gyermekek bőre vékonyabb, a dinamikus növekedési állapot miatt érzékenyebb. Éppen ezért rájuk még fokozottabban figyeljünk.
    Az UV sugárzás káros hatásairól bővebben >>

    A barnaság foltokban, gyulladásos jellegű bőrelváltozásokként jelentkezik. A rejtélyes anyag, ami a nappal együtt a bőrpanaszok kiváltó oka a pszoralén, és ilyen reakciót kiváltó mennyiségben egyedül a lime-ban található meg, noha a citromban és más citrusfélékben is jelen van.  A furcsa és kellemetlen bőrtünetek elkerülésének legjobb módszere Dr. Flugman szerint a vegyületnek kitett felületek azonnali lemosása. Ez főleg a világos bőrűek esetében fontos tudnivaló, ugyanis a kreol-, vagy sötétbőrűek esetében a tüneteket okozó pszoralénre adott bőrreakció általában enyhébb. A tünetek persze nem csupán a sörtől alakulhatnak ki. Az elváltozás régóta jól ismert a bőrgyógyászatban, a neve fitofotdermatitisz, és főleg olyan nőknél figyelték meg, akik bergamot tartalmú parfümöt használtak.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.10.25 18:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Zsíros a bőre? Így ápolja!

    A zsíros bőr gyakran együtt jár tágabb pórusokkal is, ugyanakkor talán kevésbé ráncosodik. Peterman Krisztinának, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait követve pedig a zsíros bőr nyáron is jól karbantartható, a problémái kezelhetők.

    3 szépséghiba, amit bőratka is okozhat

    Legyen szó a felnőttkorban megjelenő, zavaró pattanásokról, az akár súlyossá váló betegségről, a rosaceáról vagy az önbizalom-romboló hajhullásról, érdemes utánajárni, nem bőratka okozza-e a szépséghibát. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusmestere, gyógykozmetikus, trichológus a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

    Napallergia - Hogyan előzheti meg a tünetek megjelenését?

    A napallergia megnevezést a köznyelvben több betegségre is használják, ezek közül cikkünkben a polimorf fénydermatózis tüneteinek megelőzéséről lesz szó. Viszketés, a bőr kivörösödése és fájdalom - ilyen kellemetlen következményekkel jár a tűző napon való tartózkodás azoknál, akik napallergiások. Néhány egyszerű óvintézkedés betartásával azonban megelőzhetőek a panaszok!

    Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    Pattanások, gombásodás, barnító krémek - Bőrgyógyászati tévhitek

    Cikkünkben a bőr ápolásával, betegségeinek kezelésével kapcsolatos néhány tévhit eloszlatását kívánjuk elősegíteni.

    A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

    A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk, és legyengült szervezetünk nem képes ellene védekezni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.