• Orrdugulás és asztma

    Szerző: Medipress

    Egy új tanulmány szerint az orrdugulás a súlyos asztma jele lehet. A szerzők szerint eljött az ideje, hogy a szakemberek rendkívüli körültekintéssel kezeljék a nazális panaszokat. A Sahlgrenska Akadémia Krefting Kutatóközpontjának további kutatása arra is rávilágít, hogy a súlyos asztma gyakoribb, mint korábban gondolták.

    A Respiratory Research szaklapban közzétett populációs tanulmány 30 ezer véletlenszerűen kiválasztott alanyt vizsgált Svédország nyugati részén, és egészségük különféle aspektusairól kérdezte ki őket. „Ez az első alkalom, hogy a súlyos asztma előfordulási gyakoriságát populációs tanulmány keretében értékelték ki.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A dokumentációból az derült ki, hogy Nyugat-Svédország népességének 2 százaléka szenved súlyos asztmában” – nyilatkozta Jan Lötvall, a tanulmány egyik szerzője. „Ez arra utal, hogy a súlyos asztma sokkal gyakoribb, mint eddig gondoltuk, és az egészségügyi szakembereknek még nagyobb figyelmet kell az ilyen tüneteket mutató betegekre fordítaniuk.” A felmérés arra is rávilágított, hogy a kifejezettebb nazális tünetek, például a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, vagyis a hosszan tartó orrdugulás és orrfolyás, összefüggésbe hozható az asztma súlyosabb formáival. Jan Lötvall azt javasolja, hogy azokat a betegeket, akik nazális panaszokról számolnak be, esetleg az alsó légutak enyhébb tüneteivel, például zihálással, fizikai megerőltetés során jelentkező légszomjjal, illetve légzési panaszok okozta éjszakai felriadással együtt, ki kell vizsgálni asztmára.

    Medipress

    Módosítva: 2010.12.26 05:33, Megjelenés: 2010.12.26 05:33
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Váltófürdő

    Váltófürdő

    G.A., újságíró

    Milyen előnyei vannak? Miért lehet hasznos? Utánajártunk a hatásainak.

    Intim védelem

    Intim védelem

    Szponzorált tartalom

    Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat? (x)

    Az asztma okai és rizikófaktorai

    Az asztma a leggyakoribb gyerekkori krónikus betegség, ami gyakran áll az iskolai hiányzások hátterében. Kialakulásában vélhetőleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja játszik szerepet.

    Az asztma kezelési lehetőségei

    A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. Orvosa segít Önnek eldönteni, hogy az Ön esetében a kor és a betegség súlyossága függvényében melyik kezelési lehetőség a legmegfelelőbb.

    Asztma - Mikor és miért forduljon orvoshoz?

    Az asztma évente több százezer nap iskolai és munkahelyi hiányzásért felel minden évben. A súlyos asztmás rohamok kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő kezeléssel, illetve azzal, ha Ön képes felismerni és kezelni a roham előjeleit.

    Hogyan diagnosztizálják az asztmát?

    Roham esetén a diagnózis felállítása nem nehéz. Annyira jellegzetes a megnyúlt kilégzés, és a hörgők által kiadott sípoló, búgó hang, hogy ilyenkor már csak az asztma okát kell kideríteni. Általában nem ilyen egyszerű a kivizsgálás, mert a rohamokon kívül az asztmásoknak a légzésfunkciós értékei normálisak.

    Mire utalhat, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

    A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a légutakból. Milyen okokra vezethető vissza a reggeli, napközbeni és esti köhögés?

    11 jel, hogy gyomorégés elleni gyógyszerre van szüksége

    A gyomorégés olyan gyakori probléma, hogy sokan úgy vélik, egyszerű felismerni és kezelni. Néha azonban a savas reflux olyan tünetekkel jelentkezik, melyeket könnyű valami mással összetéveszteni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA