Az orrdugulás az asztma jele lehet

Medipress
megjelent:

Egy új tanulmány szerint az orrdugulás a súlyos asztma jele lehet. A szerzők szerint eljött az ideje, hogy a szakemberek rendkívüli körültekintéssel kezeljék a nazális panaszokat. A Sahlgrenska Akadémia Krefting Kutatóközpontjának további kutatása arra is rávilágít, hogy a súlyos asztma gyakoribb, mint korábban gondolták.

A Respiratory Research szaklapban közzétett populációs tanulmány 30 ezer véletlenszerűen kiválasztott alanyt vizsgált Svédország nyugati részén, és egészségük különféle aspektusairól kérdezte ki őket. „Ez az első alkalom, hogy a súlyos asztma előfordulási gyakoriságát populációs tanulmány keretében értékelték ki.

A dokumentációból az derült ki, hogy Nyugat-Svédország népességének 2 százaléka szenved súlyos asztmában” – nyilatkozta Jan Lötvall, a tanulmány egyik szerzője. „Ez arra utal, hogy a súlyos asztma sokkal gyakoribb, mint eddig gondoltuk, és az egészségügyi szakembereknek még nagyobb figyelmet kell az ilyen tüneteket mutató betegekre fordítaniuk.”

A felmérés arra is rávilágított, hogy a kifejezettebb nazális tünetek, például a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, vagyis a hosszan tartó orrdugulás és orrfolyás, összefüggésbe hozható az asztma súlyosabb formáival. Jan Lötvall azt javasolja, hogy azokat a betegeket, akik nazális panaszokról számolnak be, esetleg az alsó légutak enyhébb tüneteivel, például zihálással, fizikai megerőltetés során jelentkező légszomjjal, illetve légzési panaszok okozta éjszakai felriadással együtt, ki kell vizsgálni asztmára.

Medipress

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.