A zsíros ételek csökkenthetik az allergiás reakciókat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A zsíros ételek fontos szerepet játszhatnak az allergiás reakciók csökkenésében – állítják az Edinburghi Egyetem kutatói. A kutatók úgy vélik, a magas zsírtartalmú ételek beindítják a szervezet válaszreakcióját az allergén anyagokkal szemben.

Ezt látszik alátámasztani az a kísérlet, mely során nem elhízott egereket tápláltak zsíros ételekkel. A kutatás eredménye szerint ezeknél az állatoknál jelentősen csökkentek az allergiás tünetek, mivel számottevően csökkent a tüdőben található, allergiát kiváltó sejtek száma.

Dr. Annick de Vries, a kutatás vezetője szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ugyan az elhízásért felelős, magas zsírtartalmú ételek csökkentik az allergiás reakciókat, azonban számos negatív egészségügyi hatással rendelkeznek, s növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Éppen ezért még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy sikerüljön az allergiásokat érintő pozitív hatásokat a hátrányokkal összeegyeztetni.

A kutatás az ausztráliai Newcastle Egyetemmel való együttműködés keretében zajlott.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)

Frissítve: 2009.03.10. 12:36, Megjelent: 2009.03.10. 12:36
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Zsír téma, Allergia téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

Tüdőgyógyász, allergológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Somogyi Éva

Dr. Somogyi Éva

Allergológus, Immunológus, Gyermekgyógyász, Gyermekpulmonológus

Budapest

Cikkajánló