A zsíros ételek csökkenthetik az allergiás reakciókat

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A zsíros ételek fontos szerepet játszhatnak az allergiás reakciók csökkenésében – állítják az Edinburghi Egyetem kutatói. A kutatók úgy vélik, a magas zsírtartalmú ételek beindítják a szervezet válaszreakcióját az allergén anyagokkal szemben.

Ezt látszik alátámasztani az a kísérlet, mely során nem elhízott egereket tápláltak zsíros ételekkel. A kutatás eredménye szerint ezeknél az állatoknál jelentősen csökkentek az allergiás tünetek, mivel számottevően csökkent a tüdőben található, allergiát kiváltó sejtek száma.

Dr. Annick de Vries, a kutatás vezetője szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ugyan az elhízásért felelős, magas zsírtartalmú ételek csökkentik az allergiás reakciókat, azonban számos negatív egészségügyi hatással rendelkeznek, s növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Éppen ezért még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy sikerüljön az allergiásokat érintő pozitív hatásokat a hátrányokkal összeegyeztetni.

A kutatás az ausztráliai Newcastle Egyetemmel való együttműködés keretében zajlott.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)

Módosítva: 2009.03.10 12:36, Megjelenés: 2009.03.10 12:36
Címkék: Zsír, Allergia
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Tehet-e a krónikus stressz az allergia...

Hogyan erősödnek fel a szomatikus (testi) tünetek a pszichét ért stresszfaktorok megjelenésével? Hogyan függ össze a krónikus gyulladás és a...

Ezért jobb felíratni az...

A patikákban több antihisztamin vény nélkül is megvásárolható, ám bizonyos készítményekhez csak receptre tudunk hozzájutni.

A nyugati ember genetikailag hajlamos...

Skót kutatók DNS analízissel kimutatták, hogy a nyugati társadalmakban élők genetikailag programozottak az alkohol és az egészségtelen ételek...

Tévhitek a zsírokról és az...

Ma már mindenki számára jól ismert tanács, hogy mérsékeljük a zsiradékok - főképp a telített zsírsavakban gazdag állati eredetűek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.