• Hogyan lehet az allergiából akár asztmás tünet?

    Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Ősszel úgy hazánkban, mint a világ számos pontján nő a gyermekkori légúti megbetegedések előfordulási gyakorisága. A gyermekek az iskolakezdés alkalmával visszakerülnek a közösségbe, a hűvösödő időjárás miatt a közösségben megszaporodnak a vírusos vagy bakteriális fertőzések.

    Számos gyermek krónikus légúti, allergiás betegségben is szenved, melyek a szeptemberi magas pollenkoncentráció miatt az allergiás, asztmás tünetek súlyosbodását is eredményezik ebben az időszakban. A folyamat kicsúcsosodása szeptember elejére-közepére tehető. A vírusok azonban egész ősszel jelen vannak a gyermekközösségekben.

    Ha valaki allergiás vagy asztmás, az azt jelenti, hogy a légúti nyálkahártyáin (orr, hörgőrendszer) krónikus gyulladás zajlik. Amikor a krónikus gyulladás aktívabb, nagyobb az esélye az akut légúti fertőzéseknek is. Akik tehát allergiásak, asztmásak, jobban ki vannak téve légúti vírusos vagy bakteriális fertőzés kockázatának, vagyis hamarabb megkapják a kórokozókat. Az allergia a kellemetlen tüneteken (pl.: vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, nehézlégzés) túl további rizikófaktort jelent, a kórokozók esetükben hamarabb okoznak légúti fertőzéseket.

    Hirdetés

    Általános jelenség

    Hazánkban a teljes populációt tekintve 20 százalék feletti az allergiás, asztmás megbetegedések előfordulási gyakorisága. Európai szinthez mérve ez a közepesnél kissé magasabb értéket jelent. Érdekesség, hogy a fejlettebb országok, mint pl. Nagy-Britannia vagy a skandináv államok felülmúlják a magyarországi adatokat. Magyarországon a középiskolások 7,5 százaléka asztmás és több mint 12 százaléka szenved valamilyen légúti allergiás megbetegedésben. A szakember rámutatott: az allergiás náthában szenvedők mintegy kétharmadának asztmája is van.

    Jól teszi, ha szakemberhez fordul

    A szülő jól teszi, ha szakemberhez fordul, hiszen a megfelelő diagnosztikai módszerekkel könnyen megállapítható, hogy a gyermek allergiás vagy sem, továbbá van-e asztmája. Az utóbbi ugyanis akár rejtve is maradhat. Ha a gyermeknek állandóan folyik az orra, tüsszög, könnyen lehet, hogy nem megfázás okozza a tüneteit, hanem allergia. Ha a testnevelési órákon nem bírja a fizikai terhelést, az allergiás nátha mellett még asztma fennállása is valószínű. Az alapos gyermek-tüdőgyógyászati, allergológiai kivizsgálás segítségével pontosan felmérhető a gyermekek állapota. Ezeket a vizsgálatokat a kórtörténet és fizikális vizsgálat mellett allergiavizsgálat, légzésfunkciós- és laboratóriumi tesztek, képalkotó vizsgálatok jelentik. 

    A pedagógusok tekintetében változó a helyzet, többségük felkészült, jól informált a betegséggel kapcsolatban, esetleg azért, mert a gyermekük is asztmás vagy allergiás. Tisztában vannak a tünetekkel, és még a sürgősségi kezelés lépéseit is tudják. Ritkán azonban előfordul, hogy a pedagógus nem vesz tudomást a gyermek krónikus légúti betegségéről, és az asztmás diák az első testnevelési órán lesz rosszul, nem tudja teljesíteni pl. a Cooper-féle teljesítménytesztet. Ez a tizenkét percen át tartó futás vagy az ehhez hasonló erős fizikai megterhelés, még az egészséges szervezetet is komolyan igénybe veszi, az asztmás gyermeknél viszont rohamot provokálhat.

    Nemcsak az iskolákban, hanem az óvodákban és bölcsődékben is oktatással kellene segíteni a nevelők munkáját, hiszen asztmás nehézlégzés kialakulása esetén az időben elkezdett rohamoldó kezeléssel elejét lehet venni súlyos asztmás rosszullét kialakulásának.

    Olvasson tovább! A gyermek asztmájának kezelése az iskolában

    A tüdőspecialisták feladata, hogy a kivizsgálást követően a megfelelő gyógyszeres kezeléssel kontrollálttá tegyék a beteg asztmáját. Cél az életminőség javítása, amely azt jelenti, hogy az asztmás gyermek ugyanolyan teljes életet tudjon élni, mint kortársai. A gyógyszeres kezelés mellett fontos a folyamatos betegoktatás, a beteg támogatása és a gondozás, valamint a rendszeres testedzés (pl. az úszás), mellyel az asztma tünetei és a gyógyszeres kezelés mennyisége is csökkenthető.

    Genetikailag meghatározott

    A betegség alapjaiban véve genetikailag meghatározott. A modern kutatások azonban rávilágítottak, hogy az emberi civilizációval kapcsolatos hatások (pl. a génállományt érintő metilációs folyamatok) befolyásolják az emberi genom szerkezetét, és az allergiás típusú immunválaszok felerősödését okozzák az emberi szervezetben. Az embernek a természettől történő eltávolodása, a levegőszennyezés, a különböző kórokozó hatások, az élelmiszerekhez adott adalékanyagok, a korai csecsemőkori idegen típusú fehérjék bevitele, az anyatejes táplálás mellőzése mind növelik az allergiás, asztmás betegségek kialakulásának kockázatát.

    Ezt az a vizsgálat is alátámasztja, amelyben összehasonlították a városi és a falusi gyermekeket allergia és asztma kialakulásának kockázata szempontjából. Azt találták, hogy azok a falun, farmon élő gyermekek, akik közelebb élnek a természethez, kisebb arányban betegszenek meg allergiás, asztmás kórképekben. A városi típusú életmód hatására megváltoznak génjeink, immunrendszerünk az allergiás típusú reakciók túlsúlyát eredményezheti a szervezetünkben. A megoldás egyik kulcsa a tolerancia visszaállítása kellene, hogy legyen az ember és a természet között.

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Dr. Bánfi Andrea PhD
    gyermektüdőgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője
    Weboldal: svabhegy.eu

    Legutóbb frissült: 2016.10.20 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Túlélési tanácsok parlagfűszezonra

    Javában tart a pollenszezon, erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása.

    A szénanátha okozta panaszok megjelenésének megelőzése

    A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével elkerülheti a kellemetlen tüneteket.

    Indul a parlagfűszezon - Idén korábban virágzik a parlagfű

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja, június 30-át követően pedig országszerte elkezdődik a parlagfüves területek felderítése is. Akik eddig nem tették meg, azoknak most kell elvégezniük a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítését.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.