Az allergia 6 elképesztő, ám gyakori típusa

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve: 2022.06.19.

Képzelje el, ahogy ül a kedvenc kocsmájában, rendel egy korsó finom sört, belekortyol a hideg és habzó italba, majd elvörösödik és elkezd folyni az orra. A szíve a torkában dobog, majd hirtelen ki kell szaladnia a mosdóba. Legvadabb rémálma válik valóra: Ön allergiás a sörre!

Ez a rémálom egy 45 éves, Olaszországban élő férfinak maga a valóság. Szerencséjére egy tűszúrásos vizsgálata során kiderült, hogy a 36 sörfajtából kettő egyáltalán nem vált ki nála allergiás reakciókat. Hogy mi okozza a sörallergiát?

– Általában az LTP nevezetű fehérje a mumus, amely megtalálható az árpában, amely köztudottan számtalan sörfajta alapanyaga – mondta a news.menshealth.com-nak Heinz Decker, egy alkoholallergiát kutató német professzor. Megítélése szerint az allergiás reakciók egyénenként különbözhetnek – a viszkető bőrtől kezdve a hányingeren át bármi előfordulhat a betegek körében.

A sör (és a bor) allergia gyakorisága egyes felmérések szerint mindössze egy százalék a teljes népesség körében. A legfurcsább allergia típusok azonban sokkal gyakoribbak, mint ahogy azt az ember gondolná.

Hidegallergia

Ismertető jelei: a hideg víz, vagy levegő hatására viszkető, vörös csíkok, vagy csalánkiütés jelenik meg a bőrön.

Előfordulása: a teljes népesség nagyjából 2 százaléka szenved ettől, bár nagyobb a gyakorisága a trópusi-, valamint a sarki övezetekben.

Legrosszabb esetben: a hidegallergia okozhat halált, de csak akkor, ha a rendkívül súlyos tünetek ellenére mégis jéghideg vízbe ugranánk fejest.

A bűnös: amikor fázunk, akkor a szervezetünk számtalan kémiai vegyületet állít elő, például hisztamin szabadul fel, amely kitágítja a vérereket a bőrben. Sajnos általában nemcsak a hidegre, hanem a hisztamin tartalmú gyógyszerekre is allergiásak ezek az emberek.

Hogyan győzhető le? Öltözzön fel jó melegen és legyen türelmes, a legtöbb ember ugyanis néhány év leforgása alatt kigyógyul ebből a betegségből.

Cipőallergia

Nagyon speciális allergiafajták

Allergia kialakulhat új, allergénként eddig ismeretlen természetes vagy szintetikus anyagokkal szemben is, mivel az allergiás betegségek lényeges tényezője a környezetszennyeződés fokozódásával is járó életmódváltozás.

Nagyon speciális allergiafajták

Ismertető jelei: Bőrből készült tárgyak érintése után kiütések, hólyagok keletkeznek a bőrön, amelyhez gyakran viszketés és égető érzés is társul.

Előfordulása: 500 emberből 1 szenved ettől a típusú allergiától.

Legrosszabb esetben: Nem viselhet bőrből készült ruhadarabokat, sem cipőt, sem övet, sem nadrágot, sem szoknyát, de még táskát sem.

A bűnös: Egy formaldehid gyantafajta, az úgynevezett PTBP, amelyet a legtöbb bőrüzem előszeretettel használ a gyártás során.

Hogyan győzhető le? Nedvesítse be bőrét egy ronggyal. Ha ez nem segítene, akkor próbáljon ki olyan trópusi kenőcsöket, amelyek kortikoszteroidot – ez a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő gyógyszerek alapanyaga – tartalmaznak. Mielőtt azonban bármit magára kenne, feltétlenül kérje ki egy bőrgyógyász szakvéleményét!

Napallergia

Egy ritka allergia rejtélyes tünetei

Mikor Marti Stanley azzal hozakodik elő, hogy a brokkolitól kiütést kap, mindenki azt gondolja, ez csak egy kifogás, hogy a tányér szélére tolhassa. Ha folytatja, hogy a zöldbab, a spenót, a rákfélék, az eper, a hüvelyesek és a körte hasonló csúnya tüneteket okoz, ráfogják, hogy elmentek neki otthonról.

Egy ritka allergia rejtélyes tünetei

Ismertető jelei: Pattanás, vagy csalánkiütés a bőrön, viszkető érzés 1-4 nap sütkérezés után. Emellett megduzzadhat a bőr felszíne is, különösen látványos az ajkak feldagadása.

Előfordulása: Egy angliai felmérés szerint Amerika népességének 10 százaléka szenved napallergiától, ám ez az arány jóval nagyobb az észak-európai országok lakosai között.

Legrosszabb esetben: heges marad a bőr.

A bűnös: Az ultraibolya sugárzás változásokat generál a bőr fehérje-összetételében. Immunrendszerünk viszont nem ismeri fel ezeket az átalakult fehérjéket, így inkább elpusztítja azokat.

Hogyan győzhető le? Naptej használata mellett érdemes gyógyszeres kezeléssel is rásegíteni a védelemre – amennyiben orvosunk is jónak látja, napos időben a szabadban tartózkodás esetén szedjen antihisztamin-, vagy kortikonszteroid tartalmú gyógyszert.

"Pénzallergia", tulajdonképpen fémallergia

Ismertető jelei: Pénzérmét, nikkelből készült ékszert, karórát, vagy csak azoknak bármely tartozékát megérintve a bőr kiszáradhat, viszketni kezdhet, vagy kiütések, hólyagok keletkezhetnek rajta.

Előfordulása: A férfiak körében 6 százalék, míg a nőknél 10 százalék körüli arányban jelentkezik ez a betegség.

Legrosszabb esetben: Fájdalmas, egy idő után kifakadó hólyagok.

A bűnös: Az immunrendszer ellenségként kezeli a nikkelt. A bőrgyógyászoknak egyelőre nem sikerült megfejteniük, mitől függ az, hogy adott beteg milyen fokú nikkel-érzékenységben szenved, de valószínűnek tartják, hogy a gének, az öröklés is közrejátszhat a dologban.

Hogyan győzhető le? Antihisztamin-, vagy kortikonszteroid tartalmú gyógyszerekkel.

Rákallergia

Ismertető jelei: Héjas tengeri állatok, úgymint garnélarák, homár, rák fogyasztása után az ajkak, az arc, vagy a torok felduzzad, a bőrön csalánkiütés jelenik meg, akadozik a légzés, vérbőség keletkezhet, de előfordulhat hányás és hasmenés is.

Előfordulása: Az amerikai népesség 2 százaléka szenved ettől a típusú allergiától.

Legrosszabb esetben: Halál. Súlyos allergiás reakciók esetén ugyanis gégeödéma következhet be. Vagyis megduzzad a beteg gégéje, a garatban is duzzanat léphet fel, és legsúlyosabb esetben fulladásos halál következik be.,A súlyos allergiás reakció másik halálos kimenetelű fajtája az úgy nevezett anaphylaxiás shock, amikor kritikus vérnyomásesés, keringési elégtelenség okozza a beteg halálát.

A bűnös: Számos rákféle olyan fehérjéket tartalmaz, amely egyesek szervezetéből allergiás reakciókat váltanak ki.

Hogyan győzhető le? Tartsa magát távol a tengeri herkentyűktől, főleg a rákféléktől! A már kialakult allergiás reakciókat antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel lehet kezelni, de ha gége ödéma, vagy keringési shock legkisebb veszélye is fennáll, azonnal mentőt kell hívni a beteghez!

WEBBeteg.hu logó
Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Frissítve: 2022.06.19 04:36, Megjelenés: 2017.08.21 17:25
Címkék: Allergia, Bőrbetegség
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatása A dohányzás káros hatása

A dohányzás és a szív-érrendszeri betegségek összefüggése.

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Szemviszketés - Milyen betegség tünete lehet?

Szinte nincs olyan ember, akinek élete során ne viszketett volna már a szeme. Mi állhat a háttérben? Mikor forduljunk orvoshoz?

Amikor a viszketés egy figyelmeztető jel

Szinte mindenki tapasztalta már legalább egyszer az orvosok által pruritus néven emlegetett idegesítő, elhúzódó viszketést. Noha legtöbbször...

A csalánkiütés kezelési lehetőségei

A csalánbetegség kezelésében a kiváltó tényező megszüntetése, kezelése az első és legfontosabb feladat, ezen túl a panaszokat enyhítő számos...

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei

A cukorbetegség térhódítása miatt az egészségügy számos területén számíthatunk a kórkép felbukkanására, akár egy szemészeti, egy vese-, egy...

Praktikus tanácsok allergiásoknak

Ha allergiára utaló panaszaink vannak, még mielőtt saját és ismerőseink véleménye szerint különböző kezelésekbe fognánk, vizsgáltassuk ki...

Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan...

Az ételallergia és tünetei

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan...

A szénanátha, napjaink népbetegsége

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek alapján könnyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.