EgészségKönyv - Lapozzon bele az egészségbe!

Szerző: könyvdoki

A BLOG LEÍRÁSA

EgészségKönyv - Lapozzon bele az egészségbe - Tudjon meg többet a különböző betegségekről, egészségről, az egészséges életmódról. Heti könyvajánlónkban olyan, orvosok által írt könyveket mutatunk be, melyek hitelesen, közérthetően, részletesen mutatnak be egy-egy témakört.

Látogatás: 62843 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

A hisztériától a krónikus fáradtságig

2012.02.24.

Csabai Márta: A hisztériától a krónikus fáradtságig (Jószöveg Műhely Kiadó, 2007)

A kötetet olyan szakembereknek és laikusoknak ajánlom, akik érdeklődnek a tünetek, a betegségek kialakulását befolyásoló pszichológiai, társadalmi, és történeti kérdések iránt. Mindazoknak, akik komplex módon, több oldalról szeretnek közelíteni a jelenségekhez, azok több oldalát körüljárva.

A könyv az ún. szomatizációs tünetek és kórképek változásait mutatja be. Ezek olyan tünetek, ahol a páciens fizikai szinten él meg különböző tüneteket, de a kivizsgálások során nem találnak a háttérben szervi problémát, vagy más, fizikailag kimutatható okot, illetve ha van is ilyen ok, az nem áll összhangban a panasz erősségével. Az orvoshoz fordulók körében minden ötödik betegnél találkozunk ilyen tünetekkel, tehát meglehetősen általános jelenségről van szó. A kötet ezeknek a tüneteknek a különböző történeti korokban való manifesztációit, változásait mutatja be, és rávilágít arra, hogy nem csak az orvostudomány fejlődése, hanem a társadalmi változások, az egyén pszichológiai állapota, illetve az orvos-beteg kapcsolat jellemzői is befolyásolják, hogy egy adott korban melyek a legjellemzőbb szomatizációs tünetek.

A könyv elsősorban azzal a céllal született, hogy összefoglalást adjon erről a témakörről. Magyar nyelven korábban nem született ilyen áttekintés. Másfelől pedig sok új diagnózis is megjelent az utóbbi időben szomatizációs problémákkal kapcsolatban, melyek elterjedtsége aktuálissá tette a probléma körüljárását (pl. premenstruációs szindróma, krónikus fáradtság szindróma, kémiai szenzitivitás, stb.)

A kötet akadémiai és egyetemi kutatómunkámhoz kapcsolódva, annak eredményeire építve született, az Országos Tudományos Kutatási Alap támogatásával. A kötetről több szakmai recenzió jelent meg folyóiratokban (Thalassa, BUKSZ, Mentálhigiené és Pszichoszomatika). Több kolléga és egyetemi hallgató is használta már forrásmunkaként különböző tanulmányokhoz, szakdolgozatokhoz. Számos egyetemi kurzusban is tananyag lett. Egyéni visszajelzések  is érkeztek, kollégáktól és érdeklődő laikusoktól egyaránt. 

Dr. Csabai Márta, pszichológus, egyetemi tanár

Sejtem…

2011.12.19.

Tari Annamária: Sejtem… (Európa Kiadó, 2008)

A Sejtem (Európa Kiadó 2008) egy olyan onkopszichológiai kötet, amely tanácsokat igyekszik adni rákos betegeknek és családtagjaiknak, hogy felkészülhessenek mindarra, amivel ez a betegség járhat. Általában az orvosi szakkönyvek és a laikusok által írt "betegségem története" típusú könyvek között kevés az olyan kötet, ami a betegeknek és családtagoknak gyakorlatiasan, mindenféle szépítés nélkül beszél a témáról: a diagnózis felállításától, a kezelések mellékhatásain keresztül, a gyógyulás után a hétköznapi életbe való visszazökkenésig. A daganatos betegség diagnózisa - teljesen mindegy, hogy hány éves betegről és milyen típusú betegségről van szó - legtöbbek fejében egyet jelent a halálhír bejelentésével. Az a szorongás, rémületes félelem, amivel ilyenkor a beteg és hozzátartozói szembenéznek, semmihez nem hasonlítható. 

Nincs általános recept az ilyen nehéz élethelyzetekre, hiszen karakterfüggő, ki hogyan oldja meg élete krízis szituációit. Azonban a jó döntésekhez és az érzelmek kezeléséhez támpontokat kaphatunk, amik segítenek...

Zsebdoktor utazóknak

2011.12.12.

Dr. Felkai Péter: Zsebdoktor utazóknak (Galenus, 2010)

 Hatalmasan megnőtt a külföldre utazók száma: 2007-ben 17,3 millió magyar utazást regisztráltak, és az utazásra 354 milliárd forintot költöttünk, annyi pénzt, mint a kormányzat a fekvőbeteg-ellátásra. Szeretünk is utazni. De vajon felkészült utazók vagyunk-e?

Ha az alábbi kérdések egyikére is nemmel válaszolt, akkor a "Zsebdoktor utazóknak" című könyvemet feltétlenül olvasásra ajánlom külföldi utazása előtt! 

 • Szokott másolatokat készíteni az utazás alatt szükséges dokumentumairól?
 • Megkérdezte körzeti orvosát, hogy egészségi szempontból utazhat-e?
 • Tudja-e hogy hogyan készítsen magának kiszáradás elleni folyadékot?
 • Mi az az Európai Egészségbiztosítási Kártya?
 • Hogyan kell kiváltani?
 • És hol tudja használni?
 • Hogyan tudja utazás közben önmagát gyógyítani?
 • És hogy mikor kell mégis orvosi segítség után néznie?
 • És hogyan?
Nyilvánvaló, hogy az utazó először önmagát próbálja meg gyógyítani. Ehhez nyújt segítséget ez az utazók egészségmegőrzésével foglalkozó könyv, amely nem csak a leggyakrabban előforduló utazás közbeni egészségügyi problémák elhárításáról szól, de mintegy zsebben hordott orvos, Önnel utazik és fellapozható baj esetén. Ugyanakkor világosan szeretném kijelölni azokat a határokat, melyek elérésekor már nem segít az öngyógyítás: haladéktalanul orvosi segítség után kell néznünk külföldön is, hogy a nagyobb bajt megelőzzük, és folytatni tudjuk régóta tervezett utunkat.

Mindemellett két jó hírem is van azoknak, akik nem mernek egészségügyi állapotuk miatt az utazásra vállalkozni:

 1. Még az is utazhat, aki azt gondolja magáról, hogy az egészségi állapota nem engedi meg azt.
 2. Minden utazási betegség és egészségügyi probléma megelőzhető!

Az utazásra érdemes jól felkészülni. Így valószínűleg nem kell az egész évben tervezett és költséges, de szép és élményekben gazdag utazásunkat félbeszakítani betegség miatt.

Dr. Felkai Péter PhD.
utazásorvostani szakértő

Daganatos betegségek

2011.12.07.

Dr. Nagykálnai Tamás (szerk.): Daganatos betegségek (SpringMed Kiadó, 2007)

A "Kérdezz-Felelek! Daganatos betegségek" című könyvecskét egy szakértői csapat írta (Prof. Dr. Bodrogi István, Prof. Dr. Horváth Ákos, Dr. Kahán Zsuzsanna, Dr. Nagykálnai Tamás, Dr. Ruzsa Ágnes, Dr. Svastics Egon, Zatkóné Puskás Gabriella). 
Ajánlom azoknak a daganatos betegeknek, akik jelenleg is küzdenek betegségükkel és a megterhelő kezelésekkel.
A könyv célja, hogy a daganatos betegekben felmerülő mindennapi kérdésekre egyszerű, könnyen érthető válaszokat adjon.
Szerzői a daganatos betegek mindennapi kezelésében jártas, ismert szakemberek, akik nap mint nap találkoznak ezekkel a problémákkal. 
A könyv a Kérdezz-Felelek sorozat részeként jelent meg.
Dr. Nagykálnai Tamás, általános orvos, onkoradiológus és klinikai onkológus szakorvos

Epebetegek kézikönyve!

2011.11.28.

Dr. Döbrönte Zoltán: Epebetegek kézikönyve (SpringMed Kiadó, 2010)

Ezt a könyvet ajánlom mindenkinek, akinek epekövessége, vagy bármilyen, az epehólyaggal és az epe utakkal összefüggő betegsége van, illetve a hozzátartozóknak és a téma iránt érdeklődőknek.

A könyv a teljesség igényével, tudományos megalapozottsággal, de közérthető, az egészségben járatlan olvasó számára is jól érthetően tárgyalja a felismerés és a kezelés – köztük az endoszkópos és a műtéti kezelés – módjait. Hogy lehet-e, és hogyan lehet életmódbeli és étrendi szabályokkal befolyásolni a betegség kialakulását, és a már kialakult epekövesség tüneteit. Mikor kell műtétet végezni és milyen szövődményekkel kell számolni.

Mivel az epebetegségek döntő többségét az epekövesség és annak szövődményei okozzák (a lakosság 15%-át érinti), e témakör kiemelten kerül megtárgyalásra.

A szerző kitér azokra a panaszokra is, amelyek az epehólyag és epeúti betegségeket jellemzik, és az azokkal kapcsolatos tudnivalókat is.

Dietetikus társszerző tolmácsolásában, külön fejezetrész foglalkozik az epebetegek étrendjének kérdéskörével, epebetegek számára ajánlott diétás receptek mellékelésével. Hasznos felvilágosításként szolgálhat, az epebetegségekkel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések és válaszok összeállítása is. Egy külön szószedetben, az olvasó megtalálja az orvosi kifejezések magyarázatát.

A könyv szerzője Prof. Dr. Döbrönte Zoltán egyetemi tanár, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos, aki szakmai munkásságában kiemelkedően foglalkozik a különböző epebetegségek diagnosztikájával, belgyógyászati és endoszkópos kezelési módszereivel, társszerzője pedig Takátsné Kádár Sarolta dietetikus.

Az Epebetegek kézikönyve hiánypótló céllal keletkezett. Az eddigi pozitív visszajelzések is azt látszanak alátámasztani, hogy hasznosan forgathatja a szakmában teljesen laikus és az egészségügyben jártas személy egyaránt.

Prof. Dr. Döbrönte Zoltán egyetemi tanár, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos.