A hisztériától a krónikus fáradtságig

Blog: EgészségKönyv - Lapozzon bele az egészségbe! - Szerző: könyvdoki

Csabai Márta: A hisztériától a krónikus fáradtságig (Jószöveg Műhely Kiadó, 2007)

A kötetet olyan szakembereknek és laikusoknak ajánlom, akik érdeklődnek a tünetek, a betegségek kialakulását befolyásoló pszichológiai, társadalmi, és történeti kérdések iránt. Mindazoknak, akik komplex módon, több oldalról szeretnek közelíteni a jelenségekhez, azok több oldalát körüljárva.

A könyv az ún. szomatizációs tünetek és kórképek változásait mutatja be. Ezek olyan tünetek, ahol a páciens fizikai szinten él meg különböző tüneteket, de a kivizsgálások során nem találnak a háttérben szervi problémát, vagy más, fizikailag kimutatható okot, illetve ha van is ilyen ok, az nem áll összhangban a panasz erősségével. Az orvoshoz fordulók körében minden ötödik betegnél találkozunk ilyen tünetekkel, tehát meglehetősen általános jelenségről van szó. A kötet ezeknek a tüneteknek a különböző történeti korokban való manifesztációit, változásait mutatja be, és rávilágít arra, hogy nem csak az orvostudomány fejlődése, hanem a társadalmi változások, az egyén pszichológiai állapota, illetve az orvos-beteg kapcsolat jellemzői is befolyásolják, hogy egy adott korban melyek a legjellemzőbb szomatizációs tünetek.

A könyv elsősorban azzal a céllal született, hogy összefoglalást adjon erről a témakörről. Magyar nyelven korábban nem született ilyen áttekintés. Másfelől pedig sok új diagnózis is megjelent az utóbbi időben szomatizációs problémákkal kapcsolatban, melyek elterjedtsége aktuálissá tette a probléma körüljárását (pl. premenstruációs szindróma, krónikus fáradtság szindróma, kémiai szenzitivitás, stb.)

A kötet akadémiai és egyetemi kutatómunkámhoz kapcsolódva, annak eredményeire építve született, az Országos Tudományos Kutatási Alap támogatásával. A kötetről több szakmai recenzió jelent meg folyóiratokban (Thalassa, BUKSZ, Mentálhigiené és Pszichoszomatika). Több kolléga és egyetemi hallgató is használta már forrásmunkaként különböző tanulmányokhoz, szakdolgozatokhoz. Számos egyetemi kurzusban is tananyag lett. Egyéni visszajelzések  is érkeztek, kollégáktól és érdeklődő laikusoktól egyaránt. 

Dr. Csabai Márta, pszichológus, egyetemi tanár