EgészségKönyv - Lapozzon bele az egészségbe!

Szerző: könyvdoki

A BLOG LEÍRÁSA

EgészségKönyv - Lapozzon bele az egészségbe - Tudjon meg többet a különböző betegségekről, egészségről, az egészséges életmódról. Heti könyvajánlónkban olyan, orvosok által írt könyveket mutatunk be, melyek hitelesen, közérthetően, részletesen mutatnak be egy-egy témakört.

Látogatás: 61258 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Ha beteg a gyermek - Tünetek és betegségek csecsemő-, és gyermekkorban

2012.06.08.

Dr. Blatniczky László (szerk.): Ha beteg a gyermek - Tünetek és betegségek csecsemő-, és gyermekkorban (Anonymus Kiadó, Budapest, 2011.)

A gyermekgyógyászati gyakorlatban dolgozó orvosok tudják, érzik, hogy napjaink fiatal szülőinek igen szerények az ismeretei mind az egészséges gyermek élettani állapotairól, mind egy-egy aktuális betegség során a tennivalókról.

E könyv azzal a céllal készült, hogy a különböző tüneteket mutató gyermekek észlelése esetén a szülők ne pánikba essenek, vagy a környezetükből fakadó téves információk alapján – esetleg – helytelenül döntsenek, hanem módjuk legyen autentikus információhoz jutni az adott jelenséggel kapcsolatban. Ezért a könyv logikai szerkezete – szemben az egyéb „leíró” típusú szakkönyvekkel – a tünetekből indul ki. Egy-egy tünethez kapcsolódóan egyrészt ismerteti a kórélettani hátteret, másrészt tanácsot ad az olvasónak: kell-e orvoshoz fordulni, és ha igen, mikor? Mi a teendő az orvoshoz fordulásig? Mi fog történni az orvosnál?  Mi lesz ezután a teendő? Az egyes alfejezetek a tünet tárgymutatóban történő meglelését követően könnyen megtalálhatók.

A szülőt gyermekével kapcsolatban általában ezek a kérdések izgatják, s ezekre kíván a sokszerzős könyv választ adni. A szerzők valamennyien a (volt) Budai Gyermekkórház nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező, magasan kvalifikált főorvosai, közülük számosan tudományosan is minősítettek.

A könyv nem csak a laikus szülőknek jelenthet segítséget, hanem a területen dolgozó védőnőknek, gyermek háziorvosoknak is.  A kezdeti tapasztalatok is alátámasztják, hogy a több mint 300 oldalas könyv széles társadalmi érdeklődést váltott ki.

Anonymus Kiadó

Lisztérzékenyek kézikönyve

2012.05.18.

Dr. Juhász Márk - Kovács Ildikó: Lisztérzékenyek kézikönyve (SpringMed Kiadó, 2012.)

A cöliákia, avagy régebbi elnevezése szerint lisztérzékenység, a világon egyre jobban „terjed”. A ma már bizonyítottan genetikai hajlamhoz kötött autoimmun betegség kisgyerekkorban, de felnőttkorban is elindulhat. A típusos tünetek (haspuffadás, hasmenés, növekedés elmaradása stb.) mellett számos szövődménye és következménye is lehet a nem megfelelő diéta esetén.

És mi a kezelése? A mai napig gyógyszerekkel nem kezelhető cöliákiának egyedüli kezelési módja az életre szóló gluténmentes diéta! A cöliákiás betegekkel foglalkozó szerzőpáros valódi kézikönyvet készített, melyben a betegség felismerésétől a hétköznapokat megkönnyítő tanácsokon át a legfontosabb recepteket mutatják be a betegeknek és hozzátartozóiknak.

A tartalomból:

• Amit a cöliákiáról (lisztérzékenységről) tudni kell

• Kérdezz‐Felelek a lisztérzékenységről

• Tanulságos esetek

• Élet glutén nélkül

• A gluténmentes diéta alapjai

• Gluténmentes ételek receptjei

• Hasznos információk

SpringMed Kiadó

Diabetológia a háziorvosi gyakorlatban

2012.05.14.

Prof. Dr. Winkler Gábor (szerk.): Diabetológia a háziorvosi gyakorlatban (SpringMed, 2012.)

A diabetes és előállapotai egyre szélesebb tömegeket érintenek. A hazai epidemiológiai helyzetet ismerve – a nemzetközi előfordulási tendenciákkal egyezően a manifeszt formák mellett emelkedik a diabetes előállapotaiban lévők és a még felfedezetlen esetek száma is – közel 2,5 millió honfitársunk lehet érintett a szénhidrátanyagcsere-zavarok valamely formájában.

Ebben a helyzetben a háziorvosnak kiemelt szerep jut a megelőzésben, az anyagcserezavarok korai felismerésében, a leginkább veszélyeztetettek szűrésében, a célértékre törő kezelésben, az állapotot kísérő fokozott keringési kockázat lehető legerőteljesebb csökkentésében. E sokrétű feladatkör indokolja, hogy a háziorvosi teendőket szem előtt tartva elkészült a cukorbetegséggel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat és a legújabb kutatási eredményeket is felölelő szakkönyv.

A könyv szerkesztője Prof. Dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, szerzői és lektorai a hazai diabetológiai ellátás és kutatás szakértői, elismert szakemberei.

A tartalomból:

 1. A metabolikus szindróma (Jermendy György dr.)
 2. A szénhidrátanyagcsere-zavarok kórismézése és osztályozása (Winkler Gábor dr.)
 3. A cukorbetegség szűrése, korai felismerésének lehetőségei (Torzsa Péter dr., Oláh Ilona dr., Kalabay László dr., Hidvégi Tibor dr.)
 4. Kezelési célértékek cukorbetegségben (Winkler Gábor dr.)
 5. Az 1-es típusú diabetes kezelése
 6. A 2-es típusú diabetes kezelése
 7. Krízisállapotok a háziorvosi gyakorlatban (Preiszinger Andrea dr.)
 8. Diabetes és hypertonia (Jermendy György dr.)
 9. Diabetes és zsíranyagcsere-zavarok (Paragh György dr.)
 10. A cukorbetegség idült szövődményei I.: Macroangiopathia diabetica (Jermendy György dr.)
 11. A cukorbetegség idült szövődményei II.: Microangiopathia diabetica
 12. Diabetes és terhesség
 13. Fogamzásgátlás cukorbetegségben (Baranyi Éva dr.)
 14. Diabetes és műtét (Baranyi Éva dr.)
 15. Cukorbetegek gondozása (Vándorfi Győző dr.)
 16. Teendő speciális élethelyzetekben (Hidvégi Tibor dr.)

 SpringMed 

Tej- tojás- és szójamentes ételek receptes könyve

2012.04.27.

Szőke Krisztina: Tej- tojás- és szójamentes ételek receptes könyve (SpringMed Kiadó, 2009.)

Hosszasan lehetne beszélgetni a bajunkról, de egy a lényeg: nem szabad feladni, még akkor sem, ha elmúlt a gyermek hároméves, és még mindig nem nőtte ki az ételallergiát. Az anyukáknak és a nagymamáknak annyit szeretnék üzenni, hogy nem baj, ha nem sikerül tökéletesen elsőre egy-egy sütemény vagy étel. Próbálják meg újra, legyenek bátrak, és gondoljanak mindig arra, mennyire fog örülni a gyermek, ha megkóstolhat bizonyos édességeket, ételeket, amit amúgy nem tudnának megvásárolni az üzletekben, cukrászdákban. A gyerekek és az apukák bíztassák az anyukákat, nagymamákat, hogy merjenek sütni, újítani.

Amikor meséltem a barátaimnak, hogy mi mindent tudunk sütni, főzni tej-, tojás- és szójamentesen, volt egy kedves megjegyzés, ami nem hagyott nyugodni. Valaki azt mondta, hogy egy jó kolbászos tojásrántottát biztosan nem tudok elkészíteni. Akkor még nem tudtam, de most már igen. Állagra, illatra, de még ízben is hasonló a hamis rántotta az eredetihez. Próbálják ki!

Riasztóan hangzik elsőre, amikor a kórházban közlik, hogy „mától anyuka tejmentes és tojásmentes diétát folytasson”. Egy addig hagyományos koszton élő ember el sem tudja képzelni, hogy ilyen esetben mit lehet enni vagy főzni a megszokott ételalapanyagok hiányában. Ezt éreztem én is.

Addig nehéz, amíg megszokjuk a tiltott termékeket, vagy inkább leszokunk róluk. Az én családom teljesen átállt a diétás ételek fogyasztására, még azok is, akiknek nincs diétára szükségük.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mindig olvassák el a vásárolt termékek összetételét, mert – sajnos előfordult, hogy egy – az ételallergiás gyermek számára addig – bevált áru összetételét mindenféle figyelemfelkeltő szöveg nélkül megváltoztatták, és belekerült a tiltott, allergiát okozó alkotórész is.

Szőke Krisztina, szerző

Míg régebben ritka betegségnek számított, nem is nagyon ismerték, manapság már nem találunk olyan családot, ahol valaki ne lenne érintett, az allergia szinte népbetegségnek számít.

Egyértelművé vált, hogy az allergiás betegségek száma a fejlett, civilizált országokban egyre növekszik, míg az elmaradott civilizációjú természeti népeknél az allergia mint betegség, még nem nagyon ismert.

A civilizált világban az allergiás kórképek gyors elterjedésének okai részben a környezetszennyezés elképesztő mértéke, az iparosodás, a vegyi anyagok egyre kiterjedtebb használata, a mesterséges ételszínezékek, a tartósítószerek, a kozmetikumok, a dohányzás és a stressz. 

Dr. Bojszkó Ágnes, allergológus szakorvos

A szerzőről:

Szőke Krisztina háromgyermekes anyuka. 1995-ben szerezte meg az agrármérnöki, majd 2001-ben a marketing és reklámmenedzseri diplomát. 2002-ben született az első gyermeke, akinél 4 hónapos korában diagnosztizálták a multiplex allergiát. 2004-ben, illetve 2006-ban születtek a lányai, akik szintén allergiában szenvednek. Azóta folyamatosan foglalkozik az ételallergiával, illetve a diétás ételek elkészítésével.

Csecsemőkori allergiaprevenció

2012.04.20.

Dr. Réthy Lajos Attila: Csecsemőkori allergiaprevenció (SpringMed Kiadó, 2010.)

A csecsemőkori allergiák sokféle formában jelentkezhetnek. A megbetegedések az atópiás (allergiás) dermatitisztől egészen a táplálékallergiák kialakulásáig terjedhetnek. Az allergiák elsődleges megelőzése a helyes tápláláson alapul. Meddig ajánlott a csecsemők szoptatása? Mit ehet a várandós anyuka és mit egyen, ha a csecsemőjénél szeretné az allergiák kialakulását csökkenteni?

A csecsemők helyes táplálásának kérdése még ma sem jutott nyugvópontra. Az allergológus-immunológus, gyermekgyógyász szerző a szakirodalom részletes áttekintésével próbál rávilágítani a jelenlegi szakmai állásfoglalások helyességére, és nyújt gyakorlati tanácsokat a védőnőknek és a kismamáknak egyaránt.

A tartalomból:

 • Az allergia megelőzésének irányelvei
 • Allergénkerülő anyai diéta kérdése a várandósság alatt
 • A szoptatás szerepe az atópiás-allergiás állapotok prevenciójában
 • Allergénkerülő anyai diéta kérdése a szoptatás alatt
 • Prebiotikumok, probiotikumok és az allergia-megelőzés
 • Gyakorlati kérdések

A szerzőről:

Dr. Réthy Lajos Attila

Gyermekgyógyász, allergológus-immunológus, humángenetikus főorvos, 2007 óta az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa. Vendégtanárként évek óta az immunológia és a genetika vezető előadója a Bécsi Egyetem Élettudományi Karán. Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) Gyermekszekció Oktatási és Gyakorlati Képzési Bizottságában Magyarország hivatalos képviselője.

SpringMed Kiadó, 2010.

Amit a szénanátháról tudni kell

2012.04.13.

Dr. Hirschberg Andor: Amit a szénanátháról tudni kell (SpringMed Kiadó, 2010., 2. kiadás)

A régi korok óta az ember legértékesebb tulajdona testi és lelki egészsége. Felgyorsult világban, a technikai és információs forradalom sűrűjében élünk, de még mindig azt mondjuk: csak egészségünk legyen! A 21. század változásai azonban új kihívások elé állították nemcsak a betegek gyógyításán rendíthetetlenül fáradozó orvosokat, hanem a betegeket, sőt a jó egészségnek örvendőket is. Az orvosoknak eddig ismeretlen betegségekkel, s a jól ismert kórok mind gyakoribb előfordulásával is szembe kell nézniük. A betegeknek pedig fel kell ismerniük saját felelősségüket a betegségük kialakulásában, a betegségmegelőzésben és a gyógyulás folyamatában. Be kell látniuk, hogy a gyógyulásuknak és az egészségük megőrzésének tevékeny részesei, amiben lényeges szerephez jut az életmód, a lakókörnyezet, a foglalkozás, de még a hobbi is.

A szénanátha kifejezés az allergiás nátha egyik, évszakhoz kötötten (szezonálisan) jelentkező formájára, azon belül is a fűvágás, kaszálás, illetve aratás során a fű- és gabonapollenek (pollen= virágpor) kiváltotta, jellegzetes típusra utal. A szezonális szénanáthát azonban más virágporok (pl. fa- és gyompollenek), valamint a levegőben lebegő penészgombaspórák is kiválthatják. Az allergiás nátha másik formájában (perenniális allergiásnátha) a jellegzetes panaszok az adott évszaktól függetlenül, az év bármelyik szakában kialakulhatnak. A tünetek rendszerint enyhébbek, erősségük és időtartamuk változó. Megjegyzendő, hogy a perenniális allergiás náthához hasonló tünetekkel járhat a nem allergiás típusú idült nátha is.

Van-e hatékony kezelés? Megelőzhetők-e évről-évre az életet megkeserítő tünetek?

A könyvből mindezekre és sok más, gyakori kérdésre kaphatunk választ és iránymutatást.

A tartalomból:

 • Az orrüreg és az orr melléküregei
 • A nátha
 • Az allergiás folyamat
 • A szénanátha kialakulását elősegítő tényezők, a kiváltó okok és a tünetek
 • A perenniális allergiás nátha
 • Az allergiás nátha tüneteinek súlyossága – A betegség stádiumai
 • Az allergiás nátha orvosi diagnózisa
 • A kezelés lehetőségei és javallatai

A szerzőről:

Dr. Hirschberg Andor

Fül-orr-gégész, audiológus, és allergológus szakorvos, a Fővárosi Önkormányzat Szt. János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, Fül-, Orr-, Gége és Szájsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa. A Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-Nyaksebész Orvosok Egyesületének elnökségi tagja, a társaság Rhinológiai Szekciójának elnöke, a Fül-Orr-Gégészeti Szakmai Kollégium tagja, az Európai Rhinológiai Társaság vezetőségi tagja. A „Rhinitis diagnosztikája és kezelése” című szakmai kollégiumi állásfoglalás és ajánlás szerkesztője.

SpringMed Kiadó

Trombózis és véralvadásgátlás

2012.04.02.

Dr. Blaskó György – Dr. Kiss Róbert Gábor: Trombózis és véralvadásgátlás (SpringMed, 2010)

A trombózis a keringési rendszer megbetegedése, melyet a szervezetünkben jól működő véralvadási rendszer egyensúlyi helyzetének felborulása okoz. Sok típusa közül a legveszélyesebb a mélyvénás trombózis. Azonban az artériás oldalon is képződhetnek vérrögök, melyek minden esetben az érelmeszesedés talaján keletkeznek. A baj akkor kezdődik, amikor ezek a „trombusok” (vérrögök) vagy elzárják a vér útját, és egy szerv infarktusát okozzák, vagy leszakadnak, és embóliát okoznak.

A szerzők mind az artériás oldalon, mind a vénás oldalon keletkező vérrögképződés okait és kezelési lehetőségeit igyekeznek e kiadványban feltárni.

A mintegy 150 kérdés és felelet között a szívinfarktus, a szélütés, a stent- és a műbillentyű-beültetés kapcsán szükséges véralvadásgátlás módjait, valamint a mélyvénás trombózis okain és kezelésén keresztül, a speciális helyzetekben fellépő, vagy azt megelőzendő trombózis profilaxisról (megelőzésről) és a sokszor egy életen át folytatandó kezelésekről találhatunk válaszokat a szakértő orvos-professzoroktól.

A tartalomból:

• Artériás trombózisok

• Kiváltó ok – az érelmeszesedés

• A szívinfarktus

• A stroke

• Vénás trombózisok

• A mélyvénás trombózis és súlyos következménye: a tüdőembólia

• Tartós vénás keringési elégtelenség

• Véralvadásgátló kezelések és ellenőrzésük

• Véralvadásgátlás speciális helyzetekben

• Hasznos információk

A szerzőkről:

Dr: Blaskó György

Belgyógyász, klinikai farmakológus, gasztroenterológus. A Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumának Gyógyszerügyi Management és Szervezés Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az orvostudományok doktora. A Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság volt elnöke. Az európai ECRIN magyar csoportjának vezetője, az ETT tagja.

Dr. Kiss Róbert Gábor

Belgyógyász, kardiológus szakorvos. A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Tanszékének címzetes egyetemi docense. 2007 óta vezeti a H.M. Állami Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztályát. A Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

SpringMed Kiadó

A daganatos betegek gondozása

2012.03.14.

Dr. Kalabay László: A daganatos betegek gondozása (Semmelweis Kiadó, 2011)

Ez a könyv az onkológiai betegek alapellátásban történő holisztikus gondozásának szempontjait igyekszik összefoglalni. Körbejárja, mi mindenre kell figyelnie a gondozó háziorvosnak ahhoz, hogy hatékonyan segítse a beteget a daganattal történő testi-lelki küzdelemben.

Tartalmilag két a Semmelweis Kiadó által megjelentetett műhöz kapcsolódik. Az egyik a 2011-ben kiadott „Onkológia” (szerk. dr. Tulassay Zsolt), melyet a gondozás területén leírtakkal egészít ki. A másik a 2009-ben megjelent „A palliatív ellátás alapjai” (szerk. dr. Hegedűs Katalin), amely könyvem számára kiemelkedő forrásmunkául szolgált. A könyvet elsősorban daganatos betegségekkel foglalkozó háziorvosoknak, szakorvosjelölteknek és érdeklődő orvostanhallgatóknak ajánlom.

Dr. Kalabay László

Élettan - Sportélettan

2012.03.09.

Dr. Pavlik Gábor: Élettan - Sportélettan (Medicina Kiadó, 2011)

A könyv az egyes szervrendszerek élettanát, sportélettanát írja le. Ez jelent minimális, az élettanhoz szükséges anatómiai ismereteket, az egyes szervek, szervrendszerek működését nyugalomban és fizikai terhelés alatt, valamint az egyes szervrendszerek alkalmazkodását a rendszeres edzéshez. Az utolsó rész olyan sportélettani, sportorvosi kérdéseket foglal össze, amelyek nem egy szervrendszerhez kapcsolódnak, hanem összefoglaló jellegűek.

A könyvet ajánlom mindazoknak, akik kapcsolatban vannak sporttal, testneveléssel, edzőknek, sport szakembereknek. Ugyancsak ajánlom sportorvosoknak, de minden olyan orvosnak, aki érdeklődik a sport, rendszeres edzés kérdései felől, és ajánlom gyakorló orvosoknak, gyógytornászoknak, egészségügyi szakembereknek, akik élettani ismereteiket viszonylag egyszerűbb formában óhajtják kiegészíteni, fejleszteni.

Az élettan-sportélettan tudománya, ismeretanyaga folyamatosan fejlődik. Nagy elődeim, Kereszty Alfonz és Frenkl Róbert hasonló témájú tankönyvei évtizedes múltra tekintenek vissza. Jelen könyvben tehát a célom az volt, hogy korszerű adatokkal, információkkal gazdagítva, viszonylag egyszerűen, érthetően, bizonyos gyakorlati szempontokat figyelembe véve leírjam a témakör ismeretanyagát. Körülbelül 10-15 évvel ezelőtt vetődött fel, hogy a könyv szükséges lenne. Azóta előadásaim vázlatait már olyan módon írtam le, hogy abból könyv lehessen. A legtöbb élettan könyvtől az különbözteti meg, hogy törekszik az egyszerűségre, közérthetőségre, az említett magyar sportélettani könyvektől pedig a korszerűbb ismeretek, valamint a szokatlanul gazdag, nagyszámú irodalmi utalás. A novemberi nyilvános könyvbemutató óta folyamatos az érdeklődés iránta.

Dr. Pavlik Gábor

Szembetegségek

2012.03.02.

Dr. Holló Gábor: Szembetegségek (SpringMed Kiadó, 2012)

A SpringMed Kiadó „Kérdezz! Felelek” sorozatában 2012 februárjában megjelenő könyv hiánypótló a szemészeti betegségekre vonatkozó ismeretterjesztés tekintetében. A szerző közérthetően, az olvasó illetve a szembeteg szempontjából megfogalmazott mintegy 170 kérdésre válaszolva halad végig a szem anatómiáján, működésének és egészségének alapjain, a legfontosabb és a legismertebb szembetegségeken és kezelésükön, a szemüveg és kontaktlencse viselésen, és tárgyalja a szembetegségekre vonatkozó téves ismereteket is.

A megértést rajzok, fekete-fehér és színes ábrák, valamint színes kiemelések könnyítik meg. A könyv végén számos, a látásjavítással kapcsolatos szervezet elérhetősége, valamint a legújabb angol és német nyelvű szemészeti betegtájékoztató irodalom felsorolása és elérhetősége is szerepel.