Epebetegek kézikönyve!

Blog: EgészségKönyv - Lapozzon bele az egészségbe! - Szerző: könyvdoki

Dr. Döbrönte Zoltán: Epebetegek kézikönyve (SpringMed Kiadó, 2010)

Ezt a könyvet ajánlom mindenkinek, akinek epekövessége, vagy bármilyen, az epehólyaggal és az epe utakkal összefüggő betegsége van, illetve a hozzátartozóknak és a téma iránt érdeklődőknek.

A könyv a teljesség igényével, tudományos megalapozottsággal, de közérthető, az egészségben járatlan olvasó számára is jól érthetően tárgyalja a felismerés és a kezelés – köztük az endoszkópos és a műtéti kezelés – módjait. Hogy lehet-e, és hogyan lehet életmódbeli és étrendi szabályokkal befolyásolni a betegség kialakulását, és a már kialakult epekövesség tüneteit. Mikor kell műtétet végezni és milyen szövődményekkel kell számolni.

Mivel az epebetegségek döntő többségét az epekövesség és annak szövődményei okozzák (a lakosság 15%-át érinti), e témakör kiemelten kerül megtárgyalásra.

A szerző kitér azokra a panaszokra is, amelyek az epehólyag és epeúti betegségeket jellemzik, és az azokkal kapcsolatos tudnivalókat is.

Dietetikus társszerző tolmácsolásában, külön fejezetrész foglalkozik az epebetegek étrendjének kérdéskörével, epebetegek számára ajánlott diétás receptek mellékelésével. Hasznos felvilágosításként szolgálhat, az epebetegségekkel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések és válaszok összeállítása is. Egy külön szószedetben, az olvasó megtalálja az orvosi kifejezések magyarázatát.

A könyv szerzője Prof. Dr. Döbrönte Zoltán egyetemi tanár, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos, aki szakmai munkásságában kiemelkedően foglalkozik a különböző epebetegségek diagnosztikájával, belgyógyászati és endoszkópos kezelési módszereivel, társszerzője pedig Takátsné Kádár Sarolta dietetikus.

Az Epebetegek kézikönyve hiánypótló céllal keletkezett. Az eddigi pozitív visszajelzések is azt látszanak alátámasztani, hogy hasznosan forgathatja a szakmában teljesen laikus és az egészségügyben jártas személy egyaránt.

Prof. Dr. Döbrönte Zoltán egyetemi tanár, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos.