Fontosabb fertőző betegségek - Az influenza

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az influenza régóta ismeretes betegség, amely heves járványokkal látogatta végig különböző nevek alatt Európát. Az utolsó évtizedekben azonban állandósult Európában és influenzaesetek állandóan fordulnak elő, többnyire nedves őszi és téli időkben; napos időben az esetek száma csökken.

Az influenza legtöbbnyire csak néhány napig tart. Hirtelen lép fel, magas lázzal, rázó hideggel, általános levertség, fejfájás, fájdalmak a végtagokban, étvágytalanság a leggyakoribb tünetek. Sokszor a légutak is meg vannak támadva (nátha, köhögés, légcsőhurut), máskor az emésztőszervek szenvednek (étvágytalanság, gyomorfájdalmak, hasmenés), sőt az idegrendszert is megtámadja egyes esetekben, heves fejfájások, levertség, szívdobogás, félelmi érzés stb. tünetei között. Gyakran komplikálódik tüdő - vagy mellhártyagyulladással és különféle neuralgiákkal.

Az influenzától óvakodni legfeljebb annyiban lehet, hogy igyekezni kell a test életerejét fokozni, a test ellenállóképességét növelni, rendszeres bőrápolással, légfürdőkkel. Miután a fertőzés terjedési módjáról még semmit sem tudunk, egyebet nem is tehetünk.

A kezelésben legfontosabb az ágybanfekvés és az izzasztás, köhögésnél Priesnitz-borogatás és a diéta szabályozása könnyen emészthető táplálék adásával."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Ma már többet tudunk róla - néhány cikk a WEBBetegen:

A nátha és az influenza hatékony megelőzése>>

Fontos tudnivalók az influenzáról>>

Az influenza tünetei, szövődményei és kezelése>>

Új influenza: Mit ne tegyen?>>

Influenza: Otthoni gyógymódok>>

Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?>>

Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?>>

Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni?>>

Influenza elleni oltás újonnan felfedezett oltóanyaggal>>