Meckel-diverticulum

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A Meckel-diverticulum ritkán fordul elő. Tüneteket csak szövődmények esetén okoz, sok esetben akár tünetmentes is lehet. Panaszok általában a kisgyermekkorban jelentkeznek, de akármikor előfordulhatnak.

Magzati életkorban a vékonybél egy vékony kis járattal összeköttetésben van a köldökkel. Ha ez a járat a születés után valamilyen formában fennmarad, akkor Meckel-diverticulumról beszélünk. A járat nyitva maradhat teljesen, nyitott lehet a köldök felől mint egy kis zsákutca, vagy nyitva lehet a bél felől, a köldök felé zártan, illetve vékony kis szalag formájában is fennmaradhat.

A diverticulum bélbetüremkedést, bélcsavarodást okozhat, begyulladhat, mely bélátfúródáshoz, ezáltal hashártyagyulladáshoz vezethet. Ugyanakkor olyan savtermelő sejtek helyezkedhetnek el benne, mint a gyomorban, így az adott bélszakasz kifekélyesedését, ezáltal masszív vérzését eredményezheti. Súlyos esetben a bél átfúródik, mindezek mellett pedig ritkán lágyéksérvet is okozhat.

A Meckel-diverticulum tünetei

Legjellemzőbb tünete a fájdalom nélküli nagy mennyiségű friss piros vér távozása a végbélnyíláson keresztül, sokszor széklet nélkül. A hasi fájdalom jelentkezhet hirtelen, különösen akkor, ha bélbetüremkedés, bélcsavarodás miatt alakul ki, de lehet visszatérő jellegű, amikor a fájdalom a köldök köré lokalizálódik.

A Meckel-diverticulum nem egy esetben vakbélgyulladásra emlékeztető tüneteket okoz. Ha a járat köldök felőli része maradt nyitva, akkor a köldökből híg váladék ürülget, illetve ha az egész járat nyitva maradt, akkor széklettartalom távozik a köldökön át.

Vizsgálati módszerek és kezelés

Ha nagyobb vér távozott a széklettel, akkor mindenképpen kell vérvétel, hogy a vérveszteség mennyiségét meg lehessen becsülni. Az izotópos vizsgálat szintén segítségünkre lehet, mely a gyomornyálkahártya-sejteket mutatja meg a Meckel-diverticulumban. Ha felmerül, hogy a járat nyitva maradt, akkor kontrasztanyagos feltöltéssel ki lehet azt mutatni.

Ha a köldököt a vékonybéllel összekötő járat bármilyen formában nyitva maradt, azt el kell távolítani. A diverticulum eltávolítása műtéti úton történik. Ha a vékonybélben fekély alakult ki, akkor azt is el kell távolítani.

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.