A hemodialízis menete

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A hemodialízis egy testen kívül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a testen kívül egy szűrőn keresztül tisztítódik meg, s tér vissza a vérkeringésbe.

A vese életfontosságú szerv, a krónikus vesebetegség pedig népbetegségnek számít. Ma Magyarországon minden 14. ember veseműködése mindössze 50 %-a a normálisnak, minden 140.-é csak 25 %-os és minden ezredik magyar veseműködése tönkrement és dialízisre szorul. A krónikus vesebetegség csak a legritkább esetekben jelentkezik fájdalommal, az esetek 95 %-ában csak szűrővizsgálattal deríthető ki.

A vese legfontosabb feladata biztosítani a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyát, valamint olyan méreganyagok kiválasztása, amitől légzéssel a szervezetünk nem tud megszabadulni. A veséknek ezen kívül a fehérjék és nukleinsavak bomlástermékeinek, valamint egyes vegyszerek és gyógyszerek kiválasztásában is szerepe van. Mennyiben a vese nem tudja ellátni vértisztító feladatát, transzplantációra, az új szerv megérkezéséig pedig művesekezelésre (dialízis) van szükség.

Vér a testen kívül

– A dialízis mesterséges méregtelenítő eljárás, egy félig-áteresztő membránon (szűrőn) keresztül történő oldott anyagáramlás egy speciális sóoldat segítségével. A dialízis során a szervezetben felhalmozódott fölös vízmennyiség is eltávolítódik. Az eljárás nagyban hasonlít a vese valódi működésére: a vese is sóoldatban oldott mérgező anyagokat és vizet választ ki. A membrán kétféle lehet. A hashártya is alkalmas a szűrésre, ezt peritoneális dialízisnek (PD) nevezzük, a mesterséges szűrővel végzett vértisztítás pedig a hemodialízis (HD) – magyarázta dr. Remport Ádám, belgyógyász nephrológus, hozzátéve: míg a hemodialízis majdnem minden vesebetegnél elvégezhető, a PD csak az esetek 30-40 %-ában.

A HD során a beteg vére testen kívül, a dialízis készülék segítségével egy csőrendszer útján átáramlik át egy szűrőn tisztítás céljából, ahol a toxinok (mérgező molekulák) elhagyják a véráramot. Az életfontosságú anyagok és a vérsejtek a véráramban maradnak, mivel ezek már nem jutnak át a pórusokon. Ezután a megtisztított vér visszatér a testen belüli normális keringésbe. – A vértisztítást egy speciális sóoldat segíti, egy kezelés alatt pedig 60-70 liter vér is megfordul a gépben. Ez úgy lehetséges, hogy a beteg teljes vérmennyisége 12-14-szer is átfolyik a készüléken, 2,5-3,5 dl/perces sebességgel – folytatta a szakorvos.

A hemodialízis során a vért a beteg egyik vénájából, lehetőség szerint egy alkari vénából vezetik ki. Az elegendő mennyiségű vér nyerésének érdekében a kezelést megelőzően egy kisebb operációra van szükség, amelynek során egy érösszeköttetést készítenek a véna és egy artéria közé a nagyobb nyomás és a gyorsabb áramlás biztosítására. A fisztula készülhet könyökárokban, karon vagy akár combon is. A hemodialízis hetente 3 alkalommal minimum 4 órán át tart egy dialízisközpontban, vagy otthon. A HD azonban nem elég a beteg egészségéhez: bármennyire is alaposak a mai szerkezetek, maradéktalanul nem tudják megtisztítani a vért, ezért mellette szigorú diéta tartandó!

Dializált betegek étrendje

Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-, sav-bázis és elektrolit egyensúlyt. Ugyanakkor nem pótolja a vese hormonális (endokrin) funkcióit, a salakanyagok eltávolítása sem teljes, ezért van szükség diétára és speciális gyógyszerek szedésére. Dializált betegek étrendje

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró

Cikkajánló

Az akut veseelégtelenség

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Veseelégtelenség
Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.