Kedvezően hat az Omega-3 a szülés utáni depresszióra

Medipress
megjelent:

A terhesség alatt halolaj kapszula formájában fogyasztott omega-3 zsírsavak csökkentik a szülés utáni depresszió kockázatát.

Az amerikai kísérleti biológiai társaságok szövetségének washingtoni konferenciáján közzétett kutatásban 52 várandós nőt vizsgáltak, akik a terhesség 24. hetétől a 40. hétig hetente öt nap 300 mg dokozahexaénsavat (DHA) tartalmazó kapszulát, illetve placebót szedtek. A DHA egy fontos omega-3 zsírsav.

A gyermekek megszületését követően kiértékelték a nők szülés utáni depresszióval kapcsolatos esetleges tüneteiket, például az alvás- illetve táplálkozási zavarokat, a szorongást, az érzelmi zavarokat, a zavartságot, a bűntudatot és az öngyilkossági gondolatokat.

A kísérletben nem vett részt elég alany annak megállapításához, hogy a DHA fogyasztása a szülés utáni depresszió alacsonyabb előfordulását eredményezi-e. A halolaj kapszulát szedő nőkben azonban jelentősen kevesebb szülés utáni depresszió tünet jelentkezett, mint a placebo csoportban – számolt be Dr. Michelle Price Judge, a Connecticuti Egyetem munkatársa.

A kutatók azt a következtetést vonták le a kísérletből, hogy az élelmiszerekből könnyen bevihető mennyiségű DHA fogyasztása terhesség alatt csökkenti a szülés utáni depresszió tüneteit.

Dr. Shari I. Lusskin, a New York-i NYU Langone Medical Center kutatója azonban úgy véli, hogy bár a kísérlet nagyon érdekes, a későbbiekben mindenképpen meg kell ismételni nagyobb mennyiségű alannyal és az orvosi és pszichoszociális tényezők figyelembe vételével, hogy ki lehessen jelenteni, az omega-3 zsírsavak valóban csökkentik a szülés utáni depresszió kockázatát.

Addig is minden várandós kismamának érdemes egészséges étrenden élnie, amely az édesanyának és a babának egyaránt jót tesz.

Halolaj és koleszterinszint
Az elhízással, magas vérnyomással, magas vérzsír illetve triglicerid szinttel, és magas vérnyomással járó metabolikus szindrómában szenvedő emberek számára egy új tanulmány szerint a telített zsírokban szegény, összetett szénhidrátokban gazdag étrend halolajjal történő kibővítése lehet a megoldás. Halolajjal a magas koleszterinszint ellen

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.