Megtalálták a kopaszodásért felelős géneket

Független Hírügynökség
megjelent:

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy a férfiak kopaszodásáért két gén lehet a hibás. A két génvariáns együtt hétszeresre fokozza a kopaszság kockázatát. A felfedezésről a Nature Genetics című brit tudományos lap on-line változatán vasárnap jelent meg cikk.

A két gén a 20. kromoszóma p11 jelű nyúlványán található, amely a kaukázusi (európai) típusú férfiak hetedénél van meg.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy a férfias foltos kopaszodás erősen genetikai eredetű. Az esetek 80 százalékában kimutatható az örökletesség.

Az új felfedezés felveti azt a kérdést, milyen evolúciós eredete van a kopaszodásnak. "Furcsa, hogy ilyen erős a genetikai háttere a kopaszságnak, mert nem világos, milyen evolúciós előnnyel jár" - fogalmazott a cikkben a tudóscsoport egyik tagja, Tim Spector, a londoni King''s College egyetem kutatója.

A hajhullás betegségek tünete is lehet

A felfedezés alapján új, hatásos terápiákat dolgozhatnak ki a hajhullás llen.

A férfias típusú kopaszságot több különböző betegséggel is összefüggésbe hozzák. Férfiaknál szívkoszorúér-problémákkal és magas vérnyomással együtt lép fel. Nőknél peteérési zavarokhoz és inzulinrezisztenciához párosul a hajhullás.

Az összefüggésre nincs magyarázat, de feltételezik, hogy a hajhullást kiváltó gének az adott betegség molekuláris mechanizmusában is szerepet játszanak.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.