• A szürkehályog (katarakta)

    A katarakta (szürkehályog, szemlencsehomály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen hatásos kezelés a műtét.

    A téma cikkei

    3/1 A szürkehályog (katarakta)
    3/2 A szürkehályog kezelése
    3/3 Tanácsok a szürkehályog megelőzéséért

    A szürkehályog (katarakta) a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. Lencsehomály mellett a látásélmény a betegség korai szakaszában bepárásodott üvegen keresztüli nézéshez hasonlít, később párás és egyre koszosabb üveg használatához.

    A homályos látás, különösen éjszaka, megnehezíti az olvasást, a vezetést vagy barátaink arckifejezésének észlelését, viszont nem okoz irritációt vagy fájdalmat. A 65 éves emberek kb. felének már kialakult valamilyen mértékű lencsehomálya, 75 éves kor felett pedig az emberek már több mint 70 százalékának van a látást is zavaró lencseszürkülése.

    Hirdetések

    A szemlencse

    A szemlencse a szemgolyón belül, közvetlenül a szivárványhártya (írisz) mögött helyezkedik el. Feladata a pupillán keresztül áramló fény összegyűjtése (fókuszálása) a szemgolyó hátsó részében található ideghártyára (retina). 
    A szemlencse a közepén vaskosabb, a szélein keskenyebb, egészséges fiatalban teljes egészében víztiszta és átlátszó. A helyén finom szalagok rögzítik. 
    A szemlencse elsősorban vízből és fehérjerostokból áll. A fehérjerostok pontos rendben helyezkednek el, ez teszi lehetővé, hogy a lencse a fényt torzító hatásoktól mentesen eressze át. 
    A lencse három rétegből áll. A külső réteg (tok, kapszula) egy vékony, átlátszó hártya, amely körülveszi az átlátszó és rugalmas kérget (kortex). Csecsemőkorban a tokon belüli anyag teljes egészében kéreg, később azonban a kéreg közepén egy kemény mag (nukleusz) képződik, amely az idő előrehaladtával fokozatosan terjeszkedik a kéreg rovására (ennek köszönhető a 30-40 éves korban minden embert utolérő öregszeműség, vagyis olvasáshoz szemüveg igénylése).
    A lencse kisebb-nagyobb mértékű szürkülése az öregedés természetes velejárója.

    A lencsehomály többnyire lassan alakul ki. Kezdetben alig befolyásolja a látást, a betegség teljes kifejlődésekor (általában évtizedek múlva) viszont kezelés nélkül csak valamennyi fénylátás és a nagyobb tárgyak sötét foltként való érzékelése marad meg. Amikor a látáskárosodás már zavarja a normális életvitelét, megfontolandó a műtéti megoldás. A szürkehályog kezelésére a műtét a leghatékonyabb és leggyakoribb eljárás.

    Tünetek

    A szürkehályog (hacsak nem valamilyen szemet érő baleset okozza) lassan és fájdalmatlanul alakul ki. Először a homályosodás a lencsén csak apró foltok formájában jelenik meg és általában nem okoz panaszt, idővel azonban egyre nagyobb területet érint és a látás romlani kezd. A szürkehályog tünetei az alábbiak:

    • Homályos látás, ami először kisebb dolgok kapcsán, például apró betűs írás olvasásakor tűnik fel.
    • A korábbiakhoz képest rosszabb látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez.
    • Az éles fényekkel illetve visszatükröződésekkel szembeni érzékenység.
    • Fényforrások körül fénykarikák érzékelése.
    • Gyakran kell a szemüvegen illetve kontaktlencsén változtatni.
    • A színek elhalványulása, elsárgulása.
    • Egy szemmel való nézés esetén is tapasztalt kettős látás.

    Ha Önnek szürkehályoga van, a rosszul megvilágított helyek túl sötétnek, míg a napfény, a lámpafény, vagy a szembe jövő autók fénye túl világosnak tűnhetnek. A lámpafény körül kialakuló karikák, illetve a visszatükrözések a vezetést kényelmetlenné és veszélyesség teszik. Szeme kifáradhat, illetve gyakrabban kell pislognia látása élesítése érdekében.

    A szürkehályog ugyanakkor nem jár fájdalommal, kipirosodással, viszketéssel, váladékozással vagy bármilyen más, szabad szemmel látható szemelváltozással, leszámítva a teljesen kialakult (kiérett) állapotot, amelyben az egyébként fekete pupilla enyhe szürkés árnyalatot kaphat.

    Az emberi szem sémás anatómiája; Forrás: http://www.mozaik.info.hu
    Az emberi szem sémás anatómiája
    Forrás

    A szürkehályog csak akkor veszélyezteti a szem többi részének egészségét, ha teljesen elszürkülve szinte teljesen átlátszatlanná válik (kiérett szürkehályog) és sokáig nem távolítják el. Ez, akárcsak a szem használatának bármely más okból való szünetelése, a retina (ideghártya) károsodásához vezet. Mivel a kiérett szürkehályog némi fényérzést leszámítva gyakorlatilag vakságot okoz, a betegek többnyire már előbb megműttetik, ezért ritkán lehet vele találkozni.

    A szürkehályog kialakulása

    A szürkehályog, hacsak nem a szemet érő sérülés okozza, általában mind a két szemen megjelenik. A szürkehályog nem biztos, hogy a teljes szemlencsét érinteni fogja. Katarakta a lencse bármely részében kialakulhat. A szürkehályognak három fő típusa van.

    Nukleáris. A nukleáris (magi) katarakta a lencse közepében alakul ki. Korai stádiumában növelheti a szemlencse törőerejét (dioptriáját), ezáltal a beteg átmenetileg enyhén rövidlátóvá válhat, ezzel együtt viszont csökken az olvasáshoz szükséges távolság. Van, aki időlegesen el tudja hagyni olvasószemüvegét. Sajnálatos módon ez az állapot idővel megszűnik, ahogy a lencse fokozatosan egyre szürkébb lesz és csökken a látásélesség. Félhomályban (pl. éjszakai vezetés során) a beteg különösen rosszul láthat. A nukleáris katarakta hajlamos sárgásbarna elszíneződést okozni, ami a kék és a lila árnyalatainak elkülönítésében nehézséget okozhat a betegnek.

    Kortikális. A kortikális (kérgi) szürkehályog fehéres, ék alakú, opálos csíkként jelentkezhet a lencse kérgének külső felszínén. Előrehaladása során ezek a csíkok a lencse közepe felé kezdenek terjeszkedni és egyre jobban akadályozzák a fény áthaladását. A látásélesség romlása mellett a közelre vagy a távolra látás is károsodhat (távollátás és rövidlátás egyaránt kialakulhat). A kontrasztok eltűnése, illetve a visszatükrözés is zavaró lehet.

    Rizikófaktorok

    Idővel mindenkinél jelentkezik a szürkehályog legjelentősebb rizikófaktora, ami maga az életkor. 65 éves korra az emberek felénél már kialakul valamilyen fokú szürkehályog, bár nem biztos, hogy panaszt is okoz. A szürkehályog kialakulásának további rizikófaktorai az alábbiak.
    • Cukorbetegség.
    • Szürkehályog a családban.
    • A szem korábbi sérülése, gyulladása vagy műtétje.
    • Hosszú ideig tartó szteroid kezelés.
    • Fokozott kitétel napfénynek, ultraibolya fénynek.
    • A szemet ért radioaktív sugárzás.
    • Dohányzás.

    Szubkapszuláris. A szubkapszulárisan (közvetlenül a tok alatt) elhelyezkedő katarakta kis homályos foltként kezdődik, döntően a szemlencse hátulsó felszínén. A katarakta ezen típusa is általában mindkét szemet érinti, de az egyik szemben többnyire előrehaladottabb állapotban van. A szubkapszuláris katarakta előszeretettel rontja az olvasást és csökkenti a látást még erős fényben is, továbbá gyakori, hogy a beteg este a fényforrás körül karikákat lát.

    Ismert, hogy a kor előrehaladtával a szemlencse összetétele megváltozik, a fehérjerostok szerkezete megbomlik. Egyes területeken a rostok összecsapzódhatnak, ami az adott terület elhomályosodását okozza. Az elhomályosodás rendszerint folyamatosan nő, egyre kifejezettebb lesz és a lencse egyre nagyobb részét érinti.

    Jelenleg nem pontosan ismert, hogy a lencse miért öregszik. Az egyik magyarázat szerint a károsodást különböző instabil molekulák, úgynevezett szabad gyökök okozzák. Az ultraibolya fénnyel való érintkezés és a dohányzás a szabadgyökök két jelentős forrása.

    A szürkehályog kialakulásának hátterében azonban nem kizárólag a korral járó változások állhatnak, létezik veleszületett vagy gyerekkorban kialakult szürkehályog is. Ennek oka lehet az anya terhesség alatti rubeola fertőzése, de különböző anyagcserezavarok (pl. cukorbetegség) is állhatnak a háttérben. A veleszületett szürkehályog gyakran nem zavarja a látást, ha azonban igen, műtétileg eltávolítják.

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Előző oldal |  3/1 | 3/2 A szürkehályog kezelése
    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Közeleg a tanévkezdés

    Hogyan ússzuk meg betegségek nélkül? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?

    Cukorbeteg gyerekek

    A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése fontos, de a mindennapi rutin gyakorlatban nem könnyű feladat.

    Ösztrogéndominancia

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság. Milyen tünetek utalnak rá?

    Mellkisebbítő műtét

    Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? - Az Orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: Emma
    Szürkehályog rémség, és a műtétem az Uzsokiban.Kedves Mindenki!Úgy érzem, hogy mindenképpen tudatnom kell a világgal, hogy élnek és gyógyítanak ma is olyan orvos - emberek, akiknek elsődleges céljuk, hogy a tudásukkal segítsenek a rászorulókon.Történt, hogy 4 éve, az előző években már diagnosztizált, de a napi életvitelemet nem zavaró szürkehályog erőteljesen kezdte gyengíteni a látásomat. Csak az egyik szemem ép, a másikat még 40 évvel ezelőtt elvesztettem egy baleset miatt, így egyszemes látásom veszélybe került.Rutinműtét - mondta a szemészeten az orvos, adok beutalót a budapesti egyik legjobbnak tapasztalt szemsebészetére - jelentkezzen be telefonon, az ismert és diagnosztizált allergiáit attól függetlenül ismertesse, hogy a cataracta műtét során semmilyen olyan szer nem használatos, amitől allergiás reakciója lenne.Biztos ami biztos, a neten is utánanéztünk a családdal, hogy is van ez, és ezt követően jelentkeztemmagánrendelésekre, kórházakba, magánklinikákra, vidékre, Budapesten is több helyre, ahol ilyen műtéteket csinálnak. A 4 év alatt mindenhol csak elutasításban volt részem. Közben a hályog szépen terjedt, növekedett - olvasni, kirándulni, de a gyerekeket a kertkapuban észrevenni sem volt már elég a látásom, az esti világítások egy oszlopból 3-4 oszlopágazásból az egy lámpa 8-10 világító sziromként vakított - de nem tudtam, nem tudtunk beletörődni, hogy egy rutinműtétet nincs aki felvállalna, hiszen minden szinten teljesen egészséges ember vagyok, de metro/ polyallergiás lettem. Ezzel megtanultam együtt élni, és a környezetem (család, barátok, szomszédok, a háziorvos és allergológus is segítenek ebben.Fulladást, gége eödémát, hörgőgörcsöt okoznak az un. para - állású szerek ( nem azonos a parabenekkel!), így többek között az illatanyagok, takarítószerek, fertőtlenítők belégzése, a talkum (teljesen semleges, a tablettás, kapszulás gyógyszerek 99%-a tartalmazza, a mg sztearátosok pedig többségében szennyeződésként, de olyan minimális mértékben, hogy nem jelölik külön) . Nem álltam ezért sem sorban, de jött egyik a másik után. 20 éve egy sportsérülés kapcsán 2x6 hétig voltam fekvőgipszben, nap mint nap jelentkezett a fulladás. Az ok, hogy allergiás vagyok a talkumra már minimális mennyiségre is, csak sokkal később derült ki, hála dr. Baló Banga Mátyás tanár úr elhivatott vizsgálatainak.Éppen nála helyben, az ambuláns rendelésre várakozva jelentkezett váratlanul egy anaphylaxiás sokk, mint utóbb kiderült, felmostak éppen - az előírt klf illatosított fertőtlenítőkkel - és annak a párájától. Jó helyen, jó időben, mert helyben volt a segítség. Ezt követően, a direkt-provokációs allergiavizsgálatok során ,egy mellettem fekvő beteg éjszakai injekciózásához használt fertőtlenítő spray-t lélegeztem be álmomban. Sajnos beigazolódott a már többször tapasztalt eg.ügyben használt fertőtlenítőkre is a fuldoklással reagálásom - gégeödéma, hörgőgörcs miatt szteroidot kellett adjanak.Nem szaporítom a szót, de ezeket tudattam minden velem kapcsolatba kerülő eg.ügyi dolgozóval, segítségüket remélve, hogy megoldható lesz akár fizetős magánklinikán is, hogy ne kelljen egy rutinműtét el nem végzés miatt megvakulnom.Már-már sztoikus beletörődéssel vártam, mikor éri el a szemem romlása azt a fázist, hogy az egész eddigi majd 70 évem értelmét, munkáját és örömét, a fotózás, természetjárás, olvasás örömét is elveszítsem, tulajdonképpen az egész életem még megmaradt lényegét, örömét, értelmét. Magamban felujjongtam, mikor 2014.tavaszán, meghallottam, hogy az Uzsoki u-i kórház megnyitotta a VIP részlegét!Azonnal megkerestem ott a szemészetet, először telefonon, majd miután mindent elmondtam búmat - bánatomat - kanosszámat, DR.VOLNER VERONIKA szemész főorvos-asszony azt mondta, hogy ..„egy szemes látás, sima szürkehályog? Ezt meg lehet, és meg kell műteni” , és ezzel megnyitotta remény kapuját. Nem mertem még senkinek sem a férjemen kívül szólni erről, mert a klf. magán és állami szemészeteken, fő-fő orvosok magánrendelésein is sorozatban az elutasítás, a ..”mit képzel maga, hogy ilyen allergiákkal..., eszébe se jusson, hogy a közelébe jön a főorvos úr rendelőjének, ...egy teljes intenzív team kellene maga mellé” , de volt ahova írtunk, és még csak nem is válaszoltak.A legfájóbb egy agyonreklámozott magánklinikán ért, ahol minden körülményt másfél órán át jegyzetelt egy asszisztens, a férjem külön szólt minden ott előbukkanó fehér-köpenyesnek, hogy pipere meg fertőtlenítő sprayok.., Végül be sem tudtam lépni a vizsgálóba, mert mikor megnyitották az ajtót hogy bemenjek - , dőlt ki a váróba is az illatos légfrissítő és az ablaktalan vizsgálóban éppen az elkerülni szükséges fertőtlenítőfújkálások voltak folyamatban. Befulladtam.Kijött az orvos, hol maradok. Férjem mondta mi történik éppen, mire is a „minden körülményről (?) tájékoztatott orvos csodálkozva megkérdezte, „ .. allergiás rám a kedves felesége? ..„Mindeközben fuldokoltam, kotortam az anapenemért és inhalátorért a táskámban, és kerestem a kijáratot a friss levegőre. Az a búcsú megjegyzés szíven ütött nagyon, hogy ..”ha ilyen allergiás, minek jön ide .” mindezt előzetes telefonegyeztetések a másfél órás adatfelvétel és előzmények leírása, klinikai orvosi allergiaesemények dokumentumainak másolása után. Ezek után érthető lehet az elkeseredésünk, bár mondogattuk kifelé, hogy minden rendben stb, de hogy a monitort is már orrtávolságból látom 20-as betükkel. A villamos-busz hogy jön, áll vagy megy, van-e egyáltalán ...- na mindegy . Dr. Volner Veronika és az Uzsoki szemészet, VIP részleg 2014. április végén találkoztunk először, rögtön látszott, hogy , segíteni akarnak és tudtak is! Minden elismerés megilleti ezt a szervezést. Időpontot egyeztettünk a szükséges vizsgálatokhoz, amit az előzmények ismeretében úgy alakítottak, hogy már ne legyen tömeg a váróban ( piperék, illatanyagok), és a takarítás is már felszáradjon, kiszellőzzön.Megvizsgált, és hogy a körülmények is biztonságosak legyenek amennyire csak lehetséges, minden anyaggal, szerrel -még a műlencsével, de a műtős sapkával is allergiavizsgálatokat csinált a Volner főorvos-asszony.Természetesen kéznél volt az esetleges roham kivédéséhez minden szer, oxigén stb.Bebizonyosodott , hogy valóban nincs orvosi akadálya a műtétnek.Az Uzsoki kórház személyzete, a VIP részlegen és a szemészeten tapasztalt gondosság nem mindennapi! Bizonyossá vált, hogy dr.Volner Veronika főorvos-asszony a szakmai tudása birtokában el akarja és el is fogja végezni ezt a beavatkozást, mert a kórházi egyéb személyzettel közösen, fokozott odafigyeléssel megoldható, hogy egy ekkora egészségügyi intézményben is mint az Uzsoki Kórház, lehetséges legyen egy ilyen egyedi kényszerűséggel élő ember gyógyítása.Elég volt a nedves takarításokat előrébb hozni, hogy már kiszellőzött, vegyszermentes levegő várjon, és a talkumos vizsgáló és műtőskesztyűket talkummentesre cserélni, valamint a műtét utáni fertőtlenítésekkel megvárni, míg kivezetnek a helységből.Tisztában vagyok és voltam vele, hogy ez egy rutinokkal teli közegészségügyi ellátással, központi irányításban dolgozó kórház esetében nem egyszerű, de ma már bebizonyosodott, hogy megoldható!A VIP részleg fizetőssége természetes, és hogy erre nem csupán kényelmi szempontok miatt van szükség, az az én történetemből egyértelmű. Jó dolog, és nagyon szükséges, hogy igénybe lehet venni, de a TB a gyógyításból nem hátrál ki ezért. A főorvos-asszony szervezett egy „bejárásnapot” ezek után, amikor is az összes műtét alatt és előtt-után használni szükséges helyiségbe beültek velem, a műtőelőtérbe és műtőbe is(!), hogy nincs -e, nem érzékelek-e olyan, másnak természetes anyagot a levegőben, ami esetleg a műtét megszakítását, vagy meghiúsulását eredményezhetné menet közben.Repestem, a családdal egyetemben - mert éreztem, láttam a segítő akaratot, és a tudás biztonságát.2015. január 15-én került sor a még tovább fejlődött szürkehályog eltávolítására, amivel visszakaptam az életemet!!! a családomat és mind a lehetőséget, hogy az élet szép dolgait megírhassuk egymásnak, lássak telefonálni, olvasni, fotózni, és férjemmel együtt és egymást kiegészítve élhessek ebben a furcsaságokkal, de szeretettel, emberséggel is teli országban, a gyönyörű tájakat csodálva.Azoknak az orvosként, asszisztensként, bármilyen egészségügyi vonalon megszokásból(rutinból) dolgoznak, szeretném ha példakép lenne az a hozzáállás, amit az Uzsoki Kórházanban dr. Volner Veronika szemészfőorvos, és a vele együtt dolgozó team emberséggel , gyógyító tudását segítésre használva tett.Tette, tették ezt annak ellenére, hogy általában nem életmentő ez a műtét , ugyanúgy hátrány nélkül elutasíthattak volna, mint sok egyéb helyről. Köszönöm, hogy ezt leírhattam, mert 10 napja , hogy a cataracta műtéten túl vagyok, de látok! Látom a párom minden kis szeretni való ráncát, a gyerekek örömtől bekönnyesedett szemű mosolyát, a felhőket és a piros karácsonyi kaktuszvirágot, és ...és... mindent! Érzem és látom, ismét élem a teljes életet!Ezt úgy érzem, el kellett mondanom.2015.január 25. Polgárné (Emma)

    Írta: Vendég
    "haandi"! Sajnos, már nemtudom, hogy milyen oldalon láttan a kórházak várólistáját szürkehályog ügyben, de ott azt láttam, hogy Dunaújvárosban, és Székesfehérváron kell a legkevesebbet, /2-3 hetet / várni a kiirt mütétre. Igazolom ezt azzal is, hogy anyukámat pár hét alatt fogadták Székesfehérváron. Csodaszépen, ill. jól mütötték, gyorsan gyógyul. Nem tudnád esetleg megérdeklődni e két helyet?

    Írta: haandi
    Üdv mindenkinek! Édesanyámnál három hónappal ezelött diagnosztizálták a szürkehályogot.Mostanra kapott időpontot szakorvoshoz,aki azt mondta legkorábban 9 hónap múlva tudják megműteni,de lehet,hogy csak egy év múlva!Nincs rá pénz az egészségügyben.Hát kérdem én,ezért fizetett több mint 30 éven keresztül TB-t?!Azt írja a cikk,hogy azért nem okoz vakságot,mert időben megműtik...ebbe belefér az egy év 3három hónap?