• A katarakta (szürkehályog, szemlencse-homály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen hatásos kezelés a műtét.

      A téma cikkei


    3/1 A szürkehályog (katarakta)
    3/2 A szürkehályog kezelése
    3/3 Tanácsok a szürkehályog megelőzéséért

    A szürkehályog (katarakta) a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. Lencsehomály mellett a látásélmény a betegség korai szakaszában bepárásodott üvegen keresztüli nézéshez hasonlít, később párás és egyre koszosabb üveg használatához.

    A homályos látás, különösen éjszaka, megnehezíti az olvasást, a vezetést vagy barátaink arckifejezésének észlelését, viszont nem okoz irritációt vagy fájdalmat. A 65 éves emberek kb. felének már kialakult valamilyen mértékű lencsehomálya, 75 éves kor felett pedig az emberek már több mint 70 százalékának van a látást is zavaró lencseszürkülése.

    Hirdetések

      A szemlencse


    A szemlencse a szemgolyón belül, közvetlenül a szivárványhártya (írisz) mögött helyezkedik el. Feladata a pupillán keresztül áramló fény összegyűjtése (fókuszálása) a szemgolyó hátsó részében található ideghártyára (retina). 
    A szemlencse a közepén vaskosabb, a szélein keskenyebb, egészséges fiatalban teljes egészében víztiszta és átlátszó. A helyén finom szalagok rögzítik. 
    A szemlencse elsősorban vízből és fehérjerostokból áll. A fehérjerostok pontos rendben helyezkednek el, ez teszi lehetővé, hogy a lencse a fényt torzító hatásoktól mentesen eressze át. 
    A lencse három rétegből áll. A külső réteg (tok, kapszula) egy vékony, átlátszó hártya, amely körülveszi az átlátszó és rugalmas kérget (kortex). Csecsemőkorban a tokon belüli anyag teljes egészében kéreg, később azonban a kéreg közepén egy kemény mag (nukleusz) képződik, amely az idő előrehaladtával fokozatosan terjeszkedik a kéreg rovására (ennek köszönhető a 30-40 éves korban minden embert utolérő öregszeműség, vagyis olvasáshoz szemüveg igénylése).
    A lencse kisebb-nagyobb mértékű szürkülése az öregedés természetes velejárója.

    A lencsehomály többnyire lassan alakul ki. Kezdetben alig befolyásolja a látást, a betegség teljes kifejlődésekor (általában évtizedek múlva) viszont kezelés nélkül csak valamennyi fénylátás és a nagyobb tárgyak sötét foltként való érzékelése marad meg. Amikor a látáskárosodás már zavarja a normális életvitelét, megfontolandó a műtéti megoldás. A szürkehályog kezelésére a műtét a leghatékonyabb és leggyakoribb eljárás.

    Tünetek

    A szürkehályog (hacsak nem valamilyen szemet érő baleset okozza) lassan és fájdalmatlanul alakul ki. Először a homályosodás a lencsén csak apró foltok formájában jelenik meg és általában nem okoz panaszt, idővel azonban egyre nagyobb területet érint és a látás romlani kezd. A szürkehályog tünetei az alábbiak:

    • Homályos látás, ami először kisebb dolgok kapcsán, például apróbetűs írás olvasásakor tűnik fel.
    • A korábbiakhoz képest rosszabb látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez.
    • Az éles fényekkel illetve visszatükröződésekkel szembeni érzékenység.
    • Fényforrások körül fénykarikák érzékelése.
    • Gyakran kell a szemüvegen illetve kontaktlencsén változtatni.
    • A színek elhalványulása, elsárgulása.
    • Egy szemmel való nézés esetén is tapasztalt kettős látás.

    Ha Önnek szürkehályoga van, a rosszul megvilágított helyek túl sötétnek, míg a napfény, a lámpafény, vagy a szembe jövő autók fénye túl világosnak tűnhetnek. A lámpafény körül kialakuló karikák, illetve a visszatükrözések a vezetést kényelmetlenné és veszélyesség teszik. Szeme kifáradhat, illetve gyakrabban kell pislognia látása élesítése érdekében.

    A szürkehályog ugyanakkor nem jár fájdalommal, kipirosodással, viszketéssel, váladékozással vagy bármilyen más, szabad szemmel látható szemelváltozással, leszámítva a teljesen kialakult (kiérett) állapotot, amelyben az egyébként fekete pupilla enyhe szürkés árnyalatot kaphat.

     

      Az emberi szem sémás anatómiája; Forrás: http://www.mozaik.info.hu  
     
    Az emberi szem sémás anatómiája
    Forrás
     

    A szürkehályog csak akkor veszélyezteti a szem többi részének egészségét, ha teljesen elszürkülve szinte teljesen átlátszatlanná válik (kiérett szürkehályog) és sokáig nem távolítják el. Ez, akárcsak a szem használatának bármely más okból való szünetelése, a retina (ideghártya) károsodásához vezet. Mivel a kiérett szürkehályog némi fényérzést leszámítva gyakorlatilag vakságot okoz, a betegek többnyire már előbb megműttetik, ezért ritkán lehet vele találkozni.

    A szürkehályog kialakulása

    A szürkehályog, hacsak nem a szemet érő sérülés okozza, általában mind a két szemen megjelenik. A szürkehályog nem biztos, hogy a teljes szemlencsét érinteni fogja. Katarakta a lencse bármely részében kialakulhat. A szürkehályognak három fő típusa van.

    Nukleáris. A nukleáris (magi) katarakta a lencse közepében alakul ki. Korai stádiumában növelheti a szemlencse törőerejét (dioptriáját), ezáltal a beteg átmenetileg enyhén rövidlátóvá válhat, ezzel együtt viszont csökken az olvasáshoz szükséges távolság. Van, aki időlegesen el tudja hagyni olvasószemüvegét. Sajnálatos módon ez az állapot idővel megszűnik, ahogy a lencse fokozatosan egyre szürkébb lesz és csökken a látásélesség. Félhomályban (pl. éjszakai vezetés során) a beteg különösen rosszul láthat. A nukleáris katarakta hajlamos sárgásbarna elszíneződést okozni, ami a kék és a lila árnyalatainak elkülönítésében nehézséget okozhat a betegnek.

    Kortikális. A kortikális (kérgi) szürkehályog fehéres, ék alakú, opálos csíkként jelentkezhet a lencse kérgének külső felszínén. Előrehaladása során ezek a csíkok a lencse közepe felé kezdenek terjeszkedni és egyre jobban akadályozzák a fény áthaladását. A látásélesség romlása mellett a közelre vagy a távolra látás is károsodhat (távollátás és rövidlátás egyaránt kialakulhat). A kontrasztok eltűnése, illetve a visszatükrözés is zavaró lehet.

    Szubkapszuláris. A szubkapszulárisan (közvetlenül a tok alatt) elhelyezkedő katarakta kis homályos foltként kezdődik, döntően a szemlencse hátulsó felszínén. A katarakta ezen típusa is általában mindkét szemet érinti, de az egyik szemben többnyire előrehaladottabb állapotban van. A szubkapszuláris katarakta előszeretettel rontja az olvasást és csökkenti a látást még erős fényben is, továbbá gyakori, hogy a beteg este a fényforrás körül karikákat lát.

      Rizikófaktorok


    Idővel mindenkinél jelentkezik a szürkehályog legjelentősebb rizikófaktora, ami maga az életkor. 65 éves korra az emberek felénél már kialakul valamilyen fokú szürkehályog, bár nem biztos, hogy panaszt is okoz. A szürkehályog kialakulásának további rizikófaktorai az alábbiak.
    • Cukorbetegség.
    • Szürkehályog a családban.
    • A szem korábbi sérülése, gyulladása vagy műtétje.
    • Hosszú ideig tartó szteroid kezelés.
    • Fokozott kitétel napfénynek, ultraibolya fénynek.
    • A szemet ért radioaktív sugárzás.
    • Dohányzás.

    Ismert, hogy a kor előrehaladtával a szemlencse összetétele megváltozik, a fehérjerostok szerkezete megbomlik. Egyes területeken a rostok összecsapzódhatnak, ami az adott terület elhomályosodását okozza. Az elhomályosodás rendszerint folyamatosan nő, egyre kifejezettebb lesz és a lencse egyre nagyobb részét érinti.

    Jelenleg nem pontosan ismert, hogy a lencse miért öregszik. Az egyik magyarázat szerint a károsodást különböző instabil molekulák, úgynevezett szabad gyökök okozzák. Az ultraibolya fénnyel való érintkezés és a dohányzás a szabadgyökök két jelentős forrása.

    A szürkehályog kialakulásának hátterében azonban nem kizárólag a korral járó változások állhatnak, létezik veleszületett vagy gyerekkorban kialakult szürkehályog is. Ennek oka lehet az anya terhesség alatti rubeola fertőzése, de különböző anyagcserezavarok (pl. cukorbetegség) is állhatnak a háttérben. A veleszületett szürkehályog gyakran nem zavarja a látást, ha azonban igen, műtétileg eltávolítják.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

    Előző oldal |  3/1 | 3/2 A szürkehályog kezelése

     

    Legutóbb frissült: 2014.04.24 02:51

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (2)
    Írta: Vendég
    2009-11-27 13:31
    "haandi"! Sajnos, már nemtudom, hogy milyen oldalon láttan a kórházak várólistáját szürkehályog ügyben, de ott azt láttam, hogy Dunaújvárosban, és Székesfehérváron kell a legkevesebbet, /2-3 hetet / várni a kiirt mütétre. Igazolom ezt azzal is, hogy anyukámat pár hét alatt fogadták Székesfehérváron. Csodaszépen, ill. jól mütötték, gyorsan gyógyul. Nem tudnád esetleg megérdeklődni e két helyet?

    Írta: haandi
    2009-10-10 19:29
    Üdv mindenkinek! Édesanyámnál három hónappal ezelött diagnosztizálták a szürkehályogot.Mostanra kapott időpontot szakorvoshoz,aki azt mondta legkorábban 9 hónap múlva tudják megműteni,de lehet,hogy csak egy év múlva!Nincs rá pénz az egészségügyben.Hát kérdem én,ezért fizetett több mint 30 éven keresztül TB-t?!Azt írja a cikk,hogy azért nem okoz vakságot,mert időben megműtik...ebbe belefér az egy év 3három hónap?