• A hegsérv tünetei, kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A különféle sebészeti beavatkozások után a hegvonalban sérvek alakulhatnak ki. Miért alakulnak ki ezek, és milyen kezelési módok léteznek?

    A téma cikkei

    5/1 A sérvek sebészetéről
    5/2 A köldöksérv
    5/3 A lágyéksérv tünetei, kezelése
    5/4 A hegsérv jelei, gyógyítása
    5/5 A rekeszsérv tünetei, kezelése

    A hegsérvek létrejöttében számos tényező játszhat szerepet.

    A nem megfelelő hasfalzárási technika, a túl szoros hasfali varratok, sebgyógyulási zavarok, sebgennyedés, műtétet követő vérszegénység és fehérjehiány mind szerepet játszhat a keletkezésében.

    Mely esetekben alakul ki leggyakrabban?

    Bizonyos bemetszési típusok, így pl. a leggyakrabban alkalmazott középvonali metszések, anatómiai jellegükből adódóan eleve hajlamosabbak sérv kialakulására.

    Hirdetések

    A hasfal normális esetekben a következő rétegekből áll: bőr és bőralatti zsírszövet, az ún. musculoaponeoroticus réteg (a hasizmok és bőnyéik), a hashártya. A különféle bemetszések során, ezek rendszerint mind átvágásra kerülnek, és a műtétet követően különféle varratokkal állítják helyre folytonosságukat.

    A hasfal tartásáért az izom-bőnye réteg felel. A középvonalban azonban izomszövet nem található, itt a középső egyenes hasizom megerősödött bőnyéje áll ellent az összes, hasat érő húzó- és szakító erőnek.

    A műtét után

    Műtétet követően, a gyógyulás során a szervezet nem az eredeti szöveteket építi fel a metszésvonalban, hanem egy rugalmatlan, viszonylag jó szakítószilárdságú szövetet, a hegszövetet.

    A heg azonban csak max. 85-90 százalékos teherbírású az ép hasfalhoz képest, tehát optimális esetben is könnyebben gyengülhet meg. Ezért találkozik a sebész oly gyakran ezzel a kellemetlen állapottal.

    A kezelést az ismételt műtét jelenti. A műtét lényege a csökkent értékű, túlnyúlt hegszövet kimetszése és a hasfal rétegek szerinti újraegyesítése.

    A műtétet követően persze megint csak újabb hegszövet képződik, ezért a pontos műtéti technika és a szövetek lehető legkisebb feszülés alatti egyesítése elengedhetetlen. Joggal merülhet fel az olvasóban, hogy így megint csak egy gyengébb szövet keletkezik, nem tűnhet-e szélmalomharcnak hát a sebész munkája?

    Korszerű gyógykezelés

    A korszerű technika és a különféle szövetbarát anyagok elterjedése, segít a probléma megoldásában.

    Napjainkban az 5 cm2-t meghaladó nagyságú hegsérvek műtétjének legfontosabb része, a hasfal hálóval való megerősítése.

    Kezdeti stádium

    A kezdődő sérvek általában fekvéskor megkisebbednek, gyakran el is tűnnek, melynek oka, hogy ilyenkor a sérvtartalom visszakerül a hasüregbe. Ezek az ún. reponabilis (visszahelyezhető) sérvek. Régebb óta fennálló sérv esetén a sérvtartalom a tömlőhöz hegesen rögzül, visszahelyezhetetlenné (accret) válik, ilyenkor már fekvésre sem kisebbedik meg, mérete pedig lassan, fokozatosan növekszik.

    A sérvek legrettegettebb szövődménye

    A hálók 0.5-1 mm-es sűrűséggel készülnek a szervezet számára tolerálható anyagokból (pl. polipropilén), melyekbe a beültetést követően „belenő” a hegszövet, így egy erős, ellenálló heg képződik.

    Aszerint, hogy a háló a hasfalban hogyan helyezkedik el, onlay és sublay technikáról lehet beszélni.

    Onlay technika mellett (mely ráfektetést jelent), a hálót az összevarrt izom-bőnye réteg felé, a bőr alatti zsír alá helyezik, néhány csomós öltéssel rögzítve azt. Jó technikával ez is megfelelő eredményt ad, de a hasűri nyomás ilyenkor a háló leválasztása irányában, tehát a gyógyulás ellen dolgozik.

    Ezért optimális az, amikor a háló a hashártya és az izomréteg közé kerül, mert a hasűri nyomás a kívánt helyen rögzíti, és még ellenállóbb heg tud így képződni (sublay – aláfektető technika).

    Igen nagy hasfalhiány esetén a sérvkapu olyan tág lehet, hogy a direkt zárás egyszerűen technikailag nem kivitelezhető, mert a belek nem férnének el a műtét utáni – a sérv térfogatával kevesebb – hasüregben.

    Fogyni kell a műtét előtt

    Ez nagy kihívást jelent sebész és beteg számára egyaránt. Nagyon fontos, hogy a beteg a tervezett műtét előtt lefogyjon, és tüdejét légzőtornával erősítse a műtét utáni állapotra. A kisebb hastérfogat miatt ilyenkor a rekeszizom felfelé nyomódik műtétet követően, és ezáltal jelentősen rontja a beteg légzését. A hatás átmeneti, de nem megfelelő felkészítés esetén sok szövődmény forrása lehet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Technikailag a hasfalhiányt vagy saját szövet felhasználásával (pl. a combizomzat bőnyéjéből vett szövettel), vagy háló beültetésével lehet áthidalni. Ilyenkor azonban speciális, és sajnos igen drága háló válik szükségessé, melynek belső felszíne teflonnal van bevonva, hogy megakadályozza a belek kitapadását.

    Hálóbeültetés esetén, a betegek egy-két adag antibiotikumot kapnak a kilökődés gátlása végett. A háló rétegét egy külön nyílásból kivezetett csővel védik a keletkező sebváladéktól, így gyorsítva a beépülést.

    A kórházat általában a varratszedés napján hagyhatja el a beteg, de ezt követően még 6 hét fizikai kímélet szükséges a gyógyuláshoz. A hasfalat átmenetileg haskötővel célszerű tehermentesíteni, de ennek tartós viselése nem ajánlott.

    A legkorszerűbb műtéti technikát kétségkívül a laparoscopos műtét jelenti, erről – tekintve, hogy elve az összes sérvféleségnél azonos – külön cikkben számolunk be.


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, általános sebész

    4/3 A lágyéksérv tünetei, kezelése | 4/4 | Következő oldal

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

    A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Gyógyító eszközök a testben - Tények és tévhitek az implantátumokról

    Nagyon magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük azoknak a tárgyaknak, amelyek funkciója a csontok sérüléseinek, kopásainak orvoslása. A szervezetbe gyógyítási céllal beépített eszközök alapanyagát, méretét, rögzítési technológiáját számtalan szempont figyelembe vételével kell kialakítani.

    A szürkehályog műtét kockázatai

    A szürkehályog műtét nagyon gyakori eljárás, és bár biztonságosnak tartott, nem kockázatmentes. Az általános műtéti kockázatok mellett a szürkehályog műtét egyedi komplikációkkal járhat. A szövődmények kockázata az időseknél magasabb.

    Uroszepszis: a húgyúti fertőzés talaján kialakult szepszis

    Az uroszepszis olyan állapot, mikor a húgyúti fertőzést okozó baktérium vagy gomba a véráramba jutva szisztémás fertőzést okoz, mely a vérrel a testben kering. Ezt a fajta vérfertőzést szepszisnek (köznyelvben pedig gyakran vérmérgezésnek) hívják. A szepszist leginkább tüdő vagy hasi fertőzések okozzák, az érintettek csak kisebb hányadánál (kb. 5%) áll húgyúti fertőzés a betegség hátterében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.