• Hasznosak-e a viták, veszekedések?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Lehet jó egy kapcsolat úgy, hogy véleményünk különbségét elkendőzzük, elrejtjük a másik elől? Mire ügyeljünk, amikor veszekedünk?
    Mikor rossz a veszekedés?

    Amikor valaki azt mondja, hogy ő sohasem szokott összeveszni a párjával, barátjával, a hozzá közel álló emberekkel, akkor elkezdek kételkedni kapcsolatai hitelességében. Lehet jó egy kapcsolat úgy, hogy véleményünk különbségét elkendőzzük, elrejtjük a másik elől?

    Hirdetések

    Márpedig a vélemény vagy érdek különbség minden emberi kapcsolat velejárója, és ezek ütköztetése veszekedéssel, vitával járhat. Ez előbb-utóbb minden kapcsolatban megjelenik. Az egyik ember a hangos, zsúfolt éttermeket szereti, a másik a hangulatos, meghitt teázót. De ha alapvetően mindketten a hasonló dolgokat szeretik, akkor is előfordul, hogy összeütközésbe kerülnek egy probléma megoldása folytán. Ilyenkor mi a helyes? Nos, nincsenek fix, állandóan bevált megoldások.

    Sok mindentől függ, hogy hogyan is döntünk. De akár merre billen is a mérleg, mindig fontos tisztában lennünk azzal, hogy jó, ha kimondjuk, akkor és ott mire van igényünk. Ha ezt nem tesszük meg, félrevezethetjük a társunkat, eljátszhatjuk a bizalmát. Ne féljünk a konfliktusoktól, hiszen azok mindennapi életünk velejárói. Ha a másikból haragot, felháborodást vált is ki, megadja a lehetőséget arra, hogy kifejezhesse tiltakozását, ellenvéleményét stb.

    Vannak olyan kapcsolatok, ahol békésebben, máshol kicsit viharosabban oldják meg a dolgokat. A vélemények, álláspontok ütköztetése az életben hasznos is lehet. Persze csak akkor, ha nem a másikat akarjuk kiborítani, levezetni rajta a felgyülemlett feszültségeket, hanem egy valós gondunkkal fordulunk a másikhoz, elmondva őszintén a gondolatainkat, érzéseinket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Gyakran előfordul, hogy egyszerűen csak félreértjük a másik viselkedését. Valami olyan rossz dolgot feltételezünk róla, amit valójában nem tett meg az illető. Ilyenkor se vonuljunk vissza sértődötten! A másik félnek fogalma sem lehet arról, mi játszódik le bennünk. Nyugodtan mondjuk ki azt, ami bennünk van. Az őszinteséget az emberek legtöbbször őszinteséggel viszonozzák. Tehát elmélyülhet a bizalom a másik iránt, még akkor is, ha esetleg az adott pillanatban indulatok kerülnek a felszínre. Nem baj. Hiszen azok az érzések, amelyektől sokan úgy tartunk, amit nem szeretünk magunkban, nem akarunk kifejezni, a harag, a düh stb. ugyanolyan fontos, jelentőséggel bíró emberi érzelmek, mint az öröm,a boldogság stb. A viharos véleménycserét sokszor a másik megértése követi. Amikor már nincs bennünk harag, jobban meg tudjuk hallgatni a másik érveit, el tudjuk fogadni az érzelmeit.

    Mire ügyeljünk, amikor veszekedünk?

    Lehetőleg ne akarjuk csak a fájdalom kedvéért megbántani a másikat. Ha indulataink elborítanak is bennünket, adjunk helyet a másik fél érveinek is. Igyekezzünk olyan kompromisszumos megoldást létrehozni, amely részben mindkét fél igényeit kielégíti. Ha abban állapodunk meg, hogy most az egyik fél akarata teljesül és legközelebb a másiké, akkor ne feledkezzünk meg a jövőben a beígért dologról.

    Mikor rossz a veszekedés?

    A veszekedés pozitív jelentőségét veszti, ha gyakran ugyanazon a témán vesznek össze az érintett felek, a dolgok ugyanazon forgatókönyv szerint zajlanak le újra meg újra. Az is előfordulhat, hogy párok unalmukban veszekednek. Ilyenkor érdemes izgalmasabb programokat szervezni, vagy több lehetőséget adni az intimitásnak.

    Persze, az sem jó, ha túl sokat veszekszünk, ha a konfliktusok meghaladják a pár tagjainak tűrőképességét. Ha túl gyakori a veszekedés, akkor nem jól veszekedünk, vagy nem tudjuk elfogadni a másikat, ezért a kapcsolat megszakadhat.

    (Szántó Regina - További cikkek a szerzőtől, tanácsadás: szantoregina.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    A pszichiátriai betegségek gyógykezelésének eredményessége

    Számos nemzetközi szervezet emelte fel a szavát, amikor a 140 éves Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, ismertebb nevén a lipótmezei elmegyógyintézetet 2007-ben bezárták. Akkor mintegy kilencszáz dolgozót, és majdnem ennyi fekvő beteget eresztettek szélnek a döntéshozók. A mára romos, szellemházzá vált egykori elmegyógyintézetből kikerült pszichiátriai betegek többsége hajléktalanná vált, öngyilkos lett, közveszélyes állapotuk miatt bűncselekményeket követtek el, és börtönbe kerültek.

    Szexuális zaklatás: bárki válhat áldozattá

    2017 októberében a New York Times cikke indított el egy világméretű hullámot a média világában. Harvey Weinstein, Oscar-díjas producert több áldozata nyilvánosan vádolta szexuális zaklatással. A bántalmazottak bátor kezdeményezése világszerte - így itthon is - követőkre talált.

    Inverz anorexia, ortorexia nervosa - Különleges táplálkozási zavarok

    A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

    Pszichogén köhögés - Valóban létezik?

    Nemcsak a holisztikus medicina, hanem a nyugati típusú orvoslás is igyekszik a beteget egységként, pszichéjével együtt gyógyítani. Ez természetesen nem mindig egyszerű, nem utolsósorban azért, mert a betegek - különösen manuális szakmákban - nem pszichoterápiás javaslatért fordulnak orvoshoz az organikusnak gondolt tüneteikkel.

    Az iskolai konfliktusok kezelésére is felkészíthető egy gyerek

    Az iskolában nem csak a tananyag és annak a számonkérése okozhat stresszállapotot a gyereknél. Egy gyerekközösségben is hatalmi harcok folynak, ezekben a harcokban az egyik gyerek ügyesen lavíroz, míg a másik támogatásra szorul. Fontos, hogy beszélgetéssel, játékkal megkapja az otthoni támogatást a gyerek, így a megerősített önbizalommal sikeresebben fogja az iskolában is képviselni a saját érdekeit.

    A házasság beteggé tesz?

    Rendszeres, egészséges étkezés, tornagyakorlatok, évente ellenőrző orvosi vizsgálatok. Azt hihetnénk, mindent megteszünk egészségünk megőrzése érdekében. Azonban ez még nem elég. Van még valami amit meg kell tanulnunk: jól vitatkozni a házastársunkkal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.