Szakítás utáni kilátástalanság - A pszichológus válaszol

szerző: Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus - WEBBeteg
megjelent:

Kicsit több mint egy éves kapcsolatomnak lett nemrég vége, miután megcsalt a párom. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

„Kicsit több mint egy éves kapcsolatomnak lett nemrég vége, miután megcsalt a párom. Az a problémám, hogy egyszerűen nem tudom túltenni magam ezen az egészen. Nagyon szeretem őt még mindig és tényleg ő volt a mindenem, az életem értelme.
Elég nehéz családi körülményeim vannak, tehát most tulajdonképpen mindent a nulláról kell kezdenem. Úgy érzem, hogy nem fog menni. Nem tudok nélküle élni.
Nem eszem rendesen, nem tudok a munkámra koncentrálni, sőt, semmi másra sem. Elég sokszor jut eszembe halál, és gondolkozom el azon, hogy talán jobb lenne nem élni...”

Tisztelt Kérdező!

A szakítás, a csalódottság okozta fájdalom idővel általában múlni kezd. A lelki működés mindaddig normálisnak tekinthető, amíg a hétköznapi tevékenységeket negatív irányba nem befolyásolja.

Miközben sorait olvastam arra gondoltam, vajon „csak” érzelmi okok miatt éli-e meg ennyire nehezen a szakítást, vagy esetleg kötődésének hátterében egyéb okok is álltak-e.

Ha a szerelmét például apja helyett apjaként szerette, vagy egzisztenciális biztonságot remélt a kapcsolattól, akkor két egészen más típusú kapcsolatról beszélhetünk. A lelki gyógyulás folyamata pedig minden esetben más ütemben zajlik.

Megbocsátás - Lehetséges?

Ha Ön vetett véget a kapcsolatnak, miközben szerelme a sérelem ellenére sem hagyott alább, talán érdemes lenne megfontolnia a megbocsátás gondolatát. Ha igazán akarjuk, egyetlen félrelépést a valódi, mély érzelmek képesek felülírni.

A megsérült bizalmat szintén helyre lehet állítani, igaz, ez nyílt, őszinte kommunikációt és tiszta szándékot kíván mindkét fél részéről.

Ebben a helyzetben mindenképpen szükséges, hogy legyen lehetősége utat engedni az érzéseinek, beszélni-beszélgetni róluk valakivel.

A legfontosabb, hogy ne gubózzon be, ne temetkezzen a fájdalmába.

Fájdalomfüggőség

Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket.
A fájdalomfüggőségről részletesen

Ha a kapcsolat helyreállítása lehetetlennek tűnik, jusson eszébe a mondás: „amikor az Isten bezár egy ajtót, kinyit egy ablakot”.

Keresse az emberek társaságát, nyisson a világra, és ne feledje, hogy a boldogságot sosem egy másik ember hozza el számunkra. A boldogság, az elégedettség csírái kezdettől fogva lelkünkben élnek; ha gondozzuk őket egészséges, szép fává cseperednek.

Amennyiben az elkövetkező hetekben is azt érzi, hogy nem képes egyedül megbirkózni a helyzettel, érdemes lenne pszichológus szakember segítségét kérnie.

Kapcsolatfüggőség

A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.
A kapcsolatfüggőségről

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.