A hipochondria akár paranoiáig is fajulhat

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A hipochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hipochondria komoly betegség is lehet.

Általában fiatal felnőttkorban indulnak a tünetek. A hypochonder emberek jellemzően bizonyos, normálisan is jelentkező testi tüneteket túlértékelnek, súlyos betegség jelének tartanak. Komolyan aggódnak, hogy valamilyen, súlyos, ritka betegségben szenvednek, melyet orvosaik bagatellizálnak, illetve nem képesek felismerni.

Panaszaikkal orvostól orvosig járnak, elégedetlenek az egészségüggyel. Saját vélt betegségüknek utánaolvasnak, gyakran orvosaiknál is tájékozottabbak az adott tünetcsoportot illetően. A negatív leletek sem győzik meg őket, a betegségről való meggyőződésük minden orvosi ténykedés ellenére fennmarad.

Jellemzően akár még büszkék is arra, hogy milyen ritka betegségben szenvednek, melyet az orvosok nem képesek gyógyítani, de még diagnosztizálni se. Évek alatt hosszú betegkarriert futhatnak be, számtalan gyógyszert szedhetnek feleslegesen.

Paranoiáig fajulhat

Gyakori, hogy több éves fennállást követően ellenséges beállítódás, akár paranoid tünetképzés is megjelenik. Lefolyása hullámzó, hónapokon, éveken át fennállhatnak a tünetek, de nyugodtabb időszakok is előfordulhatnak.

Terápiája elsősorban pszichoterápia. Törekedni kell a felesleges vizsgálatok és gyógyszerszedés minimalizálására. Nagyon fontos a bizalmi orvos-beteg kapcsolat, ahol a beteg elmondhatja aggodalmait, megértik, nem szólják le, nem bagatellizálják a tüneteit. Bizonyos esetekben szükség lehet hangulatjavító, szorongásoldó gyógyszerek alkalmazására is.

Tovább Egészségszorongás: mi is ez, és hogyan lehet legyőzni?

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáterForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.