Reuma - Idősebb betegek kezelése

reumatologia.hu
megjelent:

Idős emberek esetleg nem is keresik azt a kezelést, ami elérhető lenne számukra, úgy gondolják, hogy megbirkóznak a fájdalommal és a kellemetlen érzéssel. Életük minőségét nagyon befolyásolhatja a jó gondoskodás és kezelés, akár a közösségben, akár kórházban.

A reuma kezelés fenntarthatja a függetlenségüket, a méltóságukat és önbecsülésüket. Eleinte könnyű gyakorlatokkal kell kezdeni, helyi meleg kezeléssel és melegvizes gyakorlatokkal, ha lehetséges. Napi gyakorlással kell bátorítani a betegeket.

Különböző segítő eszközök szükségesek, melyek segítik az életet, hogy az idős embernek függetlensége fennmaradjon. A hosszantartó inaktivitás, a mozgás teljes elvesztéséhez vezethet. A gyógyszeres kezelés tekintetében ugyanaz vonatkozik az idősekre, mint egyéb korcsoportokra, kivéve, hogy mindig a legalacsonyabb adaggal kell kezdeni, mert az idősebb emberek érzékenyebbek a mellékhatásokra.

A számos betegség és a számos különböző gyógyszer közötti kölcsönhatás, esetleg komplikálhatja a kezelést.

Az alkohol is veszélyes lehet, különösen amikor többféle gyógyszert szed a beteg. Idősebb betegek gyakran zavartak, gyengébb a memóriájuk, és esetleg elfelejtik bevenni a gyógyszereiket.

A rheumatoid arthritis
Több százezren szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája. A rheumatoid arthritis

A zavartság fokozódhat, ha túl sok különböző gyógyszer van kiírva, vagy ha a beteg összecseréli azokat.

Az idős ember is megfelelően be fogja szedni a gyógyszerét, ha csak néhány fajtát kap, ha csak egyszer vagy kétszer kell bevennie, ha könnyen nyílik a gyógyszeres doboz és nem szóródik ki a gyógyszer, ha megfelelően nagy és világos a gyógyszer nevének és adagjának kiírása. Mindig világosan el kell magyarázni a betegnek vagy hozzátartozóinak a gyógyszerszedés módját. Óvjuk az idős beteget a túl hosszú idejű ágyban fekvéstől, a tevékenység abbahagyásától és a túl sok és különböző gyógyszertől.

(reumatologia.hu)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.