Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magasvérnyomás-betegség, mely ismert még preeclampsia, toxémia (toxaemia), toxicosis, illetve terhességi mérgezés néven is.

Ennek a betegségnek, amennyiben nem kezelik, súlyos, életveszélyes kimenetele lehet mind az anyára, mind a magzatára nézve.

Magas vérnyomásról beszélünk, ha két különböző alkalommal mért vérnyomás 140/90 Hgmm vagy annál magasabb.

Terhességi magas vérnyomás (preeclampsia) betegségről csak akkor beszélünk, amennyiben a terhesség betöltött 20. hete után jelentkezik a magas vérnyomás, és ehhez társultan a vizeletben fehérje is (proteinuria) megtalálható.

Előfordulhat, hogy a nő terhessége előtt is magas vérnyomás betegségben szenvedett, vagy vesebeteg volt, és ehhez társult még a terhességi magas vérnyomás betegség.

Ezt rárakódásos terhességi magas vérnyomásnak nevezik. Ismert az átmeneti terhességi hypertonia is, mely a terhesség alatt, a szüléskor, illetve szülés után egy napon belül jelentkező hypertonia, mely nem jár fehérjevizeléssel, és a szülést követő 10 napon belül rendeződik.

Ez a cikk is érdekelheti

Mit nevezünk preeclampsiának?

A terhességi magas vérnyomás, illetve a rárakódásos forma tartozik a preeclampsiák csoportjába. A betegség súlyossága szerint, három különböző csoportba sorolják a betegeket (enyhe, középsúlyos, súlyos), mely alapján döntenek a kezelésről.

WEBBeteg vérnyomásnapló

Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit! Töltse le táblázatunkat, ami segít ebben!

Mi okozza?

A terhesség maga okozza a terhességi magas vérnyomás megbetegedést.

Számtalan elmélet létezik arra, hogy közvetlenül mi is az a tényező, ami egyes nőknél kiváltja a betegség kialakulását, és mi az, ami másokat megvéd ettől.

Leginkább elfogadott magyarázat a betegség kialakulására, hogy a méhlepény kiserei kialakulásuk során károsodást szenvednek, ez okozza a gondot, mert a lepényen átáramló, a magzatot tápláló vérnek egy normálisnál nagyobb ellenálláson kell átjutnia.

Kiket veszélyeztet a preeclampsia?

Előre nem jósolható meg kinek lesz terhességi magas vérnyomás betegsége, de egyes nőknek nagyobb rá a kockázatuk.

Ilyenek például akik már tudnak a magas vérnyomásukról, terhesség előtt is kezelés alatt álltak, vesebetegségük van, vagy a kismama családjában előfordult már preeclampsia. Nagyobb a valószínűsége a terhesség alatt kialakuló hypertoniának, még ikerterhesség és cukorbetegség esetén is.

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90

Mik a tünetek?

A terhes nőnek érdemes ismerni a preeclampsiára jellemző tüneteket, mert az időben történő felismerés és kezelés, megóvhatja a súlyos szövődmények kialakulásától.

Optimális vérnyomás kalkulátor

A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete.
Optimális vérnyomás kalkulátor

Az preeclampsia tünetei előfordulási gyakoriság szerinti sorrendben: fejfájás, fokozódó reflexek (ez orvosi ideggyógyászati vizsgálat során mutatkozik), fehérje jelenléte a vizeletben, vizenyő (oedema), izomgörcsök, izomrángások, látászavar, gyomortáji fájdalom.

Ezeket a panaszokat olvasva láthatjuk, hogy közülük nem egy, elég gyakori panasz egy terhes nőnél.

Egyéb betegség gyanúját is felvetik. Például a gyomortáji fájdalom előfordulhat gyomorrontás, refluxbetegség, epehólyag gyulladás esetén is, melyek szintén gyakoribbak terhesség esetén.

Ezért fordulhat elő, hogy a preeclampsia súlyos formája kifejlődhet, mely anyai és magzati egészséget komolyan veszélyezteti.

Ez a cikk is érdekelheti A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Mit okoz a terhességi magas vérnyomás?

A preeclampsia súlyos esetben leginkább epilepsziához hasonlítható görcsöt okoz a terhes nőnél, melyet eclampsiának hívnak.

A legsúlyosabb szövődménye azonban nem ez a rémisztő görcs, hanem a HELLP-tünetegyüttes lehet. A HELLP szó vörösvérsejt-felbomlás, az emelkedett májenzimszint és az alacsony vérlemezkeszám angol elnevezésének kezdőbetűiből áll.

Ezekenkívül magzati szövődmények lehetnek: koraszületés, tartós méhen belüli magzati oxigénhiány, magzati fejlődési zavar (retardatio). Jelentősek az anyai szövődmények is, melyek a következők lehetnek: görcs (eclampsia), a már említett HELLP-szindróma, tüdővizenyő, véralvadási zavar, lepényleválás.

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Ez a cikk is érdekelheti Megelőzhető a koraszülés?

Hogyan lehetséges a megelőzés?

Terhesgondozás során a védőnő, szülésznő, a terhesség korai idejétől fogva minden alkalommal vérnyomást és testsúlyt mér, valamint vizeletvizsgálatot végez. Előírás szerinti időben, pedig kiegészítő laborvizsgálatok történnek.

Ha a kismama az előző terhességében preeclapsiás volt vagy valamelyik tünete felhívja a figyelmet a betegség lehetőségére, akkor fokozottan figyelnek a laboreredményekre, májfunkciós, vesefunkciós, és egyéb vérvizsgálatokat végeznek

Szemészeti, neurológiai, EKG és ultrahangos vizsgálatokat, rendelnek el.

Ennek gyakoriságáról a szülész-nőgyógyász dönt, ő végzi a terhes nő szoros megfigyelését. Így nem magát a betegséget előzhetjük meg, hanem a betegség súlyosbodását, illetve az akár halálos kimenetelű szövődményt.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kezelhető?

A szülész-nőgyógyász javaslatára érdemes felkeresni egy táplálkozási tanácsadót, dietetikust, hogy a megfelelő táplálkozási tervet segítsen felállítani.

Mindenképpen sószegény, fehérjében, vitaminokban gazdag étrendet kell követni.

Általában a folyadékbevitelt nem indokolt korlátozni, csak ha a kezelőorvos úgy dönt.

Enyhe preeclampsia esetén az ágynyugalom, szoros megfigyelés, diéta betartása elegendő lehet. Amennyiben a tünetek erősödnek, úgy azonnali kórházi bennfekvés válhat indokolttá.

Ágynyugalom, vérnyomáscsökkentő gyógyszer vagy gyógyszerek, és a kismama, valamint a magzat szoros megfigyelése szükséges. Elengedhetetlen a nyugodt, stresszmentes környezet.

Ennek kialakításában a család segíthet.

Súlyos preeclampsia esetén, a terhesség befejezése javasolt.

Ennek módjáról, vagyis hogy császármetszést végeznek, vagy hüvelyi szülés zajlik, a kezelőorvos dönt a beteg panaszainak, tüneteinek laborleleteinek, illetve szülészeti, belgyógyászati, ideggyógyászati vizsgálati leletének birtokában.

Tovább A terhesség alatt kisebb mértékű vérnyomásváltozás tekinthető normálisnak, mint eddig gondolták

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.