• A leukémiáknak négy fő típusa ismert, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, más a betegség lefolyása, kezelési módja és kilátása.

      A téma cikkei


    4/2 Kik a veszélyeztetettek?
    4/2 A leukémiák típusai
    4/3 Milyen tünetekkel jár a leukémia?
    4/4 A leukémiák kezelési lehetőségei

    A vér sejtjeit a csontvelő és a nyirokrendszer képzi. Ezek a sejtek az oxigénszállításért felelős vörösvértestek, a fertőzésekkel szembeni védelemben szerepet játszó fehérvérsejtek és a véralvadásban nélkülözhetetlen vérlemezkék. A fehérvérsejtek további három fő típusra oszthatók: granulocitákra, monocitákra és limfocitákra.

    Granulociták, monociták és limfociták

    A granulociták apró hólyagszerű részecskéket tartalmaznak, amelyekben elhelyezkedő speciális fehérjék (enzimek) képesek különböző kémiai anyagokat lebontani és baktériumokat elpusztítani.

      A csontvelő és a nyirokrendszer


    A csontvelő a szervezet nagyobb, általában csöves szerkezetű csontjainak belsejében található laza, szivacsos szerkezetű szövet. A nyirokrendszerhez tartozó szervek: a hasüregben található lép, illetve a szegycsont alatt - elsősorban gyermekkorban megtalálható - csesemőmirigy (timusz), illetve az orr- és a garatmandulák. A nyirokrendszer részei még a teljes szervezetet behálózó nyirokerek és az ezek mentén elhelyezkedő kapcsolóállomások, a nyirokcsomók. A nyirok sejteket tartalmazó tejszerű folyadék. A nyakon, a hónaljban, a hasüregben és a mellkasban a nyirokcsomók csoportjai találhatók.

    A monociták szintén védik a szervezetet különböző kórokozókkal szemben.

    A fehérvérsejtek harmadik csoportját képező limfociták további két fő típusra oszthatók: T és B limfocitákra, ezek az immunrendszeren belül különböző feladatokat töltenek be.

    A B limfociták antitestek termelésével védik a szervezetet. Az antitestek olyan fehérjék, amelyek baktériumok vagy vírusok felszínén képesek megkötődni. Kötődésük más sejtek számára jelet ad arra, hogy elpusztítsák az antitestekkel fedett kórokozót.

    A T limfociták egyrészt a vírusokkal szembeni védelmet biztosítják. Amikor egy vírus bejut egy sejtbe, a fertőzött sejtet különböző sejtfelszíni fehérjék képzésére bírja.

    A T limfociták azok, amelyek felismerik ezeket a fehérjéket és az általuk kibocsátott molekulákkal elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket.

    A T sejtek ezentúl daganatokkal szembeni védekezést is szolgálják.

    Hirdetések

    A leukémiák kialakulása

    A csontvelő őssejteket termel, amelyek a fent ismertetett különböző vérsejtek előalakjai. Az őssejtek azután különböző fázisokon túljutva alakulnak érett (vörösvértest, fehérvérsejt, vagy vérlemezke) alakjaikká.

    Akut leukémiák esetén a fehérvérsejtek érési folyamata szakad meg. Az éretlen sejtek (másnéven blasztok) gyorsan osztódnak, és a szervezet bizonyos szerveiben vagy szöveteiben összegyűlve megzavarják annak működését. Az éretlen sejtek szabályozás nélküli szaporodása a csontvelőben kiszorítja a vörösvértestek és a vérlemezkék termelődését, kialakul a leukémia.

    Akut és krónikus leukémiák

    Akut leukémiák. Akut leukémiák esetén az elégtelen csontvelőműködés miatti tünetek mutathatók ki: sápadtság, fáradtság, vérzés (orrvérzés, könnyen szerzett véraláfutások), ismeretlen eredtű lázas állapot, fertőzések. Az akut leukémiák két fő típusa az akut limfoid leukémia (ALL), és az akut mieloid leukémia. A kétféle leukémia kialakításában eltérő vérsejtek vesznek részt.

    • Akut limfoid leukémia esetén a T vagy a B limfociták és előalakjaik válnak daganatossá - ez utóbbiak valamivel gyakrabban. A leukémia ezen típusa gyemekkorban gyakoribb.
    • Akut mieloid leukémia (AML) másnéven akut non-limfocitás leukémia (ANLL) esetén a monociták és/vagy a granulociták és előalakjaik  lesznek a daganatos sejtek.

    Krónikus leukémiák. Nem a blasztsejtek érésében támad zavar a krónikus leukémiák esetén, hiszen ilyenkor normális, érett kinézetű, de valójában hibás működésűek a sejtek. A krónikus leukémiák két fő csoportja, a krónikus limfocitás leukémia (CLL) és a krónikus mieloid leukémia (CML). Mikroszkóp alatt vizsgálva a vér sejtjeit a kétféle krónikus leukémia egyszerűen elkülöníthető.

    (Írta: Dr. Lengyel Csongor; Lektorálta: Prof. Dr. Kiss Csongor, onkológus)

    4/1 Kik a veszélyeztetettek? | 4/2 | 4/3 Milyen tünetekkel jár a leukémia?

            

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Új lehetőség az emlőrák kezelésében

    Az emlőmegtartó műtét után alkalmazható a gyorsított, részleges emlőbesugárzás.

    A szemölcs eltávolítása

    A szemölcsirtó készítmények csak ideiglenesen csökkentik a bőrelváltozás méretét, a végleges megoldást az eltávolítás jelenti.

    Gyermekvállalás túlsúlyosan

    Hol kezdődik a túlsúly? Hogyan befolyásolja az elhízás a termékenységet?

    Az altatók és mellékhatásaik

    Ezeknek a gyógyszereknek veszélyesebb mellékhatásai lehetnek, mint gondolnánk.

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Nagy Anita
    Nem olyan régen (6 éve) unokatestvéremnél, aki akkor még csak 4 éves volt, leukémiát diagnosztizáltak. Nagynénémék mindent megpróbáltak: erőt adtak az akkor még picurka Dávidnak, hogy átvészelje a betegséget és az azzal járó fájdalmakat és kezeléseket. Akkor határoztam el, hogy mindenképp valahogy támogatni fogom azokat, akik ez ellen a betegség ellen harcolnak: ezért is adom most az adóm agy százalékát a „Együtt a leukémiás Gyermekekért Alapítványnak”. Tudom, hogy szükségük van a támogatásra, és ha ezzel csak egy kicsit is javítom egy-egy gyerkőc esélyeit a mihamarabbi felgyógyulásra, akkor ez a minimum, amit megtehetek. Szerencsére mára Dávid már egészséges (5 éve nem tértek vissza a tünetek), és végre élheti az átlagos gyerekek életét :)Ti kinek adjátok az 1%-otok?