• A leukémiáknak négy fő típusa ismert, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, más a betegség lefolyása, kezelési módja és kilátása.

    A téma cikkei

    4/2 Kik a veszélyeztetettek?
    4/2 A leukémiák típusai
    4/3 Milyen tünetekkel jár a leukémia?
    4/4 A leukémiák kezelési lehetőségei

    A vér sejtjeit a csontvelő és a nyirokrendszer képzi. Ezek a sejtek az oxigénszállításért felelős vörösvértestek, a fertőzésekkel szembeni védelemben szerepet játszó fehérvérsejtek és a véralvadásban nélkülözhetetlen vérlemezkék. A fehérvérsejtek további három fő típusra oszthatók: granulocitákra, monocitákra és limfocitákra.

    Granulociták, monociták és limfociták

    A granulociták apró hólyagszerű részecskéket tartalmaznak, amelyekben elhelyezkedő speciális fehérjék (enzimek) képesek különböző kémiai anyagokat lebontani és baktériumokat elpusztítani.

    A csontvelő és a nyirokrendszer

    A csontvelő a szervezet nagyobb, általában csöves szerkezetű csontjainak belsejében található laza, szivacsos szerkezetű szövet. A nyirokrendszerhez tartozó szervek: a hasüregben található lép, illetve a szegycsont alatt - elsősorban gyermekkorban megtalálható - csecsemőmirigy (timusz), illetve az orr- és a garatmandulák. A nyirokrendszer részei még a teljes szervezetet behálózó nyirokerek és az ezek mentén elhelyezkedő kapcsolóállomások, a nyirokcsomók. A nyirok sejteket tartalmazó tejszerű folyadék. A nyakon, a hónaljban, a hasüregben és a mellkasban a nyirokcsomók csoportjai találhatók.

    A monociták szintén védik a szervezetet különböző kórokozókkal szemben.

    A fehérvérsejtek harmadik csoportját képező limfociták további két fő típusra oszthatók: T- és B-limfocitákra, ezek az immunrendszeren belül különböző feladatokat töltenek be.

    A B-limfociták antitestek termelésével védik a szervezetet. Az antitestek olyan fehérjék, amelyek baktériumok vagy vírusok felszínén képesek megkötődni. Kötődésük más sejtek számára jelet ad arra, hogy elpusztítsák az antitestekkel fedett kórokozót.

    A T-limfociták egyrészt a vírusokkal szembeni védelmet biztosítják. Amikor egy vírus bejut egy sejtbe, a fertőzött sejtet különböző sejtfelszíni fehérjék képzésére bírja. A T-limfociták azok, amelyek felismerik ezeket a fehérjéket és az általuk kibocsátott molekulákkal elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket. A T-sejtek ezek mellett a daganatokkal szembeni védekezést is szolgálják.

    Hirdetések

    A leukémiák kialakulása

    A csontvelő őssejteket termel, amelyek a fent ismertetett különböző vérsejtek előalakjai. Az őssejtek azután különböző fázisokon túljutva alakulnak érett (vörösvértest, fehérvérsejt vagy vérlemezke) alakjaikká.

    Akut leukémiák esetén a fehérvérsejtek érési folyamata szakad meg. Az éretlen sejtek (más néven blasztok) gyorsan osztódnak, és a szervezet bizonyos szerveiben vagy szöveteiben összegyűlve megzavarják annak működését. Az éretlen sejtek szabályozás nélküli szaporodása a csontvelőben kiszorítja a vörösvértestek és a vérlemezkék termelődését, kialakul a leukémia.

    Akut és krónikus leukémiák

    Akut leukémiák. Akut leukémiák esetén az elégtelen csontvelőműködés miatti tünetek mutathatók ki: sápadtság, fáradtság, vérzés (orrvérzés, könnyen szerzett véraláfutások), ismeretlen eredetű lázas állapot, fertőzések. Az akut leukémiák két fő típusa az akut limfoid leukémia (ALL), és az akut mieloid leukémia. A kétféle leukémia kialakításában eltérő vérsejtek vesznek részt.

    • Akut limfoid leukémia (ALL) esetén a T- vagy a B-limfociták és előalakjaik válnak daganatossá - ez utóbbiak valamivel gyakrabban. A leukémia ezen típusa gyermekkorban gyakoribb.
    • Akut mieloid leukémia (AML) más néven akut non-limfocitás leukémia (ANLL) esetén a monociták és/vagy a granulociták és előalakjaik  lesznek a daganatos sejtek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Krónikus leukémiák. Nem a blasztsejtek érésében támad zavar a krónikus leukémiák esetén, hiszen ilyenkor normális, érett kinézetű, de valójában hibás működésűek a sejtek. A krónikus leukémiák két fő csoportja, a krónikus limfocitás leukémia (CLL) és a krónikus mieloid leukémia (CML). Mikroszkóp alatt vizsgálva a vér sejtjeit a kétféle krónikus leukémia egyszerűen elkülöníthető.

    • A krónikus limfocitás leukémia (CLL) a T- vagy B-limfocitákat érinti. A B-sejt gyakrabban érintett, mint a T-sejt (ez utóbbi csak 5 százalékban). A betegségben szenvedőknél érettnek tűnő limfociták terjednek a nyirokcsomókban és más nyirokszervekben. Az első tünet a panaszt nem okozó nyirokcsomó-megnagyobbodás lehet.
    • Krónikus mieloid leukémia (CML) esetén a túlzott granulocitatermelés jellemző. Alattomosan jelentkező általános tünet a fáradtág, étvágytalanság, gyengeség, fogyás, láz, éjjeli izzadás, hasi teltségérzés, lépmegnagyobbodás.

    Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész
    Lektorálta: Prof. Dr. Kiss Csongor, onkológus

    4/1 Kik a veszélyeztetettek? | 4/2 | 4/3 Milyen tünetekkel jár a leukémia?

            

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Terjed az influenza

    EMMI

    2018. február 12-18. között 69 150 fő kereste fel orvosát. Ismerje meg a részleteket!

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    Az akut limfoid leukémia (ALL) tünetei és...

    Az akut leukémia a csontvelői eredetű vérképző sejtek daganatos sejtburjánzása által alakul ki. Az alapján, hogy elsősorban a...

    Gyermekkori rosszindulatú daganatos...

    A gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségeket az érintett betegcsoport jellege (15 év alatti gyermekek) és az ellátás speciális igényei...

    A krónikus myeloid leukémia (CML) tünetei...

    A krónikus myeloid leukémia (CML) a fehérvérűség egyik lassú kialakulású, több éves lefolyással járó, krónikus fajtája, melynek...

    A génterápia lehetőségei

    A genetikai betegségek kezelése csak tüneti terápiára szorítkozik, nincs lehetőség magának a kiváltó tényezőnek a kiiktatására. A...

    Köldökzsinórvér: Megéri őssejtet...

    "Nemsokára kisbabám születik és tanácstalan vagyok. Levetessük-e a köldökzsinórvért? Milyen esetekben nyújthat segítséget az őssejt?...

    Leukémia - Kik a veszélyeztetettek?

    Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják. A leukémiákban azonban...

    Mire utal az éjszakai izzadás?

    Az éjszakai izzadás hátterében gyakran ártalmatlan okok állnak. Néha azonban komoly betegség egyik jele is lehet. Utóbbi esetben más...

    Limfóma: A leghatékonyabban gyógyítható...

    Keveseket sújt a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, ezért a nem közvetlenül érintetteken kívül, a lakosság körében nem sok szó esik a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA