• A leukémiáknak négy fő típusa ismert, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, más a betegség lefolyása, kezelési módja és kilátása.

    A téma cikkei

    4/2 Kik a veszélyeztetettek?
    4/2 A leukémiák típusai
    4/3 Milyen tünetekkel jár a leukémia?
    4/4 A leukémiák kezelési lehetőségei

    A vér sejtjeit a csontvelő és a nyirokrendszer képzi. Ezek a sejtek az oxigénszállításért felelős vörösvértestek, a fertőzésekkel szembeni védelemben szerepet játszó fehérvérsejtek és a véralvadásban nélkülözhetetlen vérlemezkék. A fehérvérsejtek további három fő típusra oszthatók: granulocitákra, monocitákra és limfocitákra.

    Granulociták, monociták és limfociták

    A granulociták apró hólyagszerű részecskéket tartalmaznak, amelyekben elhelyezkedő speciális fehérjék (enzimek) képesek különböző kémiai anyagokat lebontani és baktériumokat elpusztítani.

    A csontvelő és a nyirokrendszer

    A csontvelő a szervezet nagyobb, általában csöves szerkezetű csontjainak belsejében található laza, szivacsos szerkezetű szövet. A nyirokrendszerhez tartozó szervek: a hasüregben található lép, illetve a szegycsont alatt - elsősorban gyermekkorban megtalálható - csesemőmirigy (timusz), illetve az orr- és a garatmandulák. A nyirokrendszer részei még a teljes szervezetet behálózó nyirokerek és az ezek mentén elhelyezkedő kapcsolóállomások, a nyirokcsomók. A nyirok sejteket tartalmazó tejszerű folyadék. A nyakon, a hónaljban, a hasüregben és a mellkasban a nyirokcsomók csoportjai találhatók.

    A monociták szintén védik a szervezetet különböző kórokozókkal szemben.

    A fehérvérsejtek harmadik csoportját képező limfociták további két fő típusra oszthatók: T és B limfocitákra, ezek az immunrendszeren belül különböző feladatokat töltenek be.

    A B limfociták antitestek termelésével védik a szervezetet. Az antitestek olyan fehérjék, amelyek baktériumok vagy vírusok felszínén képesek megkötődni. Kötődésük más sejtek számára jelet ad arra, hogy elpusztítsák az antitestekkel fedett kórokozót.

    A T limfociták egyrészt a vírusokkal szembeni védelmet biztosítják. Amikor egy vírus bejut egy sejtbe, a fertőzött sejtet különböző sejtfelszíni fehérjék képzésére bírja.

    A T limfociták azok, amelyek felismerik ezeket a fehérjéket és az általuk kibocsátott molekulákkal elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket.

    A T sejtek ezentúl daganatokkal szembeni védekezést is szolgálják.

    Hirdetések

    A leukémiák kialakulása

    A csontvelő őssejteket termel, amelyek a fent ismertetett különböző vérsejtek előalakjai. Az őssejtek azután különböző fázisokon túljutva alakulnak érett (vörösvértest, fehérvérsejt, vagy vérlemezke) alakjaikká.

    Akut leukémiák esetén a fehérvérsejtek érési folyamata szakad meg. Az éretlen sejtek (másnéven blasztok) gyorsan osztódnak, és a szervezet bizonyos szerveiben vagy szöveteiben összegyűlve megzavarják annak működését. Az éretlen sejtek szabályozás nélküli szaporodása a csontvelőben kiszorítja a vörösvértestek és a vérlemezkék termelődését, kialakul a leukémia.

    Akut és krónikus leukémiák

    Akut leukémiák. Akut leukémiák esetén az elégtelen csontvelőműködés miatti tünetek mutathatók ki: sápadtság, fáradtság, vérzés (orrvérzés, könnyen szerzett véraláfutások), ismeretlen eredtű lázas állapot, fertőzések. Az akut leukémiák két fő típusa az akut limfoid leukémia (ALL), és az akut mieloid leukémia. A kétféle leukémia kialakításában eltérő vérsejtek vesznek részt.

    • Akut limfoid leukémia (ALL) esetén a T vagy a B limfociták és előalakjaik válnak daganatossá - ez utóbbiak valamivel gyakrabban. A leukémia ezen típusa gyemekkorban gyakoribb.
    • Akut mieloid leukémia (AML) másnéven akut non-limfocitás leukémia (ANLL) esetén a monociták és/vagy a granulociták és előalakjaik  lesznek a daganatos sejtek.

    Krónikus leukémiák. Nem a blasztsejtek érésében támad zavar a krónikus leukémiák esetén, hiszen ilyenkor normális, érett kinézetű, de valójában hibás működésűek a sejtek. A krónikus leukémiák két fő csoportja, a krónikus limfocitás leukémia (CLL) és a krónikus mieloid leukémia (CML). Mikroszkóp alatt vizsgálva a vér sejtjeit a kétféle krónikus leukémia egyszerűen elkülöníthető.

    (Írta: Dr. Lengyel Csongor; Lektorálta: Prof. Dr. Kiss Csongor, onkológus)

    4/1 Kik a veszélyeztetettek? | 4/2 | 4/3 Milyen tünetekkel jár a leukémia?

            

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   •  
   • Cikkajánló

    HCV terápiák

    A hepatitis C lappangó, halálos kór, amely ma már 100 százalékosan gyógyítható.

    Korpásodás

    A betegek életminőségét is jelentős mértékben ronthatják a panaszok. Mi okozza?

    A limfómák tünetei és okai

    A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük, melyek a nyirokszövet sejtjeinek, a T és B limfocitáknak, valamint a...

    A krónikus limfocitás leukémia (CLL) tünetei, kezelése

    A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló...

    Akut limfoid leukémia (ALL) tünetei és kezelése

    Az akut leukémia a csontvelői eredetű vérképző sejtek daganatos sejtburjánzása által alakul ki. Az alapján, hogy elsősorban a...

    A mielodiszpláziás szindróma tünetei, típusai és

    A mielodiszpláziás szindróma (MDS) egy gyűjtőfogalom: olyan betegségek tartoznak ide, melyekben valamilyen okból kifolyólag nem képződik...

    A Fanconi-vérszegénység (Fanconi-anaemia) tünetei és

    A Fanconi-anaemia ritka, öröklődő betegség. Az anaemia a csontvelő működésének egyre fokozódó defektusából adódik, emiatt ugyanis a...

    A génterápia lehetőségei

    A genetikai betegségek kezelése csak tüneti terápiára szorítkozik, nincs lehetőség magának a kiváltó tényezőnek a kiiktatására. A...

    Leukémia - Kik a veszélyeztetettek?

    Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják. A leukémiákban azonban...

    Milyen kilátásai vannak az akut leukémiával élő

    A felnőttkori heveny leukémia a vérképző sejtek daganatos burjánzását jelenti a csontvelőben, vérben, esetleg a nyirokszervekben. Évente...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA