Hogyan kerülje el a haspuffadást?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az állandó stressz károkat okozhat az emésztőrendszerében, különösen, ha hajlamos a puffadásra és gázképződésre.

A puffadást és a túlzott bélgáztermelést két fő dolog okozza. Ezek a tünetek kiváltó oka lehet az, hogy a lenyelt ételek nem megfelelő módon kerülnek emésztésre, illetve hogy túl sok levegőt nyel evés és ivás közben.

A túlzott mértékű levegő nyelés (aerophagia) meglehetősen gyakori állapot, melyet a stressz és szorongás tovább ront. Amennyiben az esküvője napja közeleg, nem meglepő, ha Ön is egyre rosszabbodó aerophagiát tapasztal magán.

Hosszú távú megoldások a hasi panaszokra
Az étrend illetve az életvitel megváltoztatása megkönnyíti az irritábilis bél szindróma illetve a hasonló tünetekkel járó betegségek elviselését. Bár szervezete nem reagál azonnal a változásra, a cél a hosszú távú megoldás.
Tippek irritábilis bél szindrómában szenvedőknek

A haspuffadás és gázosodás másik oka, ha a lenyelt élelmiszer nem megfelelően emésztődik. Ilyenkor a gyomorban lévő élelmiszer megemésztését baktériumok segítik, melyek azonban gázképződést okoznak.

Milyen lépéseket tehet ennek megelőzésére?

Figyeljen az étrendjére!

Noha az ideális az lenne, ha pontosan meg tudná határozni, mely ételek okoznak haspuffadást vagy túlzott gázképződést.

Bizonyos élelmiszerekről köztudott, hogy növelik a gázképződés kockázatát, ezek közé tartozik a bab, brokkoli, káposzta, karfiol, kelbimbó, kukorica, szója, és búzakorpa.

Kerülje a tejterméket!

A tejtermékek könnyen felfúvódást okoznak, amennyiben az Ön szervezete nem, vagy nem megfelelően tudja lebontani a tejcukrot, a laktózt. Noha nem biztos, hogy ez okozza az Ön panaszait, a biztonság kedvéért nem árt visszaszorítani, vagy megszüntetni a tejtermékek fogyasztását az esküvő előtti hét folyamán!

Relaxáljon!

Az aerophagia egyik fő kiváltó oka a stressz és a szorongás. Étkezések során próbáljon meg lassabban enni. Ha gyorsan eszik, több levegőt is nyel! Emellett szüneteltesse a rágógumizást, mely szintén okozhat többlet levegő nyelést.

Mozogjon!

A testmozgás segíti a szervezetben maradt gáz távozását, és csökkenti a puffadást. A hasi nyomás segítségével a gáz távozik, a puffadás csökken.

Amennyiben a puffadás továbbra is fennáll, illetve hasi fájdalommal, érzékenységgel jár, keresse fel orvosát. Előfordulhat, hogy súlyosabb probléma áll a tünetek hátterében.

Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.
Mi okozza a fokozott gáztermelés és mit tehetünk ennek elkerülésére?

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.