• A haspuffadás okai - Súlyos bajt is jelenthet!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A hasi puffadás az egyik leggyakoribb aspecifikus tünet. Kivizsgálásának menete függ a mellette megjelenő egyéb tünetektől és az életkortól. A puffadás kezelésének legfontosabb lépése a lehetséges ok kiderítése.

    Mi okozhatja a puffadást? Vezessen táplálkozási naplót!

    Elsőként fel kell jegyezni, hogy mikor jelentkezik a puffadás, van-e összefüggés étkezésekkel, esetleg valamelyik étellel. Mire enyhül a panasz és fontos információ, hogy történt-e változás a székelési szokásokban. A legegyszerűbb és leghasznosabb módszer a táplálkozási napló vezetése.

    Ezt áttekintve akár magunk is rájöhetünk a panaszok eredetére. 45 év alatti életkorban, a kivizsgálás előtt diétás szabályok betartásával, a táplálkozási módosítások a legtöbb esetben sikeresek.

    Tartós, legalább 1 hónapos panaszok a diéta mellett, azonban már indokolják a kivizsgálást. 45 év felett a puffadás hátterében gyakrabban szervi ok áll. Ekkor a diéta megkezdése mellett, javasolt a rutin fizikális vizsgálat, társuló tünetek mellett a belgyógyászati vizsgálat.

    Melyek a szükséges vizsgálatok?

    Első lépés a fizikális vizsgálat. Ennek része a has felszínes és mely betapintása. Ellenőrizhető a máj nagysága, a belek fokozott gáztartalma. A bélmozgások meghallgatása sztetoszkóppal. Gyanús eltérések esetén, a következő lépés a hasi ultrahang. Ekkor hasra helyezett vizsgálófejjel áttekintik a hasüreget.

    Hirdetések

    A rutin belgyógyászati és sebészeti vizsgálat része a végbél ujjal történő vizsgálata, hiszen ujjal elérhető magasságig áttapintható a  végbél, és a végbél záró izom működése is ellenőrizhető. A vizsgálatot a gázos belek nehezítik, ezért érdemes a vizsgálat előtt diétázni, ezzel növelni értékét.

    Vastagbéltükrözés


    A vastagbéltükrözés (colonoscopia) során láthatóvá válik a végbél, a szigmabél, a vastagbél leszálló, haránt és felszálló szakaszának illetve a vékonybél végső 10-20 cm-nek fala, nyálkahártyája. Vastagbéltükrözés >>

    Amennyiben a vastagbélben található okra van gyanú, a legtöbb információt a vastagbéltükrözés szolgáltatja. Ekkor lehetőség van az eszközön keresztül szövettani mintavételre is, ami fontos előny a képalkotó vizsgálatokhoz képest (hasi, kontrasztanyagos CT). Számos betegség gyanúja esetén nem nélkülözhető ez a típusú eszközös vizsgálat, ami végezhető bódításban, altatásban (ezekben az esetekben ambulánsan csak a megfelelő feltételek megléte mellett végezhető).

    Hasonlóan informatív vizsgálat a gyomor-bélrendszer felső szakaszáról a nyelőcső és gyomortükrözés. Ekkor a nyelőcső, gyomor és a duodenum (vékonybél kezdeti szakasza) teljes áttekintése történik meg. A látható nyálkahártya eltérések mellett szövettani vizsgálatra mintavételre van lehetőség ebben az esetben is.

     A haspuffadásról bővebben
    A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés.
    A haspuffadásról bővebben>>

    A végbél felől kontrasztanyagos feltöltés az irigoszkópia. Ez a vizsgálat a bélfal eltéréseit és rugalmasságát segít megítélni. A vastagbéltükrözés elterjedésével veszített jelentőségéből, de még manapság is alkalmazzák.

    A kontrasztanyagos gyomor-bél passage vizsgálat során a hígított kontrasztanyagot kell meginni, majd ezt követően nézik a haladását a gyomor-bél rendszerben. Az esetleg megváltozott bélperisztaltika, szűkületek, tágulatok kimutatására alkalmas, különösen a vékonybél betegség gyanúja esetén.

    A képalkotó vizsgálatok következő lépcsője a computer tomographia (CT). A hasi ultrahang által pontosan nem vizsgálható, illetve az ezen látott eltérések pontosítása miatt végzik a legtöbb vizsgálatot. Ez a vizsgálat vénás kontrasztanyag beadásával jár, és pár perces mozdulatlanságot kíván.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Lényeges, hogy a vizsgálat előtt néhány gyógyszer (gyakori cukorbetegség elleni készítmények) nem vehetők be.

    A laborvizsgálatok a máj és hasnyálmirigy működéséről szolgáltatnak információt. Ezen szervek vizsgálatának fontos része, hiszen pontosítják a feltételezett okokat. Lényeges még a székletben lévő vér kimutatása. Ez a vastagbél eredetű eltéréseknél pozitív, gyakran a daganatos megbetegedés első jele a puffadás mellett.

    Gyakran a hasi puffadás, panaszok hátterében húgyúti fertőzés áll. Amennyiben vizeléssel kapcsolatos tünet is van (gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, véres vizelet), vizeletvizsgálatra is sor kerülhet.

    Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?

    A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.
    Mi okozza a fokozott gáztermelés és mit tehetünk ennek elkerülésére? >>

    Melyek azon tünetek, amiknek megjelenése esetén az orvosi vizsgálat mihamarabb szükséges?

    • Hasi puffadás mellett, véres széklet jelenik meg.
    • A hasi puffadás a székelési szokások megváltozását kíséri (hasmenés, esetleg időnkét székrekedés és hasmenés váltakozva).
    • A haspuffadás szemmel láthatóan aszimmetrikus has elődomborodást okoz.
    • Több napig nincs széklet és a szelek is nehezen távoznak.
    • A hasi puffadás mellett kifejezett hányinger is jelentkezik.

    (WEBBeteg - Dr. Boros Miklós)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Mikor kell figyelni a K-vitamin bevitelre?

    A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ezért bizonyos gyógyszerek szedésekor mértékkel fogyasztható.

    Kérdések a magas vérnyomásról

    Mi a magas vérnyomás? Milyen tünetekkel jár a magas vérnyomás? További kérdések és válaszok.

    Hormonális fogamzásgátlás

    Mikor válik bizonytalanná a hormonális fogamzásgátló hatása? Hogyan pótolható, ha kimaradt egy tabletta?

    Hangszalagbénulás

    Valójában a gége izomzatának különböző eredetű bénulásairól van szó, melyeknek eredménye a gége mozgásainak zavara.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: ezvan
    Amire leggyakrabban nem is gondolnak az a bélféreg. A házi sintérek /háziorvos/ is inkább mindenféle sz... bogyót írnak fel hasi panaszokra,talán ezzel kéne kezdeni,és lesznek nagy csodálkozások !

    Írta: Vendég
    A betegségek kialakulásának legfőbb oka, hogy a gyógyszergyártó lobbi már talált rá elllenszert. Ha az emberek az első csábító lehetőségnek ellent tudnának állni, lehet, hogy nem az egész életünet betegként élnék le!

    Írta: Vendég
    Nagyon jo ez a cikk, mivel nagyon sok embert erint. En a Testkontrollbol nagyon sokat tanultam ahhoz, hogy helyesen etkezzem, de megis a kor elore haladtaval, En is tapasztaltam a haspuffadast, Elmentem orvoshoz, s kivizsgaltattam Magam es semmi elterest nem talaltak, de En meg az elejen, megfigyeltem ezeket a puffadasokat, es a stressz valtotta ki. Igy mindig tartok itthon gyogyteakat, s amikor erzem, hogy ingerultebb, idegesebb vagyok, akkor ebbol a teabol iszom naponta ketszer, nyugtato gyogytea keverek. Amikor idejeben fogyasztom a teat, akkor nem kovetkezik be a puffadas, viszont ha nem fogyasztom el mar az idegeskedeskor, akkor puffadok, tehat amikor megfigyeljuk es felismerjuk idejeben, s teszunk ellene, akkor nem fog megjelenni.