• A bárányhimlő tünetei és kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A bárányhimlő az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló járványos gyermekbetegség. Elsősorban zárt közösségben okoz járványt, ugyanis rendkívül fertőző: cseppfertőzéssel és légáramlattal terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. A betegségről Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász szakorvost kérdezte a WEBBeteg.

    Milyen típusú betegség a bárányhimlő?

    A téma cikkei

    3/1 A bárányhimlő tünetei és szövődményei
    3/2 A bárányhimlő elleni oltásról
    3/3 Bárányhimlő felnőttkorban

    A bárányhimlő, vagy orvosi nevén varicella hólyagos kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Kórokozója a herpes vírus csoportba tartozó Varicella zoster vírus (human herpes vírus-3), amely az övsömört is okozza (övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn).

    A vírus lappangási ideje 14 nap, de lehet ennél hosszabb is. A fertőzés közvetlen érintkezés és cseppfertőzés útján levegőn keresztül is terjed. Rendkívül fertőző vírus, a varicellás beteg rövid jelenléte is elég a fogékonyak fertőzéséhez (akik még nem estek át a betegségen vagy nem kaptak védőoltást). Már a lappangási idő utolsó napjaiban, a kiütések megjelenését megelőzően is fertőzőképes. Fertőző az orr- és garatváladék, a vér, a hólyagbennék.

    Hirdetések

    Mik a bárányhimlő tünetei?

    Gyakori kérdések

    Gyakori kérdések 35 éves vagyok, jelenleg zajlik nálam a bárányhimlő. A későbbi esetleges övsömört el tudom-e kerülni védőoltással? Dr. Pék Tamás, infektológus szakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

    Elkaphatom-e az övsömört egy bárányhimlős gyerektől?

    Meddig véd a bárányhimlő elleni oltás?

    Az egy-két napig tartó megelőző időszakban orrfolyás, fejfájás, levertség, hőemelkedés, láz lehetséges, de különösen kisgyermekeknél nem ritka, hogy a kiütések jelennek meg először.

    Jellemző és diagnosztikailag fontos, hogy a kiütések nem egyszerre jelennek meg, több napon keresztül újabb hullámokban lepik el a bőrt, ezért egy időben mindenféle kiütés látható.

    A hólyagbennék eleinte víztiszta, később zavarossá válik, és kisebb udvar veszi körül. A kiütések testszerte jelentkezhetnek, általában sűrűbbek az arcon, fejbőrön, törzsön, ritkábbak a végtagokon, de olykor a tenyereken, talpakon is láthatók.

    A kiütések 2-3 héten belül pörkösödnek és nyomtalanul leszáradnak, mivel a kiütések a hám felső rétegét érintik. Előfordul, hogy hónapokig látható pigment hiányos foltokat hagy maga után, vagy felülfertőződés esetén hegesedik.

    Nem ritka, hogy a garaton, a szájnyálkahártyán, nyelven, továbbá a nemi szervek nyálkahártyáján is láthatók hólyagok, melyek megpattannak és aftákká alakulnak, majd a bőrkiütések pörkösödésével egyidejűleg eltűnnek.

    A különböző betegségek kiütéseinek összehasonlítása

    Mit tegyünk, ha gyermekünk elkapta a bárányhimlőt?

    Ha elkapta a gyermek a bárányhimlőt, ágynyugalomra, van szüksége, láz esetén lázcsillapításra. A viszketés okozta nyugtalanság miatt a viszketési ingert csökkentő szereket adhatunk a gyermekünknek.

    A varicella lefolyása különböző, vannak enyhe esetek, kevés kiütéssel, általános tünetekkel. A súlyos formákban (amelyek különösen felnőtteknél gyakoriak) az egész arc, fej tele van hólyagokkal és a láz igen magas. Egyes esetekben a hólyagbennék véressé válik.

    Hasznos Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

    Korábban azt javasolták, hogy érdemes a bárányhimlőn minél korábban átesnie a gyermeknek, mivel ezzel megelőzhető a felnőttkorban kialakuló megbetegedés. Fontos azonban tudni, hogy a bárányhimlő már gyekmekkorban is járhat komoly szövődményekkel, továbbá az övsömör későbbi kialakulásának esélye is magasabb bárányhimlős betegeknél, mindenképp javasolható a vírus elleni védőoltás beadása.

    A varicella (bárányhimlő) elleni oltás a fertőzés esélyét jelentősen lecsökkenti, vagy a betegség sokkal enyhébb lefolyásban jelentkezik, a szövődmények megelőzhetők. Beadását olyan fogamzóképes korú nők esetén is érdemes megfontolni, akik vérvizsgálattal igazoltan nem estek át a fertőzésen (a terhesség korai szakaszában a bárányhimlő súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat).

    További ápolási tanácsok, ha bárányhimlős a gyermek:

    • A gyermek ne fürödjön, hanem inkább zuhanyozzon, a bőrét óvatosan puha törölközővel kell szárazra törölni.
    • A kis beteg ne menjen közösségbe, különösen kismamák, idősek, beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a bárányhimlő végzetes lehet!
    • A kiütéseket szárazon mentholos hintőporral kell kezelni.
    • A körmöket le kell vágni és gondosan tisztán tartani.
    • Normál hőmérsékletű szobában, nem túl meleg takaróval kell betakarni.

    Milyen szövődményei lehetnek?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A varicella szövődményei szerencsére ritkák. Viszketés, vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. Szerencsére ritka szövődmény az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás. Ez két típusban jelenik meg. Az enyhébb forma a kisagyra lokalizálódik, járászavarral, remegéssel, nystagmussal jár, és utótünetek nélkül gyógyul. Jóval súlyosabb a teljes agyvelőgyulladás, ami súlyos maradandó károsodást okoz.

    Ritka szövődmény lehet a tüdőgyulladás és a hólyagos Streptococcus baktériumfertőzést követő vesegyulladás. Előfordulhat szövődményként középfülgyulladás is. A szövődményes eseteket antibiotikumokkal kell kezelni. A gyermeket azért is ajánlatos bárányhimlő ellen beoltatni, mert nem tudjuk, ha a betegséget megkapja, az milyen formában zajlik le.

    Az övsömör felnőtt korban alakulhat ki a vírus ismételt aktiválódásakor. Erre akkor kerül sor, ha legyengül az immunrendszerünk, így az addig lappangó vírus ismét betegséget okoz.

    Bővebben Ismerje meg részletesen az övsömör betegséget is!

    Bővebben Bárányhimlő, rózsahimlő, skarlát, kanyaró: a kiütéses gyermekkori betegségekről részletesen

    Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász

    Forrás:  WEBBeteg 
    Orvos szerző: Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A csecsemőkori kólika

    WEBBeteg

    Ijesztőek lehetnek a tünetei, viszont kezelhető állapotról van szó! (x)

    A bőrápolás szerepe

    Vichy

    Ismerje meg a kifejezetten érett bőrre kifejlesztett kozmetikumok hatását! (x)

    Az övsömör tünetei és kezelése

    Az övsömör kialakulásáért ugyanazon vírus felelős, amely a bárányhimlőt is okozza - ez a Varicella zoster vírus. Övsömör csak azokon...

    A terhesség alatt jelentkező kiütések...

    A terhesség alatt felléphetnek fiziológiás bőrelváltozások, de kialakulhatnak a terhesség során bőrbetegségek is. Milyen tünetek...

    Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró lázzal és kiütéssel járó fertőző megbetegedés, hazánkban a kötelező oltásnak köszönhetően 2002 és 2016 között csak...

    A lepkehimlő tünetei, okai, kezelése

    A lepkehimlőt ötödik betegségnek vagy erythema infectiosumnak is nevezik. A fertőző betegség kórokozója a Parvovírus B19. A fertőzés...

    Bárányhimlő felnőttkorban

    A bárányhimlő - bár ritkábban, mint gyermekkorban - felnőttkorban is előfordulhat. A betegséggel szemben csak azok védettek, akik...

    Amit a bárányhimlő elleni oltásról...

    A viszkető, piros, hólyagos pattanásokat és lázat okozó bárányhimlő védőoltással hatékonyan megelőzhető betegség. Mikor és kiknek...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A Normaflore Extra teljessé teszi a bakteriális vagy vírusos fertőzés okozta akut hasmenés kezelését!
    A hajhullás kellemetlen, akár lelkileg is megterhelő lehet. Van megoldás!
    Tudjon meg többet a gyulladásos bélbetegségről! Hasznos információk az IBD-ről.
    Újszülöttkorban gyakrabban fordulhatnak elő hasfájással, puffadással járó állapotok.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások