• A bárányhimlő lappangási ideje, tünetei és szövődményei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A bárányhimlő az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló járványos gyermekbetegség. Elsősorban zárt közösségben okoz járványt, ugyanis rendkívül fertőző: cseppfertőzéssel és légáramlattal terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. A betegségről Dr. Kiss Csilla Márta gyermekgyógyász szakorvost kérdezte a WEBBeteg.

    Milyen típusú betegség a bárányhimlő?

     Bárányhimlő - Ön tudta?


    A betegség életkortól független. A betegséget minden fogékony gyermek és felnőtt, aki nem esett át a varicellán elkaphatja.
    Bővebben a bárnyhimlőről a WEBBetegen>>

    - A varicella hólyagos kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Kórokozója a herpes vírus csoportba tartozó Varicella zoster vírus. A lappangási idő 14 nap, de lehet hosszabb is. A fertőzés közvetlen érintkezés és cseppfertőzés útján levegőn keresztül is terjed. A varicellás beteg rövid jelenléte is elég a fogékonyak fertőzéséhez. Már a lappangási idő utolsó napjaiban is fertőz. Fertőz az orr- és garatváladék, a vér, a hólyagbennék - fejti ki Dr. Kiss Csilla gyermekgyógyász szakorvos.

    Hirdetések

    Milyen jellegzetes tünetei lehetnek a bárányhimlőnek?

    A bárnyhimlő tünetei
    A bárányhimlő tünetei

    Az egy-két napig tartó megelőző időszakban fejfájás, levertség, láz lehetséges, de különösen kisgyermekeknél nem ritka, hogy a kiütések jelennek meg először. A bárányhimlő kiütései izoláltak.

    Jellemző és diagnosztikailag fontos, hogy a kiütések nem egyszerre jelennek meg, több napon keresztül újabb hullámokban lepik el a bőrt, ezért egy időben mindenféle kiütés látható. A hólyagbennék eleinte víztiszta, később zavarossá válik, és kisebb udvar veszi körül. A kiütések testszerte jelentkezhetnek, általában sűrűbbek az arcon, fejbőrön, törzsön, ritkábbak a végtagokon, de olykor a tenyereken, talpakon is láthatók.

    A kiütések 2-3 héten belül pörkösödnek és nyomtalanul leszáradnak, mivel a hám felső rétegét érinti. Előfordul, hogy hónapokig látható pigment hiányos foltokat hagy maga után, vagy felülfertőződés esetén hegesedik.

    Nem ritka, hogy a garaton, a szájnyálkahártyán, nyelven továbbá a nemi szervek nyálkahártyáján is láthatók hólyagok, melyek megpattannak és aftákká alakulnak majd a bőrkiütések pörkösödésével, egyidejűleg eltűnnek.

    Mit tegyünk, ha gyermekünk elkapta a bárányhimlőt?

    Ha elkapta a gyermek a bárányhimlőt, ágynyugalomra, van szüksége, láz esetén lázcsillapításra. A viszketés okozta nyugtalanság miatt a viszketési ingert csökkentő szereket adhatunk a gyermekünknek.

     Övsömör és bárányhimlő - Ön tudta?


    Az övsömör (herpes zoster) kialakulásáért ugyan azon vírus felelős, amely a bárányhimlőt (varicella) is okozza - ez a varicella zoster vírus (más néven human herpes vírus-3). Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn. Az övsömörről részletesen>>

    A varicella lefolyása különböző. Vannak igen enyhe esetek, kevés kiütéssel, enyhe általános tünetekkel. A súlyos formákban, amelyek különösen felnőtteknél gyakoriak az egész arc, fej tele van hólyagokkal és a láz igen magas.

    Egyes esetekben a hólyagbennék véressé válik. A kiütés szárazon kezelendő. A körmöket le kell vágni és gondosan tisztán tartani.

    A gyermeket meg lehet fürdetni, de óvatosan puha törülközővel kell a bőrét szárazra felitatni. A kiütéseket szárazon mentholos hintőporral kell kezelni. Normál hőmérsékletű szobában, nem túl meleg takaróval kell betakarni.

    Milyen szövődményei lehetnek a bárányhimlőnek?

     Láz és lázcsillapítás gyermekkorban


    A gyermekorvosok mindennapi munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy a szülők nincsenek tisztában a láz fogalmával és a lázcsillapítás módjaival. Láz és lázcsillapítás gyermekkorban>>

    A varicella szövődményei ritkák. Viszketés, vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. Szerencsére ritka szövődmény az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás. Ez két típusban jelenik meg. Az enyhébb forma a kisagyra lokalizálódik, járászavarral, remegéssel, nystagmussal jár, és utótünetek nélkül gyógyul. Jóval súlyosabb a teljes agyvelőgyulladás, ami súlyos maradandó károsodást okoz. Ritka szövődmény lehet a tüdőgyulladás és a hólyagok Streptococcus baktériumfertőzést követő vesegyulladás. Előfordulhat szövődményként középfülgyulladás is. A szövődményes eseteket antibiotikumokkal kell kezelni. A gyermeket ajánlatos bárányhimlő ellen beoltatni, mert nem tudjuk, ha a betegséget megkapja, az milyen formában zajlik le - szögezte le a doktornő.

     Láz és lázcsillapítás


    A normál testhőmérséklet 36,6 °C, napi ingadozást mutat, azaz reggel alacsonyabb, és folyamatosan emelkedik. Délután 4 és 6 óra között a legmagasabb, tehát a 36°C és 36,9°C fok közötti testhőmérsékletet normálisnak tekintjük. Maghőmérsékletet a végbélben és a fülben mérhetünk, ez 1°C fokkal magasabb a hónaljban mért hőmérsékletnél - a bőr kisereinek összehúzódása ugyanis hőcsökkentő hatású.
    Lázmérésnél figyelembe kell venni a mérés helyét, idejét is. Megbetegedés esetén ugyanúgy számolni kell a testhőmérséklet napi ingadozásával, mint egészséges állapotban. Léteznek speciális lázminták, ilyenek lehetnek a lázkiugrás, a visszatérő magas láz, a folyamatos magas láz, ezek kóros folyamatokra utalhatnak, és a betegség megállapításánál segítséget nyújthatnak, de hangsúlyozni kell, hogy pusztán ezek alapján diagnosztizálni nem lehet.
    Magas láz esetében lázgörcs kialakulására is számítani kell, ha 6 év alatti páciensről, azaz gyermekről, vagy speciális betegségben, epilepsziában szenvedő páciensről beszélünk. Ezt megelőzendő a lázcsillapítás feltétlenül javasolt. Láz és lázcsillapítás>>

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Teljes élet IBS-sel? Igen!

    Jellemző Önre a hasi diszkomfort-érzés? Gyakran görcsöl, puffad és fáj a hasa? Hogyan kezelhető az IBS? (x)

    Élelmiszereink víztartalma

    Az élelmiszereink víztartalma befolyásolja szervezetünk hidratáltságát. Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségektől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és környezetünket.

    A barátok egészségvédő szerepéről

    Számos kutatás bizonyítja, hogy az elszigeteltség és a szoros érzelmi kapcsolatok hiánya fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (2)
    Írta: migdmagd
    2013-12-07 18:09
    Gyerekeim be vannak oltva, ennek ellenére elkapták (gyerekorvos tájékoztatott róla, hogy ez megeshet), de 3 pöttyel a nyakukon, minden egyéb tünet nélkül átvészelték.

    Írta: agimama
    2013-02-12 13:47
    Nálunk is nemrég tombolt a bárányhímlő, de a Pox Clin habbal sikerült átvészelni és heg sem maradt, tök jól hűsített, és viszketést gátolt!