Táplálkozási zavarok a tévézés miatt

Medipress
megjelent:

Gondolta volna, hogy a passzív tévézés befolyásolhatja a táplálkozási szokásokat? Egy új tanulmány szerint, az indirekt médiahatás rendkívül káros hatással lehet különösen a tinédzserek testképére.

Azok a szülők, akik szeretnék csökkenteni a televízió gyerekekre gyakorolt negatív hatását, első lépésként általában kikapcsolják a készüléket. A kutatók szerint azonban ez lehet, hogy kevés.

A Harvard Orvosi Karán a Globális Egészségügy és Társadalmi Orvostani tanszék kutatói, megvizsgálták a médiafogyasztás és a táplálkozási zavarok közti összefüggést, a Fidzsi-szigeteken lakó tizenéves lányok körében. Meglepő megállapításra jutottak. A résztvevőknek nem is kellett otthon tévézniük ahhoz, hogy megemelkedjen körükben a táplálkozási zavarok tüneteinek szintje.

Nem nézik a tévét mégis hatással van rájuk

Valójában a legtöbbet az nyomta a latba, hogy az illető lány barátai és iskolatársai közül hányan tévéztek. Ezzel ellentétben a direkt hatás nem számított független faktornak, mikor figyelembe vettek olyan tényezőket, mint a városi lakhely, a testalkat, vagy más hatások. Úgy tűnt, hogy a hozzáállás változása a passzívan tévéző csoportban sokkal erősebb faktor, mint azoknál, akik valóban nézték a műsorokat. A társak tévézése 60 százalékkal emelte az esélyt a táplálkozási zavarra, függetlenül attól, hogy az adott lány maga nézett-e tévét.

A vezető szerző, Anne Becker elmondta, hogy ez a tanulmány kísérelte meg elsőként meghatározni a társas hálózatok szerepét, a médiafogyasztás táplálkozási zavarokra gyakorolt negatív következményeinek terjedésében. Az eredmények arra utalnak, hogy a társas hálózatok nem csak kevéssé hatnak a táplálkozási zavarokra, de valódi aggodalomra adnak okot. Aki szülőként fontolgatja a kulturális hatások visszaszorítását a gyermeknevelésben, nem elég, ha egyszerűen kikapcsolja a tévét. Ha be akar avatkozni, közösségi vagy társas szinten érdemes megtenni.

A műsorok tartalma is befolyásoló tényező

Becker reméli, hogy a cikk majd vitát indít el a felelősségteljes műsorközlés és a médiatartalmak szabályozása terén, hogy megelőzzék a passzív hatásokat. Nehéz rávenni a médiatartalmak alkotóit, hogy üljenek le, és gondolják végig, mivel tudnák megnyugtatni az embereket, hogy termékeik nem károsak a gyerekekre.

A kutatónak ez a második tanulmánya, mely a média fidzsi lakókra gyakorolt hatásait vizsgálta. A helyszín ideálisnak bizonyult ehhez, mivel a televíziós adások csak a 90-es években indultak, a régiók pedig jelentősen eltérnek egymástól a médiahasználatban. Néhány elmaradottabb vidéken még elektromos áram, mobiltelefon, tévé és internet sem volt a 2007-es adatgyűjtés időpontjában. Az első tanulmánya a táplálkozási zavarok terjedését mutatta azután, hogy 1995-ben megkezdődött a szigeten a televíziós sugárzás.

Más kultúrákban is zavart okozhat

A Fidzsi-szigetek azért is egy különösen érdekes eset, mert a hagyományaik a hatalmas testalkatot részesíti előnyben, éles ellentétben a nyugati műsorok által közvetített ideállal. A lányok gyakran példaképeknek tekintik a színésznőket, a sikert pedig társítják a soványsággal.

Valószínűleg ez okozta a fidzsi tinédzserlányok körében, az étkezési zavarok megjelenését és terjedését. Egész eddig azonban nem tudták, hogy ebből mennyi írható az egyén társas hálózatának számlájára.

Nicholas Christakis, orvosi szociológia-professzor tanulmányozta az egészségügyi problémák társas hálózatokon keresztül történő terjedését. Véleménye szerint nem kellene azon meglepődni, hogy sokkal nagyobb a média indirekt hatása, mint gondolnánk. Sokan nem figyelnek oda rá, de arra igen, hogy mit mondanak a barátaik. Ez egy olyan átszűrődési folyamat, ami a társas hálózatok sajátossága.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.