Ebola: minimális a betegség behurcolásának esélye

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Mivel az Ebola nem egy légutakon keresztül terjedő vírus, hanem testváladékkal terjed, és dominánsan csak az afrikai régiót érintette, nem kell attól tartanunk, hogy nagyméretű járványokat okozna, átterjedne Európára. Az általunk megkérdezett infektológus főorvos mindenesetre azt tanácsolja, jelenleg ne utazzunk Afrikába.

Az Egyesült Államokban jóváhagyták Libéria azon kérését, hogy küldjenek mintaadagokat egy amerikai kísérleti gyógyszerből. A készítményt a WHO szakértője juttatja el rendeltetési helyére. Közben meghalt a Spanyolországban Ebola-vírussal kezelt misszionárius. Ezzel meghaladta az ezret a járvány halálos áldozatainak száma.

Több mint ezer halott

A vírusfertőzés miatt összesen 1013-an haltak meg az érintett nyugat-afrikai országokban. Múlt csütörtöktől szombatig 52-vel emelkedett a halálos áldozatok száma: 29-en Libériában, 17-en Sierra Leonéban, 6-an Guineában hunytak el. A fertőzöttek száma csaknem 1900-ra tehető.

Dr. Jancsik Viktor, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Klinikai Farmakológiai, Infektológiai és Allergológiai Intézet részlegvezető főorvosa a WEBBeteg.hu kérdésére elmondta: Nincs sok információnk az Eboláról, én sem tudom megmondani, mennyire kell tartanunk tőle. Én is csak a járványügyi szakértőkre tudok hagyatkozni, akik azt mondják, hogy a fejlettebb államokban, így Európában nincsenek jelen azok a szokások (pl. halottak mosása, megérintése, ölelgetése a temetkezés előtt), illetve a higiénia hiánya, amik a járvány rohamos terjedését okozzák Nyugat-Afrikában.

A betegség kezdeti fázisában nincsenek specifikus tünetek - folytatta a főorvos. Ha valakinek láza van, elesetté válik, hányása és hasmenése van, bármilyen vírus állhat a háttérben. Igen gyakori tünetekről van szó. Ilyenkor nem feltétlenül gondolunk ebolára.

Nem légutakon keresztül terjed a vírus, ha ez így lenne, akkor pillanatok alatt végigfutna és még súlyosabb járványt okozna. A szoros kontaktus, a beteg vérével, váladékával, székletével való érintkezés okozza a legnagyobb problémát az érintett afrikai régióban. Az Ebola egy járványügyi higiénés intézkedéssel, a betegek elkülönítésével, a fertőzésgyanús betegek karanténba helyezésével sokkal jobban megfékezhető, mint egy légúti terjedésű vírus.

A legfontosabb az izolálás!

Mit kell tenni akkor, ha Magyarországra egy gyanús beteg érkezik? Kérdeztük dr. Jancsik Viktortól. A legfontosabb az elkülönítés, a védőfelszerelés használata, a higiénia betartása – válaszolta.

A trópusi betegségekben szenvedőket a Szent László Kórházban kezelik, egy elkülönített részen, egy olyan labor is rendelkezésre áll, ahol 24 óra alatt ki lehet mutatni a vírust. Nekünk is meg vannak a jogosítványaink a trópusi betegségek kezelésére, bár még nem találkoztunk hazánkban Ebolával – tette hozzá a főorvos.

Kísérleti készítmény az Ebola ellen?

Bizonytalan, de talán hatékony ellenszerrel próbálkoznak, kérdés, hogy pontosan milyen kísérleti fázisban van a készítmény. Amíg nincs tesztelve, nem lehetne alkalmazni generálisan, nincs tisztázva annak hatékonysága, mellékhatásai. Rizikós lehet egy ilyen gyógyszer alkalmazása, ezt alaposan át kellene gondolni – véli a főorvos.

Ne utazzunk az érintett térségbe!

A Külügyminisztérium szerint vannak magyarok a járvány sújtotta nyugat-afrikai országokban, de ők nem akarnak haza jönni. „A legveszélyeztetettebb országokban - Sierra Leone, Libéria, Guinea - egyetlen egy magyar állampolgárról tudunk, de ő nem jelezte azt, hogy haza szeretne térni. Nigériában 50 magyar van, ők házasságban élnek, vagy kint dolgoznak, ott sem jelezte senki, hogy haza szeretne térni – mondta Nagy Anna külügyi szóvivő. A Külügyminisztérium egyébként a következő napokban utazásra nem ajánlott országok közé sorolja Sierra Leone-t, Libériát és Guineát, Nigéria egyelőre még nem kerül ebbe a körbe. Az általunk megkérdezett főorvos sem javasolja a régióba való utazást, sőt, egész Afrikába sem tanácsolja azt. (Forrás: MTI)

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.