• Vastagbél-tükrözés: colonoscopia, béltükrözés

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Plósz János, gastroenterológus

    Jelenleg még mindig a vastagbél-tükrözés a legmegbízhatóbb a bélbetegségek megítélésében, a diagnosztika mellett terápiás lehetőséget is ad, így az egyéb vizsgálómódszerek alkalmazása során észlelt eltérések is colonoscopia elvégzését teszik szükségessé.

    A colonoscopia a végbél (rectum), a szigmabél, a vastagbél illetve a vékonybél-vastagbél átmenet vizsgálatára szolgáló eljárás, melynek során a vizsgáló a nyálkahártya valós képét látja. Korábban száloptikás eszközöket használtak, jelenleg már a legtöbb laborban video-endoszkópok vannak.

    Utóbbi esetben a 130-150 cm hosszú, hajlékony, irányítható véggel rendelkező, ujjnyi vastag eszköz végén mini-videokamera van, melynek jelét a vizsgáló külső monitoron figyeli. A vizuális megtekintéshez világítás is szükséges, ezt nagy fényerejű, hideg fényforrás biztosítja. Lehetőség van a vizsgálat során levegő és víz bejuttatására és szívással való eltávolítására, melyek szintén szükségesek a vizsgálat elvégzéséhez.

    Cikkünk a hirdetés után folytatódik

    Előkészületek

     Mikor végeznek colonoscopiát?


    A vastagbéltükrözés indikációi a következők: hasi fájdalom, véres széklet, tartós szorulás, hasmenés, székelési habitus megváltozása, gyulladásos bélbetegség gyanúja illetve vastagbélrák szűrővizsgálat részeként. A vizsgálat során a diagnosztika mellett terápiás beavatkozás is történhet (polip-eltávolítás, vérzéscsillapítás, biopsziás mintavétel szövettani vizsgálatra).

    A vizsgálat 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend) és gyógyszeres előkészítést (hashajtást) igényel. Általában a vizsgálatot megelőző napon délben már csak üres leves fogyasztását javasoltjuk, majd a hashajtó bevételét. Ez bármelyik megfelelő erősségű készítmény lehet, jelenleg a legelterjedtebb a ricinus (mely olajos állagánál fogva zavarhatja a megtekintést és sokaknál hányingert, hányást okozhat), az ízesített, receptköteles oldatok, illetve a foszfoszóda készítmények. Ezt követően nagy mennyiségű folyadék (víz, tea) bevitele javasolt a bél teljes kitisztítására.

    Közvetlenül a vizsgálat előtt a páciens még 1-2 beöntést kaphat. A vizsgálatot általában bódításban végezzük, bódító-fájdalomcsillapító injekció segítségével. Ezt követően rövid megfigyelés, pihenés szükséges illetve a gépjármű-vezetés tilos. A terápiás beavatkozások előtt szükséges a vérkép, vérzési és alvadási paraméterek ismerete (vérvétel) illetve véralvadásgátló (Syncumar, Marfarin) vérlemezke-gátló (Aspirin, Astrix) szerek szedésének átmeneti felfüggesztése. A vizsgálat elvégzéséhez írásos beleegyezés szükséges.

    Hogyan zajlik a vizsgálat?

    Vastagbéltükrözés
    Vastagbéltükrözés

    A vizsgálat során a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vizsgálat alatt, az orvos utasítására, asszisztensi segítséggel a hátára esetleg jobb oldalra illetve ritkán hasra is kell fordulnia a páciensnek. Az eszközt csúszást elősegítő zselével kenjük be, majd óvatosan a végbélbe vezetjük. A vizsgálat során a bélnyílást levegő befúvásával illetve időnként víz bejuttatásával feltágítjuk. A vizsgálat célja, hogy a vakbélig, illetve a vékonybél-vastagbél beszájadzásig jussunk el. Ennek időtartama 10-40 perc lehet.

    A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt haspuffadást, hasi görcsöket, a beleket borító hashártyalemezek feszülése miatt hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket okoztak, ezek a panaszok gyakrabban jelentkeznek.

    A gyógyszeres előkészítés szédülést, hányingert, hányást, csuklást okozhat. A vizsgálat befejezését követően a páciens azonnal leletet kap, mennyiben szövettani mintavétel történt, annak eredménye 1-2 hét múlva várható. Ha terápiás beavatkozás is történt, ennek kockázatától függően intézeti megfigyelés is szükséges lehet.

    A vizsgálat során szövődményként bélátfúródás, a polip eltávolításának helyén vérzés jelentkezhet. Ez utóbbi általában endoszkópos úton ellátható, előbbi műtétet igényel.

    Egyéb vizsgálati módszerek

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    A vastagbél-tükrözést a megterhelő előkészület és a vizsgálat fájdalmassága miatt próbálják más módszerekkel kiváltani. Irrigoscopia során hasonló előszületet követően röntgen-átvilágítás során a végbélen át röntgen kontrasztanyagot juttatnak a vastagbélbe (a vizsgálat csak diagnosztikus, egymásra vetülések, széklet zavarhatja a megítélést).

    CT-colonoscopia során szintén alapos béltisztítás után a végbélen keresztül levegővel töltik meg a vastagbelet, majd CT-vizsgálat történik. Ezt követően számítógépes feldolgozás eredményeképpen a vastagbél-nyálkahártya képe megjeleníthető. Korlátai hasonlóak az irrigoscopiához, bár a nyálkahártya sokkal jobb megítélését teszi lehetővé.

    Napjaink nagy slágere a kapszulás endoscopia. Jelenleg ez csak vékonybél vizsgálatára alkalmas, de folynak fejlesztések, hogy vastagbél-vizsgálatra is alkalmas metódust hozzanak létre.

    (WEBBeteg - Dr. Plósz János, gastroenteorológus)

    Legutóbb frissült: 2013.10.20 03:11

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (18)
    Írta: Gábor
    2014-04-09 20:41
    Én a Kútvölgyiben voltam ma tükrözésen. Ez volt az első ilyenem, előtte persze elolvastam a fél internetet, és rengeteg rosszat hallottam a vizsgálatról, kicsit félve vágtam neki. Nem tudom szabad-e (illik-e) nevet kiírni ilyen fórumon, de Tamássy Klára főorvosnő és két kolléganője végezte a vizsgálatot, és érzéstelenítés nélkül is (amit egyébként ajánlottak, de nem kértem) könnyen viselhető volt. Egyebekben is úgy bántak velem, ahogy minden orvosnak kellene a pácienseivel, emberiek voltak, figyelmesek, türelmesek, mindenről tájékoztattak és így méltósággal tudtam kezelni ezt az egyébként elég lehetetlen helyzetet. (Eddig ha egy orvos azt mondta, hogy derékig vetkőzzek, általában fentről értette...) Nem vonom kétségbe, hogy más komoly fájdalmakkal viseli ugyanezt, biztosan alkati kérdés / probléma függvénye is, de gyanítom, hogy a vizsgálat viszonylagos fájdalommentessége is nagyban köszönhető annak, hogy ez a csapat nagyon jól végezte a dolgát. Még egyszer köszönet nekik, aki pedig még előtte van, az ne féljen, úgy tűnik nem törvényszerűen fájdalmas ez.

    Írta: Balázs
    2012-11-16 20:00
    A Picoprepről nekem is jó emlékeim vannak, jól kitisztított, bár furcsa volt, hogy amikor feloldottam a vízben, picit felmelegedett. Ízre tényleg narancsos, bár narancs üdítőt nem szoktam langyosan inni. A béltükrözéseről már kevésbé volt kellemes. Nagyon fájt, feszítő érzés volt, engem nem altattak.

    Írta: Mariann
    2012-10-11 12:29
    Nekem sincsenek a vizsgálatról jó emlékeim, csak titeket tudnálak ismételni. Komolyan mondom, a "legjob" benne az előtte levő béltisztitás. Amit Terézia is írt, én is Picopreppet kaptam, nem volt miatta olyan érzésem, mintha gyógyszer lenne, inkább valami narancsos üdítő, az édesítőszeres fajtából. De ettől olyan szépen kitisztultam, hogy csak na.

    Írta: Terézia
    2012-10-10 10:56
    Én Ceglédi korházba vóltam hiába kértem az altatásos módszert a doktórnő nem ajánlotta mert úgymond nemtud a beteggel kóperálni.A kábitás meg nekem nem ért semmit.DE hozzá teszem lehet hogy azért fájt annyira mert előte vólt több műtétem ami befolyásólta a vizsgálat menetét.

    Írta: Olivér
    2012-10-09 18:43
    No, én is ma voltam ezen a vizsgálaton, a SOTE II. Belgyógy klinikáján, az itt olvasottam alapján nagyon féltem a vizsgálattól, főleg mivel egyszerre, egy napon csinálták gastroscopiával (gyomortükrözés), igaz mert én szerettem volna így letudni mindkettőt. Mélykábításban, vagy altatásban végezték. Egyetlen másodpercre nem emlékszem, beadott az aneszteziológus valami intravénás vackot és 4 óra egyszerűen kiesett az életemből, így igazi tapasztalatom erről a vizsgálatról nincs, holott megtörtént velem, de tényleg semmire nem emlékszem, ahogy elnéztem itt ez az általános eljárás, tehát aki oda megy no para :) Utólag viszont kellemetlen volt, 2× is epét hánytam meg szédelegtem stb. meg az éhségtől előtte remegtem, csillagokat láttam, fáztam, az kicsit kellemetlen volt. A várakozási idő is hosszú volt (9:00 ra volt időpontok 12:30 fele kerültem sorra) de megérte mert ahogy laikusként meg tudom ítélni jó munkát végeztek.

    Lapozzon a hozzászólások között!