Mire figyeljünk a kerti partin? - Égési sérülések

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos megjelent:

A kerti sütések, partik, összejövetelek a finom ételekről és a jó társaságról szólnak, de néha kellemetlenségek is történnek. Segítünk, hogy úrrá legyen a váratlan helyzeteken.

A kerti partik központját jelentik a közös főzési lehetőségek, legyen szó grillezésről, szalonnasütésről vagy bográcsban elkészített ételekről.

Az égés fokozatai

I. fokú égésben csak a legfelső bőrréteg károsodik, megduzzad, vörös, fájdalmas lesz.
II. fokú égésben a bőr mélyebb rétegei is károsodnak, az érintett területen hólyagok képződnek, melyekben eleinte átlátszó, később sárgává, gennyessé váló folyadék jelenik meg.
III. fokú égésben több a hólyag, melyek mélyebben is helyezkednek el, és közöttük az égett bőr szürke színű.
IV. fokú égésben a bőr és az alatta lévő szövetek elszenesednek.

Fontos azonban tudni, hogy ezen alkalmak komoly égési sérüléseket is okozhatnak mind a házigazda, mind vendég számára is. Megégetheti bőrünket nemcsak a nyílt tűz vagy felforrósodott edény, sütőlap, bogrács, nyárs, hanem a gőz vagy - akár jókora távolságból - a felforrósodott olaj, zsiradék is. Különösen legyünk óvatosak a gyújtófolyadékokkal, amelyek belobbanva igen súlyos égési sérüléseket okozhatnak.

A kerti balesetek szerencsére rendszerint enyhébb, felületes (I. fokú) égést okoznak, amelyek rendszerint a házi praktikákkal is gyógyulnak, és ha nem érintenek túl nagy felszínt, általában nincs szükség orvosi ellátásra.

Az égés súlyosságát sok tényező meghatározza, így például az érintett testfelület nagysága, az égés mélysége, foka, a sérült általános állapota, életkora - csecsemők, betegek, öregek veszélyeztetettebbek -, valamint az, hogy mely testrész szenvedett égési sérülést.

Semmilyen fokú égésnél

  • Ne tegyünk semmilyen port, kenőcsöt, zsiradékot, folyadékot (kivéve vizet) a sebre!
  • Ne érintsük kézzel a sérült területet!
  • Ha hólyagot látunk, azt ne szúrjuk ki, mert ezzel utat nyitunk a kórokozóknak! A hólyag nem igényel kezelést!

Ha nagy kiterjedésű az égett felület, akkor azon keresztül jelentős folyadékvesztéssel kell számolnunk (sokkveszély), valamint az égett testfelszín jó behatolási kapu a kórokozók számára is.

Teendők égési sérülések esetén

Akár a nyílt tűz, akár valamely forró tárgy okozza a sérülést, a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés 8-10 percen keresztül, amely a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja. Ez a kerti mulatságokon rendszerint könnyen megoldható.

Közepesen mély (II. fokú) és mély (III. és IV. fokú) égési sérülések esetén orvosi ellátásban, speciális kezelésben kell részesíteni a sérültet! Értesítsük a mentőket! Kiérkezésükig az első és legfontosabb tennivaló a hűtés, ugyanis annál súlyosabbak lesznek a következmények, minél tovább éri a szervezetet a hőhatás.

Az átlagosnál legyünk óvatosabbak akkor, ha öregek, súlyos krónikus betegek szenvednek égési sérülést, hiszen esetükben rosszabb a bőr regenerálódási képessége.

Különösképpen figyeljünk a tűz körül játszadozó kisgyerekekre, akik nemcsak elővigyázatlanabbak, hanem náluk már a kis bőrfelületre kiterjedő égés is relatíve nagynak számít!

(WEBBeteg; Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.