• Túlsúlyos gyerekek életvitele és a szülői felelősség

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szülők egy részének nincs elég önbizalma, hogy életbe léptessen és fenntartson olyan változásokat gyereke életvitelében, amelyek csökkentenék az elhízás kockázatát - állapították meg a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatói tanulmányukban.

    Elsie M. Taveras és kollégái 446, túlsúlyos gyereket nevelő szülőt kérdeztek ki arról, hogy mennyire érzik határozottnak magukat a szükséges életmódbeli változások véghezvitelében: határt szabni a televíziózásnak, eltávolítani a tévét a gyerekszobából, visszafogni a gyorsétkezdék látogatását, csökkenteni a cukros italok fogyasztását, növelni a fizikai aktivitást és javítani a család általános étkezési szokásain. A két és tizenkét év közötti gyerekek orvosainak és védőnőinek véleményét is felmérték.

    Hirdetések

    A Pediatrics című orvosi szaklap legfrissebb, júliusi számában megjelent tanulmányban a szerzők beszámoltak arról, hogy a lehetséges legalacsonyabb nulla és a maximális 24 pont közötti skálán a szülők önbizalmának átlagos értéke 13 volt. A legkevésbé elszántak a tévékészülék eltávolítása, a televíziózás korlátozása és a családi étkezési szokások megváltoztatása területén mutatkoztak a szülők.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az orvosok és a védőnők a legkisebb hatékonysággal a fizikai aktivitás, a tévézés korlátozása és a tévémentes gyerekszobák kérdéseiben tudtak tanácsokat adni a szülőknek.

    Taveras és kollégái szerint az önbizalmi index nagyobb volt a normál súlyú szülőknél azokhoz képest, akik maguk is túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, valamint a magasabb végzettséget is önbizalom növelő tényezőnek találták. Azok a szülők is nagyobb pontszámot értek el, akik úgy emlékeztek vissza, hogy korábbi erőfeszítéseiket a családi életmódváltozásra az orvos és a védőnő pozitívan értékelte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.