Halál külföldön - A halottszállítás szabályai és költsége

Dr. Ács Gábor †
szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász frissítve:

Egy haláleset mindig megrázza a hozzátartozókat, és akkor még nem tudják milyen sok és drága ügyintézés vár rájuk, különösen akkor, ha a haláleset határainkon túl következett be. Nem jobb a helyzet, ha a tragédia az Európai Unió területén történt. Ilyen esetben is csak az egyéni utasbiztosítás nyújthat fedezetet a költségekre.

Az országon belül is csak a nem fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben elhunyt személy esetében az orvosi rendelvényre történő, kórboncolási céllal végzett halottszállítás költségeit téríti meg az egészségbiztosító.

Külföldi tartózkodás során az Európai Unió vonatkozó rendeletei értelmében a magyar biztosítottnak az orvosilag szükséges ellátást egy másik tagállamban ugyanolyan feltételekkel kell nyújtani, mintha az illető adott tagállamban lenne biztosított. Ez azt jelenti, hogy ha az orvosilag szükséges ellátás az adott tagállamban biztosított személyeknek térítésmentes, akkor a magyar biztosított is térítésmentesen kaphatja az ellátást, egyéb esetben ugyanolyan mértékű térítést fizet, mint az adott tagállamban biztosított személy.

Az orvosilag szükséges ellátások az adott tagállam biztosítójával szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóknál vehetők igénybe. Az elhalálozással az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényessége megszűnik, tehát ettől a perctől kezdve mindenért, így a holtest tárolásáért, hűtéséért és a halottszállításért is jelentős összegeket kell fizetni. Unión kívüli országok esetében a két ország közötti államközi szerződések az irányadóak, de az elhunyttal kapcsolatos költségek mindenképpen a hozzátartozókat terhelik.

A konzuli szolgálat szerepe

Magyar állampolgár külföldön bekövetkezett halála esetén, a fogadó ország részéről mindig értesíteni kell a magyar konzuli szolgálatot. A konzuli szolgálat feladatai:

  • a halotti anyakönyvi kivonat kiállítása,
  • konzul értesíti az elhunyt közvetlen hozzátartozóit,
  • segít lebonyolítani a halott hazaszállítását,
  • segédkezik magyar halotti anyakönyvezetésben történő átvezetésben,
  • ismeretlen örökös keresése, akár hirdetés útján is.

Amennyiben a konzuli szolgálat magyar állampolgár külföldön történt elhalálozásáról értesül, megkeresi a fogadó ország illetékes hatóságát a halotti anyakönyvi kivonat beszerzése érdekében, haladéktalanul értesíti az elhunyt legközelebbi ismert hozzátartozóját, és felvilágosítást nyújt számára az eltemettetéshez vagy a holttest hazaszállításához szükséges intézkedésekről.

Magyar állampolgár halála esetén a konzuli tisztviselő kötelessége, hogy intézkedjen a magyar állampolgár elhalálozásának hazai anyakönyvvezetése céljából. Amennyiben a konzuli tisztviselő hivatalból intézkedik, a konzuli cselekmények díjmentesek.

A Konzuli Szolgálat hagyatéki eljárást nem kezdeményezhet, és abban – ha a törvény másként nem rendelkezik – nem vesz részt. A hagyatéki eljárásban a hozzátartozó jár el személyesen, vagy meghatalmazottja útján.

Boncolás: mikor kötelező és mikor nem?

A boncolás kiemelten fontos része az orvostudománynak. Nem csak, mert tisztázza a halál bekövetkezését megelőzően kialakult valamennyi kóros állapotot, hanem azért is, mert célja a népesség megbetegedési és halálozási okainak feltárása, az egészségügyi ellátás során alkalmazott diagnosztikai és gyógyító eljárások hatékonyságának ellenőrzése. A boncolásra és a halottakkal kapcsolatos egyéb teendőkre vonatkozó jogszabályokat az 1997. évi CLIV. egészségügyről szóló törvény tartalmazza. Boncolás: mikor kötelező és mikor nem?

Milyen iratok szükségesek a halottszállításhoz?

A magyar diplomáciai vagy konzuli képviselet az alább felsorolt iratok bemutatását követően tudja kiállítani a halottszállítási engedélyt:

  • A temetkezési vállalkozó igazolása.
  • A magyarországi temető befogadói nyilatkozata.
  • A szállítás módja, a szállítási útvonal, a magyarországi belépési határállomás neve.
  • A magyarországi ügyintéző vagy rokon neve.

Hogyan történhet a hamvak, illetve a holttest szállítása?

A halottszállítási engedély kiállítása díjköteles és amennyiben más elveszett dokumentum pótlása is szükséges azok kiállításáért is fizetni kell. A hamvak korlátozás nélkül szállíthatók Magyarországra. Az urnát feltétlenül le kell zárni, a hamvasztásról szóló igazolást, illetve a halotti anyakönyvi kivonat egyik példányát a küldeményhez kell csatolni.

Az urna akár poggyászként vagy postai úton is szállítható, de ezzel kapcsolatban a légitársaság vagy postai szolgáltató nyilatkozata az irányadó. Magyar külképviselettől nem kell engedélyt kérni a hamvak szállításához.

A holttestet kettős koporsóban kell elhelyezni. A belső, általában fémből (ólom, cink) készült koporsónak szilárdnak és légmenetesen lezárhatónak kell lennie. A belső koporsó alját nedvszívó – általában fűrészpor – anyaggal kell kibélelni. A holttestet 1 százalékos szublimát anyaggal kell átitatni. A belső koporsót egy fa koporsóban kell elhelyezni. Az esetleges sérülés elkerülése érdekében célszerű a külső koporsót vászonnal vagy vízhatlan ponyvával bevonni.

A külső koporsóra erős hordfüleket kell szerelni. Az ügyintéző temetkezési vállalkozónak igazolnia kell a fentieket. A holttesttel együtt más tárgyakat (virágot) szigorúan tilos szállítani.

Mit nyújthat az utasbiztosítás?

A legolcsóbb megoldás is tetemes költséggel jár, de sajnálatosan nem ritka a több millió forintos halottszállítási számla sem. A magyar állam nem finanszírozza az elhunyt állampolgárok hazaszállítását, elvileg lehetőség lenne a konzulátuson keresztül átmeneti kölcsön folyósítására, de erre gyakorlati példa nem ismert. Több országban a helyi törvények nagyon védik a saját temetkezési piacukat és csakis helyi vállalkozó bevonásával lehetséges az elhunyt hazaszállításának megszervezése.

Megoldást csak a kiutazás előtt egyénileg megkötött megfelelő utasbiztosítás jelenthet. Fontos, hogy figyeljünk az ajánlat részleteire is, hiszen az egyes biztosítók ajánlatai kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek egymástól.

Egészségbiztosítási Kártya

Utasbiztosítás

Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele.

Magán egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele.

Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi.

A biztosítási szerződés szerinti összes ellátást fedezi (halottszállítást, poggyászbiztosítást, stb.)

A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül nyújtani kell a nyomtatvány ellenében.

Az ellátások költségeit csak a biztosításban rögzített összeg erejéig vállalja a biztosító.

Az önrészt a biztosítottnak kell kifizetni, annak visszatérítésére nem számíthat.

Az önrészt is fedezi.

Bizonyos tagállamokban az ellátás költségeit a biztosított előlegezi meg.

Minden tagállamban a biztosító fizet.

Külföldi munkavégzés esetén más szabályok az érvényesek, ilyen esetekben a munkavállalási szerződések megkötésekor kell körültekintőnek lennünk a biztosítási jogviszony és az esetleges baleset vagy haláleset során felmerülő költségek tekintetében.

Szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus
Aktualizálta: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Forrás: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.