• Hazai körkép az új influenzáról

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az augusztus 23-ig tartó 34. héten 11 új influenzavírus okozta megbetegedést diagnosztizáltak Magyarországon, akik közül 3 szorult kórházi kezelésre - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) csütörtökön közzétett adataiból. Ezzel 149-re nőtt az eddigi, magyarországi újinfluenzás esetek száma.

    A legtöbb, 10 megbetegedés a korábbi hetekhez hasonlóan a Közép-magyarországi régióban fordult elő, egy újinfluenzást jelentettek a Dél-dunántúli régióból.

    Hirdetések

    A jelentés alapján a legfiatalabb beteg 15, a legidősebb pedig 48 éves volt. A 11 betegből 7 fő a Szigetfesztiválon vett részt, közülük 4 külföldről érkezett. 2 megbetegedés egy hazánkba érkezett turistacsoport tagjai között fordult elő, egy ember Magyarországon, egy nemzetközi jelentőségű eseményen vett részt, egy fő pedig az USA-ban járt a lappangási időben.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az OEK összegzése szerint a 34. héten harmadával kevesebb volt az új esetek száma az előző hetinél. A május óta regisztrált 149 újinfluenzás beteg közül összesen 30-at ápoltak kórházban, egy beteg meghalt.

    Az OEK jelentése szerint az adatok arra utalnak, hogy elsősorban a Magyarországon lévő külföldiek fertőződnek meg az új vírussal, továbbá azok betegedtek meg, akik külföldre utaztak, vagy külföldről hazatérő betegekkel álltak kapcsolatban.

    A vírus széleskörű terjedése a hazai lakosság körében továbbra sem volt észlelhető.

    Augusztus 10-e óta egyébként megváltozott a mintavétel rendje, így az úgynevezett sentinel orvosok által vizsgált influenzaszerű esetek mellett már csak a súlyos akut légúti fertőzés miatt kórházban ápolt, illetve elhunyt betegektől, valamint a járványok kórokának felderítése céljából szükséges virológiai vizsgálatra mintát venni.

     Az új influenza tünetei és terjedése

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
    Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Van okunk félni? Fipronillal szennyezett tojások hazánkban

    Az utóbbi hetekben a külföldi és a magyar sajtót is bejárták a fipronillal szennyezett tojásokról szóló hírek. A szennyezett tojásszállítmányok vélhetően Hollandiából indultak útjukra, és több európai országba - köztük valószínűleg Magyarországra is - jutott a növényvédő szerrel szennyezett élelmiszerből.

    Újabb fipronillal szennyezett tojást találtak

    A tojásokra és tojás termékekre elrendelt célellenőrzés során fipronilt mutatott ki a 3HU1503T03/4 azonosító számú tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma.

    Nébih: Magyarországon a fogyasztók a jó minőségű magyar tojást válasszák!

    Amíg a fipronillal szennyezett tojások ügye Európában nem tisztul le, addig Magyarországon a fogyasztók inkább a friss és jó minőségű, fipronilmentes magyar tojásokat válasszák - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Infektológus: Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma

    Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.

    Magyarországon belül is pihenhetünk!

    Zalakaroson nem csak a felnőttek, de a gyerekek számára is felejthetetlen élményözön áll rendelkezésre. A kicsiket nemcsak a hullámmedence, a csúszdarengeteg, vagy akár a huncut Panki szórakoztatja , de ha a szülő egy kis pihenésre vágyik, akár szakképzett animátorok felügyeletére is bízhatja a gyerekeit, míg ő egy lávaköves masszázs segítségével regenerálódik a fárasztó hétköznapok után.

    Magyarországon biztonságos a gyógyszerellátás

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hangsúlyozza, hogy Magyarországon biztosított a gyógyszerellátás, nincs általános gyógyszerhiány. Egyes termékeknél előfordulhat átmeneti hiány, amelynek oka nem magyar, hanem uniós jelenség (gyógyszergyárak összeolvadása), illetve indokolatlan gyógyszerfelvásárlás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA