• Magnéziummal a depresszió ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ősszel jelentkező lehangoltság vagy az évről-évre visszatérő szezonális depresszió valós és komoly probléma. A nappalok rövidülésével jelentkező depresszió egyre elterjedtebb betegség, hátterében magnéziumhiány is állhat.

    A depresszió kezelése

    Nem mindenki reagál egyformán az antidepresszánsok szedésére: ami Önnek jó, nem biztos, hogy másnak is hatásos - a gyógyszeres kezelés folyamatos orvosi konzultációt igényel. A depresszió kezelése>>

    Magnéziumban gazdag táplálkozást folytatva megakadályozhatjuk a depresszív tünetek jelentkezését, illetve enyhíthetjük a panaszokat. Mindezt egy aktuális norvég kutatás eredményei is alátámasztják.

    A magnéziumhiány jele lehet, ha a munkahelyén nem tud koncentrálni, sport közben hirtelen izomgörcs lép fel, ideges, ingerlékeny és belső nyugtalanságot érez. A magnézium (Mg) számos létfontosságú anyagcsere-folyamatban részt vesz a szervezetünkben, ezért nagyon fontos, hogy pótoljuk a szükséges magnéziumot. A sportosan aktív emberek, a várandós kismamák és a stresszes életmódúak magnéziumigénye megnövekedett.

    Hirdetések

    Mivel a magnézium fontos szerepet tölt be az energia-anyagcserében, és szükséges az izomműködéshez, elsősorban a sportolóknak kell odafigyelniük a magnéziumban gazdag táplálkozásra. Izomgörcsök az edzések és a versenyek során optimális ásványi anyag- és folyadékellátottság mellett nem fordulhatnak elő. A magnézium több anyagcsere-folyamat fontos résztvevője, döntő szerepet játszik a szerotonin („boldogsághormon”) képződésében is. Egyre több tanulmány igazolja, hogy a magnéziumhiány hozzájárul neurológiai és pszichés betegségek kialakulásához. Mivel a magnézium szerepe szervezetünkben ilyen sokrétű, beláthatjuk, mennyire fontos, hogy biztosítsuk megfelelő magnéziumellátottságunkat odafigyelve a magnéziumban gazdag táplálkozásra és a magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztására.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Milyen élelmiszerek tartalmaznak magnéziumot?

    Egy átlagos aktivitású egészséges felnőtt napi igénye 350-400 mg magnézium.

    A diófélék, a földimogyoró, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek, a hüvelyes zöldségek, a banán, a sovány húsok és az ásványvizek kiváló magnéziumforrások. Egy ásványvíz akkor tekinthető magnéziumban gazdagnak, ha egy liter legalább 50 mg magnéziumot tartalmaz. Az ásványvizekben található magnéziumot szervezetünk könnyen tudja hasznosítani. Az ásványvizek fontos jellemzője a kalcium: magnézium arány is. Sportolók esetében a legjobb olyan ásványvizet fogyasztani, aminek kalcium: magnézium aránya 2:1.

    A depresszió és hangulati zavarok elkerülése érdekében, valamint az általános jó közérzet és teljesítőképesség megőrzéséhez gyakran szerepeljenek magnéziumban gazdag ételek az étrendben. A már említettek mellett a magnéziumigény fedezésére érdemes még mangoldot, spenótot és egyéb zöld zöldségeket, illetve halat is rendszeresen fogyasztani.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: onmeda.de, netdoktor.de; Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, táplálkozástudományi szakember)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

    Depresszió is kialakulhat D-vitamin-hiánytól

    Kutatási eredmények bizonyítják, hogy számos idegrendszeri betegség egyik kiváltó oka lehet a D-vitamin-hiány. A depressziónál, a skizofréniánál is befolyásoló tényező lehet ennek a vitaminnak a hiánya. A szabad levegőn való séta vagy az ésszerű mennyiségű napozás segíthet megelőzni a vitaminhiányt.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

    A poszttraumás stressz szindróma

    A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA